ΚΟΛΟΜΒΙΑ: ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΕΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Ιουλίου 2007
Η διαδικασία αποστράτευσης των παραστρατιωτικών οργανώσεων που αποτελεί παρωδία, σε συνδυασμό με τα χιλιάδες κρούσματα απειλών και φόνων και με τη χρόνια έλλειψη ερευνών και ποινικών διώξεων, κάνουν την Κολομβία μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου για τους συνδικαλιστές, αναφέρει η καινούργια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σήμερα.

Η έκθεση, με τίτλο «Φόνοι, αυθαίρετες κρατήσεις και απειλές κατά της ζωής - η πραγματικότητα του συνδικαλισμού στην Κολομβία», φωτίζει το μοτίβο των συστηματικών επιθέσεων κατά συνδικαλιστών που έχουν εμπλακεί σε εργατικές διαφορές και σε εκστρατείες κατά ιδιωτικοποιήσεων και υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων σε κάποιες περιοχές όπου λειτουργούν μεταλλευτικές βιομηχανίες.

Η Εθνική Σχολή Συνδικάτων της Κολομβίας έχει καταγράψει 2.245 φόνους, 3.400 απειλές και 138 εξαναγκαστικές εξαφανίσεις μεταξύ Ιανουαρίου 1991 και Δεκεμβρίου 2006. Παρά την υποτιθέμενη αποστράτευσή τους, οι παραστρατιωτικοί που υποστηρίζονται από το στρατό και οι δυνάμεις ασφαλείας πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες επιθέσεις. Αντάρτικες ομάδες έχουν, επίσης, υπάρξει υπεύθυνες για τέτοιους φόνους.

«Οι συνδικαλιστές σε ολόκληρη την Κολομβία λαμβάνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Μην παραπονιέστε για τις συνθήκες εργασίας και μην κάνετε εκστρατείες για να προστατέψτε τα δικαιώματά σας γιατί θα σας κλείσουμε το στόμα με κάθε τίμημα,» είπε η Σούζαν Λι, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερικάνικη Ήπειρο.

«Παραλείποντας να προστατέψουν αποτελεσματικά τους συνδικαλιστές, οι αρχές της Κολομβίας στέλνουν ουσιαστικά το μήνυμα ότι οι επιθέσεις εναντίον τους μπορούν να συνεχιστούν, ενώ οι εταιρίες που λειτουργούν στην Κολομβία κινδυνεύουν να θεωρηθούν υπεύθυνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες, λόγω των χειρισμών τους, μπορεί να έχουν ευθύνη».

Η έκθεση περιλαμβάνει περιπτώσεις καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συνδικαλιστών και των συγγενών τους που δουλεύουν στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του δημόσιου, του ενεργειακού και του αγροτικού τομέα, της μεταλλευτικής και πετροχημικής βιομηχανίας, του φυσικού αερίου και της βιομηχανίας τροφίμων.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις εταιρείες που λειτουργούν εκεί να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς την κυβέρνηση της Κολομβίας για να αποτρέψουν τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των συνδικαλιστών.

«Η έκθεση αυτή είναι μια κλήση αφύπνισης για κάθε πολυεθνική εταιρεία που λειτουργεί σε ένα περιβάλλον όπου παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αδράνεια δεν αποτελεί πλέον επιλογή», ανέφερε η Σούζαν Λι.

Διαδοχικές κυβερνήσεις της Κολομβίας έχουν εφαρμόσει πολιτικές που βελτιώνουν την ασφάλεια των συνδικαλιστών, με μέτρα όπως ένα πρόγραμμα που αναθέτει ένοπλους φρουρούς, αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα και τηλέφωνα σε μερικούς συνδικαλιστές που έχουν πέσει θύματα απειλών.

«Παρόλο που τέτοιου είδους μέτρα είναι ευπρόσδεκτα, οι επιθέσεις εναντίον συνδικαλιστών δεν θα σταματήσουν εκτός εάν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να τερματιστεί η ατιμωρησία όσων τους δολοφονούν και τους απειλούν».

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας υπογραμμίζει επίσης την Τριμερή Συμφωνία που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση της Κολομβίας, εκπροσώπους των εταιρειών της Κολομβίας και τις συνομοσπονδίες των συνδικάτων τον Ιούλιο 2006, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Η συμφωνία προβλέπει τη μόνιμη παρουσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στην Κολομβία ώστε να εποπτεύει την εφαρμογή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι στη χώρα και την πρόοδο των προσπαθειών να διερευνούνται οι φόνοι συνδικαλιστών.

«Η συμφωνία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας αποτελεί καίρια ευκαιρία για την αντιμετώπιση της κρίσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι συνδικαλιστές. Είναι πια επιβεβλημένη η συνεργασία των κολομβιανών αρχών, των πολυεθνικών και κολομβιανών εταιρειών και του διεθνούς εργατικού κινήματος με το γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στη Μπογκοτά για να διασφαλίσουν τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων απειλών και επιθέσεων κατά συνδικαλιστών και των συγγενών τους».

Για κατάλογο μερικών από τις ατομικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστία, βλ. http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR230162007

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης στα αγγλικά υπάρχει στη διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR230012007

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.