ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ: ΟΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Αυγούστου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7 Αυγούστου 2007
«Καθώς ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση ένα χρόνο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο χρόνος ολοένα και λιγοστεύει για να πραγματοποιήσει η κινεζική κυβέρνηση την υπόσχεσή της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως μέρος της Ολυμπιακής κληρονομιάς,» δήλωσε σήμερα η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αν οι κινεζικές αρχές δεν λάβουν επείγοντα μέτρα για να σταματήσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον επόμενο χρόνο, υπάρχει κίνδυνος να αμαυρώσουν την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008,» πρόσθεσε η Αϊρίν Χαν.

Στην πιο πρόσφατη εκτίμησή της για την πρόοδο της Κίνας στις υποσχέσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνο 2008, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι αρκετοί ακτιβιστές από το Πεκίνο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν 'κατ' οίκον' περιορισμό και στενή παρακολούθηση από την αστυνομία, ενώ ακτιβιστές σε άλλα μέρη της Κίνας αντιμετωπίζουν ένα εντονότερο μοτίβο καταπατήσεων καθώς η προσοχή έχει στραφεί προς το Πεκίνο στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης μια σειρά από συνεχιζόμενα κατασταλτικά μέτρα κατά δημοσιογράφων, που πρόσφατα έφτασαν μέχρι το κλείσιμο εντύπων με θέμα την κοινωνία πολιτών και την ανάπτυξη στην Κίνα.

«Η καταστολή των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγχώριων ΜΜΕ συνεχίζει να επισκιάζει κάποιες πιο θετικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη θανατική ποινή και τα ξένα ΜΜΕ που καλύπτουν τις εξελίξεις στην Κίνα. Όχι μόνο δεν βλέπουμε να πραγματοποιούνται οι υποσχέσεις ότι οι Ολυμπιακοί θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, αλλά η αστυνομία χρησιμοποιεί το πρόσχημα των Ολυμπιακών για να επεκτείνει τη χρήση της κράτησης χωρίς δίκη.»

Η έκθεση επίσης επισημαίνει τη συνεχιζόμενη χρήση της κράτησης χωρίς δίκη ως μέρος της επιχείρησης «σκούπας» στην πόλη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά το γεγονός ότι η σημαντική αναθεώρηση ή η κατάργηση των μεθόδων αυθαίρετης κράτησης που περιλαμβάνουν και την «αναμόρφωση μέσω της εργασίας» είναι στη λίστα των μεταρρυθμίσεων στην Κίνα για πολλά χρόνια.

Στην έκθεση, η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στη θανατική ποινή καθώς και ενιαία κριτήρια για την επιβολή της. Όμως, η διεθνής οργάνωση καλεί τις αρχές να διευρύνουν την προσέγγιση αυτή με την αύξηση της πρόσβασης σε πληροφορίες για όσους έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, ιδιαίτερα για τους δικηγόρους και τα μέλη των οικογενειών τους, και με τη δημοσίευση πλήρων εθνικών στατιστικών στοιχείων για τις θανατικές καταδίκες και τις εκτελέσεις.

«Η χρήση της θανατικής ποινής στην Κίνα - την πρώτη χώρα σε αριθμό εκτελέσεων - εξακολουθεί να καλύπτεται από ένα πέπλο μυστικότητας,» πρόσθεσε η Αϊρίν Χαν.

«Η πλήρης διαφάνεια είναι θεμελιώδης για την αποτροπή κακοδικιών και για να έχει το κοινό της Κίνας τις απαραίτητες πληροφορίες για να βγάλει συμπεράσματα για τη θανατική ποινή. Και αυτό προϋποθέτει τη δημοσίευση όλων των εθνικών στατιστικών στοιχείων για την εφαρμογή της θανατικής ποινής στην Κίνα,» είπε η Αϊρίν Χαν.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Κίνα: Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς - ένας χρόνος για την πραγματοποίηση των υποσχέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», εστιάζει σε τέσσερις τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς: τη θανατική ποινή, την κράτηση χωρίς δίκη, τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του τύπου.

Τα βασικά πορίσματα της πρόσφατης αποτίμησης είναι:

Θανατική ποινή

  • Συνεχίζεται η χρήση της θανατικής ποινής και των εκτελέσεων για μη βίαια εγκλήματα, καθώς και η παράλειψη αποκάλυψης εθνικών στατιστικών στοιχείων για τη θανατική ποινή, παρά τις επίσημες δηλώσεις ότι η χρήση της θανατικής ποινής έχει μειωθεί κατά 10% μετά την επαναφορά της επιτήρησης από το Ανώτατο Δικαστήριο την 1η Ιανουαρίου 2007.
  • Στοιχεία δείχνουν ότι η επίσημη δέσμευση για μεγαλύτερη διαφάνεια στα δικαστήρια σε όλα τα επίπεδα πιθανότατα δεν εφαρμόζεται και ότι συνεχίζεται η άρνηση πρόσβασης των οικογενειών και των δικηγόρων σε όσους έχουν καταδικαστεί σε θάνατο καθώς και η έλλειψη πληροφόρησης για την κατάστασή τους.
  • Επιβεβαιώθηκε πρόσφατα επισήμως ότι η επιβολή της θανατικής ποινής είναι συχνά αυθαίρετη καθώς τα δικαστήρια χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 

Κράτηση χωρίς δίκη

  • Αυξήθηκε η χρήση της κράτησης χωρίς δίκη για να «καθαρίσει» το Πεκίνο πριν από τους αγώνες, που περιλαμβάνει την «υποχρεωτική αποκατάσταση ναρκομανών» και επέκταση της ποινής «αναμόρφωση μέσω της εργασίας» σε πταίσματα.

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

  • Εντατικοποιήθηκαν οι παραβιάσεις κατά ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές της Κίνας εκτός Πεκίνου, που περιλαμβάνουν το θάνατο του βραβευμένου ακτιβιστή για τα στεγαστικά δικαιώματα Τσεν Ξιαομίνγ (Chen Xiaoming) στη Σαγκάη την 1η Ιουλίου, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του για ιατρικούς λόγους. Υπάρχουν αναφορές ότι βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
  • Γίνονται στόχος δικηγόροι και νομικοί σύμβουλοι που εργάζονται για θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με παράδειγμα τον ξυλοδαρμό του νομικού συμβούλου Τσεν Γκουανγκτσένγκ (Chen Guangcheng) από συγκρατούμενούς του μετά από εντολή των δεσμοφυλάκων στην φυλακή που κρατείται στις 16 Ιουνίου. Ο Τσεν φυλακίστηκε στην επαρχία Σαντόνγκ αφού προσπάθησε να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τις τοπικές αρχές γιατί σύμφωνα με καταγγελίες εξαναγκάζουν γυναίκες της περιοχής να κάνουν έκτρωση και να στειρωθούν για να πιάσουν τις ποσοστώσεις των γεννήσεων.
  • Γίνονται στόχος οι ακτιβιστές που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή του κοινού σε όσους έχουν εκδιωχθεί από το σπίτι τους εξαιτίας Ολυμπιακών έργων, όπως η φυλάκιση του Γιε Γουοζού (Ye Guozhu), που αναφέρεται ότι ξυλοκοπήθηκε με ράβδους ηλεκτροσόκ στο τέλος του 2006.

Ελευθερία των ΜΜΕ

  • Συνεχίζεται η καταστολή των δημοσιογράφων που περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη φυλάκιση δημοσιογράφων και συγγραφέων και τις εξαναγκαστικές απολύσεις εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και το κλείσιμο εντύπων.
  • Έντονη λογοκρισία στο Ίντερνετ που περιλαμβάνει το κλείσιμο δικτυακών τόπων και πρόσφατες προσπάθειες στην πόλη Ξιαμέν να φιμώσουν διαμαρτυρίες για τους νέους κανονισμούς που εξαναγκάζουν τους χρήστες του Ίντερνετ να εγγράφονται χρησιμοποιώντας τα πραγματικά τους ονόματα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει στείλει αντίγραφα της πρόσφατης αποτίμησης στις κινεζικές αρχές και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη φιλοξενία των Ολυμπιακών στο Πεκίνο και με τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη.

«Οι συνεχιζόμενες και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα αποτελούν προσβολή των θεμελιωδών αρχών του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη που σχετίζονται με τη 'διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας' και το 'σεβασμό των οικουμενικών θεμελιωδών αρχών δεοντολογίας'. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρέπει να προωθήσει τη δημιουργία μιας θετικής κληρονομιάς των Ολυμπιακών αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου,» είπε η Αϊρίν Χαν.

«Με μόνο ένα χρόνο να απομένει μέχρι την τελετή έναρξης, δεν υπάρχει πια πολύς καιρός πριν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου αμαυρωθούν μια για πάντα από την έλλειψη σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές πρέπει να υλοποιήσουν γρήγορα τις υποσχέσεις τους ώστε τον Αύγουστο 2008 ο κινεζικός λαός να είναι περήφανος για κάθε τι που προσφέρει η χώρα του στον κόσμο.»

Πληροφορίες για συντάκτες

Η έκθεση με τίτλο «Κίνα: Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς - ένας χρόνος για την πραγματοποίηση των υποσχέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα» διατίθεται ηλεκτρονικά στα αγγλικά στη διεύθυνση:

http://web.amnesty.org/library/Index/ENGASA170242007?open&of=ENG-AFG

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.