ΕΛΛΑΔΑ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Ιουνίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί βαθιά για το βίντεο που εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο, που δείχνει δυο αλλοδαπούς κρατούμενους �ο ένας εκ των οποίων είναι Αλβανός υπήκοος� στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας να ξυλοκοπούνται από αστυνομικούς και να υποχρεώνονται να χαστουκίσουν επανειλημμένα ο ένας τον άλλο. Το κρούσμα έλαβε χώρα τον Ιούνιο 2006, αλλά το βίντεο κυκλοφόρησε μόλις στις 16 Ιουνίου 2007. Ο ανώτερος αξιωματικός που εμπλέκεται στην υπόθεση φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Για πλάκα το έκανα. Δεν τους χτυπούσα γιατί είχα κάποιο λόγο, αλλά γιατί ήθελα να κάνουμε λίγη πλάκα.» Αυτός, και τρεις άλλοι αστυνομικοί, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα κι έχει ξεκινήσει έρευνα.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει το περιστατικό και θεωρεί θετική την άμεση αντίδραση των αρχών μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Ωστόσο, ανησυχεί για το γεγονός ότι το βίντεο αυτό δημοσιοποιήθηκε ενώ φημολογείται ότι υπάρχουν κι άλλα τέτοιου είδους βίντεο, και τη στιγμή που δικηγόροι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει στη διεθνή οργάνωση ότι έχουν αυξητική πορεία στην Ελλάδα οι καταγγελίες για κακοποίηση.
Σε υπόθεση που καταγγέλθηκε πρόσφατα στη Διεθνή Αμνηστία, μια νεαρή Μολδαβή γυναίκα φέρεται να κακοποιήθηκε από αστυνομικούς στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας στις 8 Ιουνίου 2007. Η γυναίκα, που μένει νόμιμα στην Ελλάδα με την οικογένειά της εδώ και τέσσερα χρόνια, μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα με συμβατικό αυτοκίνητο και με συνοδεία τριών αστυνομικών με πολιτικά, οι οποίοι προηγουμένως ερεύνησαν το σπίτι της και απαίτησαν να δουν την άδεια παραμονής της ίδιας και του πατέρα της. Όταν έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα της είπαν ότι έψαχναν τον πρώην σύντροφό της και ότι ήθελαν να τους δώσει τη διεύθυνσή του. Όταν εκείνη ανέφερε ότι δεν τη γνωρίζει, της έψαξαν την τσάντα και εξέτασαν τον κατάλογο στο κινητό της τηλέφωνο.
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι μεταφέρθηκε σε άλλο γραφείο από τρεις γυναίκες αστυνομικούς με πολιτικά, μία εκ των οποίων τη χτύπησε επανειλημμένα στο κεφάλι, προκαλώντας της οξύ πόνο. Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι αστυνομικοί τη διέταξαν να βγάλει τα ρούχα της, να μείνει με τα εσώρουχα και να γυρίσει προς τον τοίχο, οπότε και μία από αυτές τη χτύπησε ξανά και της ξερίζωσε τούφες μαλλιών.
Μετά από αυτό, ανέφερε ότι μεταφέρθηκε ξανά στο πρώτο γραφείο, όπου ένας από τους τρεις άνδρες αστυνομικούς τη ρώτησε ξανά που βρίσκεται ο πρώην σύντροφός της. Ανέφερε ότι την απείλησαν ότι θα καταστρέψουν την άδεια παραμονής της και ένας αστυνομικός της είπε «θα φέρουμε και τους γονείς σου εδώ και θα πάθουν ό,τι έπαθες κι εσύ. Θα εμφανιστείς στο δικαστήριο ως κατηγορούμενη και θα σε στείλουμε πίσω στη χώρα σου μαζί με τους γονείς σου». Τότε ένας από τους αστυνομικούς φέρεται να την άρπαξε από το μπράτσο και την απείλησε να τη χτυπήσει, ενώ ένας άλλος την κλώτσησε.
Μετά από περίπου τρεις ώρες, την άφησαν ελεύθερη, λέγοντάς της να «εξαφανιστεί», αλλά να τους ενημερώσει εάν μάθαινε νέα από τον πρώην σύντροφό της. Πήγε στο νοσοκομείο με πόνους στο κεφάλι, ίλιγγο και ναυτία. Της έκαναν ακτινογραφία και της έδωσαν να φορά κολάρο στο λαιμό.
Παρά το γεγονός ότι η γυναίκα ανέφερε ότι θα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τους αστυνομικούς που εμπλέκονται, παρά το γεγονός ότι της έδωσαν τον αριθμό του τηλεφώνου του γραφείου τους ώστε να μπορέσει να τους δώσει πληροφορίες για τον πρώην σύντροφό της και παρά το γεγονός ότι την επομένη έκανε μήνυση για σωματική βλάβη, απειλές και εκβιασμό, δεν έχει γίνει ακόμη καμία ενέργεια για να ερευνηθεί το κρούσμα και να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις τους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Πρωτόκολλο της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. κατά των Βασανιστηρίων και άλλης Σκληρής, Απάνθρωπης και Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας. Πρέπει να ξεκινούν αμέσως ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες σε βάθος για όλες τις ατομικές καταγγελίες για βασανιστήρια ή άλλη κακομεταχείριση, να οδηγούν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης και να διασφαλίζουν την καταβολή αποζημίωσης στα θύματα. Πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι αστυνομικοί θα εκπαιδεύονται αποτελεσματικά ώστε να ανατραπεί το μοτίβο της συνεχούς παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φαίνεται να διαπράττουν οι αστυνομικοί.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).