ΣΟΥΔΑΝ: ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 Αυγούστου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία δημοσιοποίησε την Παρασκευή νέες φωτογραφίες που δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Σουδάν συνεχίζει να αναπτύσσει επιθετικό στρατιωτικό υλικό στο Νταρφούρ παρά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και την ειρηνευτική συμφωνία.
Φωτογραφία 1
«Η Σουδανική κυβέρνηση ακόμα παρατάσσει όπλα στο Νταρφούρ παρά την απαγόρευση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και την ειρηνευτική συμφωνία του Νταρφούρ. Για μια ακόμη φορά η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει αποφασιστικά ώστε να εξασφαλίσει ότι το εμπάργκο εφαρμόζεται αποτελεσματικά, και να περιλαμβάνει την τοποθέτηση παρατηρητών του ΟΗΕ σε όλα τα σημεία εισόδου στο Νταρφούρ από το Σουδάν», δήλωσε ο Μπράιαν Γούντ, Διευθυντής Έρευνας της Εκστρατείας για τον Έλεγχο των Όπλων της Διεθνούς Αμνηστίας.
Οι φωτογραφίες, που έστειλαν στη Διεθνή Αμνηστία και στο Διεθνές Πρακτορείο Πληροφοριών για την Ειρήνη (International Peace Information Service) στην Αμβέρσα, αυτόπτες μάρτυρες στο Νταρφούρ, ενίσχυσαν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία το Μάιο 2007 στην έκθεση «Σουδάν: Τα όπλα εξακολουθούν να τροφοδοτούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ». Οι νέες φωτογραφίες που ελήφθησαν στο αεροδρόμιο Ελ Γκενέινα (El Geneina) στο Νταρφούρ δείχνουν:
- Κιβώτια που ξεφορτώνουν Σουδανοί στρατιώτες από ένα αεροσκάφος Αντόνοφ σε στρατιωτικά φορτηγά στο στρατιωτικό σταθμό φορτοεκφόρτωσης στο αεροδρόμιο Ελ Γκενέινα. Το ρωσικό φορτηγό αεροσκάφος Αντόνοφ 12 με αριθμό νηολογίου ST-ASA είναι καταχωρημένο στη μεταφορική εταιρεία Azza Transport, η οποία βρίσκεται υπό έρευνα από επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στο Σουδάν, για μεταφορές όπλων στο Νταρφούρ (δες φωτογραφία 1).
- Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Mi-17 (με αριθμό νηολογίου 534) που προμήθευσε η Ρωσία και που ανήκει στη σουδανική αεροπορία στο Ελ Γκενέινα (δες φωτογραφία 2). Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία να προμηθεύσει τουλάχιστον 15 ελικόπτερα τέτοιου τύπου και να τα παραδώσει το 2005 και το 2006.
- Ένα επιθετικό στρατιωτικό ελικόπτερο ρωσικής προέλευσης τύπου Mi-24 και αριθμού νηολογίου 928 που ξαναέφτασε στο αεροδρόμιο Ελ Γκενέινα από το Νιγιάλα (Nyala) του Νταρφούρ (δες φωτογραφία 3). Η Ρωσία προμήθευσε το Σουδάν με 12 στρατιωτικά ελικόπτερα τέτοιου τύπου το 2005.
Φωτογραφία 2
Οι επιθέσεις από αέρος από την κυβέρνηση του Σουδάν στο Νταρφούρ συνεχίζονται, με τον ΟΗΕ να αναφέρει αεροπορικές επιθέσεις στο Βόρειο Νταρφούρ στα τέλη Ιουνίου. Χιλιάδες κάτοικοι χωριών έχουν εγκαταλείψει την περιοχή Τζέμπελ Μουν/ Σίρμπα (Jebel Moon/Sirba) στο Δυτικό Νταρφούρ μετά από την επανάληψη των επιθέσεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Σουδάν που υποστηρίζονται από τους Τζαντζαουίντ, σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ένοπλων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων.
Ντόπιοι ανέφεραν ότι ελικόπτερα μετέφεραν όπλα για τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Τζαντζαουίντ. Στο Νότιο Νταρφούρ ένα κυβερνητικό αεροσκάφος Αντόνοφ έκανε βομβαρδιστικές επιδρομές μετά από επίθεση του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για την Δικαιοσύνη και την Ισότητα (Justice and Equality Movement) στην πόλη Αντίλα (Adila) στις 2 Αυγούστου, στοχεύοντας χωριά και σημεία με πόσιμο νερό. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί βομβαρδισμοί από κυβερνητικά αεροσκάφη Αντόνοφ στην Ταάλμπα (Ta'alba), κοντά στην Αντίλα και στις 13 Αυγούστου βομβαρδίστηκαν τα χωριά Χαμπίμπ Σουλεϊμάν (Habib Suleiman) και Φατάχα (Fataha). Ένα αεροσκάφος Αντόνοφ που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τέτοιους βομβαρδισμούς αναφέρεται ότι μεταφέρθηκε από τη Ρωσία στο Σουδάν το Σεπτέμβριο 2006.
Φωτογραφία 3
Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί επίσης για αναφορές για ένοπλους συνοριοφύλακες του Σουδάν στο Ελ Γκενέινα να χρησιμοποιούν στρατιωτικά Λάντ Ρόβερ 4x4 σε οικισμούς αμάχων. Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για τους αμάχους γιατί η σουδανική κυβέρνηση έχει ενσωματώσει στους συνοριοφύλακες ένα μεγάλο αριθμό από την πολιτοφυλακή των Τζαντζαουίντ καθώς και από τη Λαϊκή Δύναμη ʼμυνας (Popular Defence Force (PDF)) και εφεδρικούς αστυνομικούς, χωρίς να εξασφαλίσει ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αποκλείονται.
Η ευρεία χρήση όπλων μικρού διαμετρήματος και στρατιωτικών οχημάτων στο Νταρφούρ έχει οδηγήσει σε μια αύξηση των ένοπλων επιθέσεων σε φάλαγγες φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας και σε άλλες ολέθριες επιθέσεις κατά αμάχων. Η κυβέρνηση του Σουδάν συστηματικά αποτυγχάνει να σταματήσει τέτοιου είδους επιθέσεις εθνικών ομάδων που χρησιμοποιούν τα όπλα και τα οχήματα της κυβέρνησης. Στις 31 Ιουλίου, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεων, η ομάδα Ριζεϊγκάτ (Rizeigat) του Βορρά, ντυμένοι με στολές της Υπηρεσίας Πληροφοριών Συνόρων, έκαναν επίθεση στην ομάδα Ταρτζέμ που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 68 νεκρούς. Χρησιμοποιώντας στρατιωτικά οχήματα, βόμβες που εκτοξεύτηκαν από ρουκέτες και πολυβόλα η ομάδα Ριζεϊγκάτ του Βορρά πυροβολούσε αδιάκριτα καθώς έμπαιναν στο χωριό Γκαγουάγια (Gawaya), όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν μαζευτεί για να θρηνήσουν το χαμό θυμάτων επίθεσης που έγινε τέσσερις μέρες πριν. Τόσο η Ριζεϊγκάτ του Βορρά όσο και η ομάδα Ταρτζέμ θεωρούν τους εαυτούς τους ʼραβες και έχουν υπάρξει μέλη των Τζαντζαουίντ και διαφόρων άλλων παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από τη σουδανική κυβέρνηση όπως το PDF.
Στις 31 Ιουλίου 2007, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε μέσω της απόφασης 1769 να στείλει μια 'υβριδική' δύναμη στο Νταρφούρ που αποτελείται από την πρόσφατα ενισχυμένη Αφρικανική Ένωση και τον ΟΗΕ, αλλά η απόφαση παρέλειψε να περιλάβει την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων που θα έχουν την εντολή να αφοπλίσουν ή να αποστρατεύσουν τόσο τους Τζαντζαουίντ, πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, όσο και τις αντιπολιτευόμενες ένοπλες ομάδες στο Νταρφούρ.
«Αν τα όπλα συνεχίσουν να εισρέουν στο Νταρφούρ και οι ειρηνευτικές δυνάμεις δεν έχουν την εξουσία να αφοπλίσουν και να αποστρατεύσουν όλες τις αντιπολιτευόμενες ένοπλες ομάδες και την πολιτοφυλακή Τζαντζαουίντ, θα παρεμποδιστεί σημαντικά η δυνατότητα της νέας ειρηνευτικής δύναμης να προστατέψει τους αμάχους», δήλωσε ο Έρβιν βαν ντερ Μπορχτ, Διευθυντής του Προγράμματος για την Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Για να υπάρξει δυνατότητα επιτυχίας της ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εξασφαλίσει ότι το εμπάργκο όπλων στο Νταρφούρ εφαρμόζεται πλήρως και αποτελεσματικά και ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν εντολή να αφοπλίσουν ή να αποστρατεύσουν τόσο την πολιτοφυλακή των Τζαντζαουίντ που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση όσο και τις αντιπολιτευόμενες ένοπλες ομάδες στο Νταρφούρ,» πρόσθεση ο Έρβιν βαν ντερ Μπορχτ.
Σημειώσεις για συντάκτες
Εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ: Στις 29 Μαρτίου 2005, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την απόφασή 1591, επέβαλε ένα εκτενές εμπάργκο όπλων σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύρραξη στο Νταρφούρ, περιλαμβανομένης και της κυβέρνησης του Σουδάν. Η απόφαση αυτή διεύρυνε το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε από την απόφαση 1556 του ΟΗΕ σε όλα τα μη κυβερνητικά μέρη της σύρραξης, περιλαμβανόμενης και της πολιτοφυλακής Τζαντζαουίντ, που δρα στις επαρχίες του Βόρειου, του Νότιου και του Δυτικού Νταρφούρ. Σύμφωνα με την παράγραφο 7 της απόφασης 1591 του 2005, κάθε ανάπτυξη στρατιωτικού υλικού και προμηθειών στην περιοχή του Νταρφούρ μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ για το Σουδάν. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που επιτηρεί το εμπάργκο όπλων στο Νταρφούρ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τέτοιου είδους αναπτύξεις αποτελούν παραβίαση της απόφασης 1591 του 2005 και από όσο γνωρίζει η Διεθνής Αμνηστία, δεν έχει δοθεί τέτοιου είδους άδεια από την Επιτροπή Κυρώσεων για το Σουδάν.
Η ειρηνευτική συμφωνία του Νταρφούρ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε επίσης από την κυβέρνηση του Σουδάν και δύο αντιπολιτευόμενες ένοπλες ομάδες, το Κίνημα/ Στρατό για την Απελευθέρωση του Σουδάν και το Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα να σεβαστούν τη Συμφωνία Εκεχειρίας της 8ης Απριλίου που υπογράφηκε στη Ντζαμένα (N'djamena) και τα Πρωτόκολλα για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Ασφάλεια της 9ης Νοεμβρίου 2004 που υπογράφτηκαν στην Αμπούτζα (Abuja), τα οποία μεταξύ άλλων ζητούν από την κυβέρνηση του Σουδάν να αφοπλίσει και να αποστρατεύσει την πολιτοφυλακή Τζαντζαουίντ και να περιορίσει και να εμποδίσει τις κινήσεις του PDF και να «σταματήσει την παροχή ή την απόκτηση όπλων και πολεμοφοδίων».
Εταιρεία Azza Transport: Στις 24 Φεβρουαρίου 2007 ένα Αντόνοφ - 12 (ST-AQE) που το χρησιμοποιούσε η εταιρεία Azza Transport, αν και ανήκε στην αεροπορική εταιρεία United Arabian Airlines, έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ελ Γκενέινα ενώ μετέφερε όπλα και στρατιωτικό προσωπικό (2 πυροβόλα διαμετρήματος 122 χιλιοστών και 40 με 50 ξύλινα χακί κουτιά που εικάζεται ότι περιέχουν όπλα και πυρομαχικά). Στις 29 Μαΐου 2007, η εταιρεία Azza Transport προστέθηκε στη λίστα των οικονομικών κυρώσεων του αμερικανικού γραφείου για τον έλεγχο ξένων περιουσιακών στοιχείων καθώς «αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Νταρφούρ και έχουν άμεσα ή έμμεσα προμηθεύσει, πουλήσει ή μεταφέρει όπλα ή άλλα σχετικά υλικά σε εμπόλεμους στο Νταρφούρ».
Συνημμένα:
(φωτογραφία 1) (Photo 1) Ένα Αντόνοφ -12 (ST-ASA) ξεφορτώνει υλικό σε στρατιωτικό σταθμό φορτοεκφόρτωσης στο αεροδρόμιο Ελ Γκενέινα.
(φωτογραφία 2) (Photo 2) Ένα στρατιωτικό μεταφορικό ελικόπτερο Mi-17 (αριθμός 534) στο αεροδρόμιο Ελ Γκενέινα.
(φωτογραφία 3) (Photo 3) Ένα επιθετικό ελικόπτερο Mi-24 (αριθμός 928) στο αεροδρόμιο Ελ Γκενέινα.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ʼννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).