ΠΥΡΑΥΛΟΙ, ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΜΥΑΝΜΑΡ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα έκθεση από τη Διεθνή Αμνηστία, τη Saferworld και άλλες Μ.Κ.Ο.
16 Ιουλίου 2007
Η προτεινόμενη μεταφορά στη Μυανμάρ (πρώην Βιρμανία) ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου με εξαρτήματα και τεχνολογία από τουλάχιστον έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλεί να υπονομεύσει το εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς τη Μυανμάρ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.
Η έκθεση με τίτλο «Ινδικά ελικόπτερα για τη Μυανμάρ: εμπαίζοντας το εμπάργκο όπλων της ΕΕ;» που δημοσιεύεται από ευρωπαϊκές και διεθνείς ΜΚΟ, περιλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και της Saferworld, αναφέρει αξιόπιστες πηγές που λένε ότι η ινδική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει ένα προηγμένο ελαφρύ ελικόπτερο (Advanced Light Helicopter, ALH) στη Μυανμάρ. Αποκαλύπτει πώς το ινδικής κατασκευής ελικόπτερο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη ο έλεγχος των όπλων της ΕΕ να γίνει πιο αυστηρός.
Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η μεταφορά, το Βέλγιο, η Βρετανία η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σουηδία μπορεί να υπονομεύσουν το εμπάργκο όπλων που επέβαλε η ΕΕ στην Μυανμάρ και ισχύει από το 1988.
Διάφορα μοντέλα του επιθετικού ελικοπτέρου ALH περιλαμβάνουν εκτοξευτήρες από το Βέλγιο, πυραύλους και μηχανές από τη Γαλλία, συστήματα πέδησης από την Ιταλία, ντεπόζιτα και κιβώτια ταχυτήτων από τη Βρετανία και εξοπλισμό αυτοάμυνας από μια σουηδική εταιρία. Γερμανικές εταιρίες είχαν σημαντικό ρόλο για το σχεδιασμό του ελικοπτέρου ALH.
Ο εκπρόσωπος της Saferworld Ρόι Ίσμπιστερ (Roy Isbister) δήλωσε:
«Το εμπάργκο της ΕΕ αναφέρει ρητά ότι κανένας στρατιωτικός εξοπλισμός δεν πρέπει να διατεθεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, προς χρήση στη Μυανμάρ. Ποιος ο λόγος να επιβάλεις εμπάργκο όπλων εάν δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ή να επιβληθεί;»
Η Μυανμάρ - ή Βιρμανία - έχει αποδεδειγμένα ένα μεγάλο ιστορικό σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει ως εκτενείς και συστηματικές. Οι παραβιάσεις περιλαμβάνουν συνοπτικές εκτελέσεις, βασανιστήρια και στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών.
Η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τον έλεγχο των όπλων Έλεν Χιους δήλωσε ότι:
«Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις συμφωνίες τελικής χρήσης και στην επανεξαγωγή εξαρτημάτων από κράτη - μέλη της ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να βρεθούν στη θέση να υποστηρίζουν έμμεσα ένα στυγνό καθεστώς που οι ίδιοι έχουν καταδικάσει και που οι παραβιάσεις του ανέρχονται σε
εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.»
Εκπρόσωπος της γαλλικής Info Birmanie ανέφερε ότι:
«Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της να μην επιτρέψει το στρατιωτικό υλικό της να χρησιμοποιηθεί στη Βιρμανία και να πιέσει την κυβέρνηση της Ινδίας να σταματήσει τη μεταφορά. Τα εξαρτήματα από την ΕΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βιρμανία.»
Η έκθεση κατονομάζει επίσης αμερικανικές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή στρατιωτικών εξαρτημάτων για το ελικόπτερο παρά το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς τη Μυανμάρ. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν περιορισμοί για την μεταφορά όπλων από την Ινδία στη Μυανμάρ.
Η έκθεση καλεί την ΕΕ να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με την ινδική κυβέρνηση. Εάν η Ινδία σχεδιάζει να ή έχει ήδη εφοδιάσει την Μυανμάρ με ελικόπτερα τύπου ALH, τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει:
- να αποσύρουν όλες τις υπάρχουσες άδειες εξαγωγής και να μην κάνουν δεκτή καμία καινούργια αίτηση για μεταφορά εξαρτημάτων ή τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το ελικόπτερο,
- να σταματήσουν οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία παραγωγής με την Ινδία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταφορές απαγορευμένου υλικού στη Μυανμάρ,
- να επισυνάψουν σε όλες τις μελλοντικές άδειες για μεταφορές ελεγχόμενων προϊόντων ή τεχνολογίας προς την Ινδία αυστηρές και εφαρμόσιμές προϋποθέσεις που να απαγορεύουν την επανεξαγωγή τους σε χώρες με εμπάργκο.
Μαζί με τη βελτίωση των εθνικών και ευρωπαϊκών πρακτικών, τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να υποστηρίξουν πλήρως τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας διεθνούς Συνθήκης για τον Έλεγχο των Όπλων, που θα θεσμοθετεί διεθνώς δεσμευτικούς κανόνες για τις μεταφορές όπλων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Από που προέρχονται τα εξαρτήματα του προηγμένου ελαφριού ελικοπτέρου (ALH):
Βέλγιο
- εκτοξευτήρες ρουκετών, που παράγονται από την εταιρία Forges de Zebrugge FZ
Βρετανία
- υδραυλικό πακέτο, που προμήθευσε η εταιρεία APPH Precision Hydraulics Ltd
- εξάρτημα πλεύσης και αυτο-σφραγούμενα συστήματα δεξαμενής καυσίμων, που προμήθευσε η εταιρεία FPT Industries
- ντεπόζιτα, εξάρτημα πλεύσης και εσωτερικά κιβώτια ταχυτήτων, που προμήθευσε η εταιρεία GKN Westland
Γαλλία
- μηχανές, που παράγονται από την εταιρεία Turbomecca
- όπλα, που παράγονται από την εταιρεία GIAT
- ρουκέτες, που παράγονται από την εταιρεία Matra Bae Dynamics
Γερμανία
- εξαρτήματα ανεφοδιασμού, SITEC Aerospace κατασκευαστές εξαρτημάτων για τον έλεγχο της πτήσης / της μηχανής
- η εταιρεία Eurocopter αναμείχθηκε στο σχεδιασμό του ALH
Ιταλία
- συστήματα φρένων, από την εταιρεία Elettronica Aster SpA
Σουηδία
- σύστημα αυτοπροστασίας, που προμήθευσε η εταιρεία Avitronics, συνιδιοκτησίας Saab AB
Περισσότερες πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Ινδικά ελικόπτερα για τη Μυανμάρ: εμπαίζοντας το εμπάργκο όπλων της ΕΕ;», επικοινωνήστε με:
την Nicola East, στην Διεθνή Γραμματεία της Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ.: +44 (0)207 413 5729; κινητό: +44 (0) 7904 398103; email: neast@amnesty.org
τη Sonia Rai, Τμήμα Υπεράσπισης και Επικοινωνίας, Saferworld, τηλ. +44 (0)207 324 4646, κινητό: +44 (0) 7931 340 733, email: srai@saferworld.org.uk
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης «Ινδικά ελικόπτερα για τη Μυανμάρ: εμπαίζοντας το εμπάργκο όπλων της ΕΕ;» θα το βρείτε στα Αγγλικά στη διεύθυνση:
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).