ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5 Ιουλίου 2007
Τα βασανιστήρια, η κακομεταχείριση και οι φόνοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με τη διαρκή ατιμωρησία των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η διερεύνηση και η ποινική δίωξη σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από όργανα της αστυνομίας και της στρατιωτική χωροφυλακής είναι προβληματικές και επιδεινώνονται λόγω των αντιφατικών αποφάσεων εισαγγελέων και δικαστών. Κατά συνέπεια, η δικαιοσύνη για τα θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε καθυστερεί είτε δεν έρχεται ποτέ.
«Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης χρειάζεται αναμόρφωση. Θα πρέπει να δοθεί σταθερή προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών έναντι των υποτιθέμενων συμφερόντων κρατικών θεσμών και λειτουργών»,δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουερθ, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Τουρκία: Η παγιωμένη κουλτούρα της ατιμωρησίας πρέπει να τερματιστεί» εστιάζει στους παράγοντες που συμβάλλουν στην ατιμωρησία των οργάνων επιβολής της έννομης τάξης, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών καθυστερήσεων, των ελαττωμάτων των δικαστικών διαδικασιών και του εκφοβισμού που υφίστανται υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι. Η έκθεση φωτίζει την απουσία ενός ανεξάρτητου οργάνου που να μπορεί να διερευνά αμερόληπτα και αποτελεσματικά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κρατικούς λειτουργούς, καθώς και την έλλειψη κεντρικής συλλογής πληροφοριών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Τα κύρια πορίσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:
- Βασανιστήρια και κακομεταχείριση, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια ανεπίσημης κράτησης, κατά τη διάρκεια και μετά από διαδηλώσεις, μέσα σε φυλακές και κατά τη μεταγωγή κρατουμένων.
- Περιπτώσεις δικών σε εξέλιξη στην Τουρκία, στις οποίες καταθέσεις που φαίνεται να αποσπάστηκαν με βασανιστήρια αποτελούν κεντρικό μέρος των πειστηρίων και στις οποίες το δικαστήριο θεώρησε αποδεκτά αυτού του είδους τα πειστήρια.
- Την άρνηση των δικαστηρίων να αναγνωρίσουν ανεξάρτητα ιατρικά πειστήρια σε υποθέσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης. Τα δικαστήρια συνήθως δέχονται μόνο πειστήρια που παρέχονται από το Ιατροδικαστικό Ιατρικό Ινστιτούτο, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
- Την επαναφορά μιας επίμαχης διάταξης στον αναθεωρημένο Νόμο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας η οποία δεν καθιστά σαφές ότι η χρήση βίας θα πρέπει να γίνεται αυστηρώς μόνο όταν είναι απαραίτητη και να είναι ανάλογη με τον κίνδυνο που υπάρχει και ότι η χρήση φονικής βίας είναι επιτρεπτή μόνο στην περίπτωση που είναι «αυστηρώς αναπόφευκτη για την προστασία ζωής».
- Την έλλειψη προόδου κατά τη διερεύνηση θανάσιμων πυροβολισμών από δυνάμεις ασφαλείας οι οποίοι δεν έγιναν στο πλαίσιο ένοπλης συμπλοκής και που μπορεί να ισοδυναμούν με εξωδικαστικούς φόνους.
In March
Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει τη δεσμευτική δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική «μηδενικής ανοχής στα βασανιστήρια» και με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση έχει επισημάνει ότι έχουν μειωθεί οι καταγγελίες για βασανισμούς και κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια αστυνομικής κράτησης και ότι έχουν βελτιωθεί οι εγγυήσεις της προστασίας των υπόπτων κατά της όποιας κακομεταχείρισης στη διάρκεια της σύλληψης, κράτησης και ανάκρισής τους.
«Η δέσμευση της κυβέρνησης σχετικά με τη 'μηδενική ανοχή στα βασανιστήρια' δε θα μπορούσε να εκληφθεί ποτέ ως μια ειλικρινής και πλήρως αποτελεσματική πολιτική μέχρις ότου γίνουν ουσιαστικά βήματα που θα διασφαλίζουν ότι κρατικοί λειτουργοί που παραβιάζουν την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και οποιασδήποτε άλλης κακομεταχείρισης θα λογοδοτούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Μηδενική ανοχή στα βασανιστήρια και σε άλλες σοβαρές παραβιάσεις πρέπει να σημαίνει ότι οι υπαίτιοι αντιμετωπίζουν επιμελή και ανεξάρτητη έρευνα, δίωξη και καταδίκη», επισήμανε η Νικολα Ντάκγουερθ.
«Τίποτα λιγότερο από μια πλήρως εφαρμοσμένη πολιτική 'μηδενικής ανοχής στην ατιμωρησία' δεν πρόκειται να τερματίσει τη μάστιγα των βασανιστηρίων, της κακομεταχείρισης, των φόνων και των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων που εξακολουθεί να αμαυρώνει τις επιδόσεις της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ιστορικό
Μέχρι πρόσφατα, τα βασανιστήρια αποτελούσαν συστηματική πρακτική κατά την κράτηση από την αστυνομία και τη στρατιωτική χωροφυλακή παντού στην Τουρκία. Το πραξικόπημα του 1980 συνοδεύτηκε από την κράτηση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους βασανίστηκαν και ξεψύχησαν κατά την αστυνομική κράτηση, υποβλήθηκαν σε εξαναγκαστική εξαφάνιση ή δικάστηκαν σε άδικες δίκες. Οι μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις νοτιοανατολικές και ανατολικές περιοχές της Τουρκίας με κουρδικό στην πλειονότητά του πληθυσμό τη δεκαετία του 1990 πήραν τη μορφή εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και δολοφονιών από άγνωστους, τις οποίες οι κρατικές αρχές δεν έδειξαν καμία προθυμία να εξιχνιάσουν, καθώς και του εξαναγκαστικού εκτοπισμού περίπου ενός εκατομμυρίου χωρικών όταν ολόκληρα χωριά εκκενώθηκαν και καταστράφηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια της σύγκρουσης με αυτονομιστικές ένοπλες ομάδες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει επανειλημμένως αποφανθεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της σε υποθέσεις που αφορούν το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία από βασανιστήρια και κακομεταχείριση, καθώς επίσης το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, στην ελευθερία της έκφρασης, στα αποτελεσματικά ένδικα μέσα, και στην προστασία της περιουσίας.
Πληροφορίες
Μπορείτε να βρείτε την έκθεση «Τουρκία: Η παγιωμένη κουλτούρα της ατιμωρησίας πρέπει να τερματιστεί» στα αγγλικά στην διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/index/engeur440082007
Δείτε επίσης την έκθεση «Justice Delayed and Denied: The persistence of protracted and unfair trials for those charged under anti-terrorism legislation», στα αγγλικά στη διεύθυνση:
και την ενημέρωση «Turkey: Briefing on the wide-ranging, arbitrary and restrictive draft revisions to the Law to Fight Terrorism» στη διεύθυνση:
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).