ΙΣΡΑΗΛ & ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ - 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5 Ιουνίου 2007
Την παραμονή της επετείου των 40 χρόνων κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν την πρακτική της αρπαγής της γης, της επιβολής εμπάργκο και άλλων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου που διαπράττονται στο πλαίσιο της κατοχής και έχουν οδηγήσει σε ευρείες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην πλήρη αποτυχία στην επίτευξη ασφάλειας τόσο για τον ισραηλινό όσο και για τον παλαιστίνιο πληθυσμό.
Η έκθεση 45 σελίδων με τίτλο "Υπομένοντας την Κατοχή: Παλαιστίνιοι σε κατάσταση πολιορκίας στην Δυτική Όχθη" που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, καταδεικνύει τις ολέθριες επιπτώσεις 40 ετών ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής. Η έκθεση καταγράφει την ανελέητη επέκταση παράνομων οικισμών σε κατεχόμενο έδαφος, στερώντας με αυτό τον τρόπο από τους Παλαιστίνιους ζωτικής σημασίας πόρους και παραθέτει στοιχεία αναφορικά με πληθώρα μέτρων που περιορίζουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό σε κατακερματισμένους θύλακες και παρακωλύουν την πρόσβαση τους στην εργασία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην εκπαίδευση. Τα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ένα φράχτη/ τείχος, έκτασης 700χμ., περισσότερα από 500 σημεία ελέγχου και αποκλεισμούς και ένα περίπλοκο σύστημα έκδοσης αδειών.
"Οι Παλαιστίνιοι, που μένουν στη Δυτική Όχθη συναντούν μπλόκα σε κάθε τους κίνηση. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί απλά ενόχληση - αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ετοιμόγεννες γυναίκες, άρρωστα παιδιά και θύματα ατυχημάτων καθοδόν προς το νοσοκομείο, αναγκάζονται να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις και να υπόκεινται σε καθυστερήσεις, που μπορεί να τους στοιχίσει τη ζωή τους", αναφέρει ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και την Νότια Αφρική.
"Είναι επιτακτική η ανάγκη ανάληψης διεθνών ενεργειών για τις εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράττονται υπό το καθεστώς κατοχής και που πυροδοτούν συναισθήματα μνησικακίας και απόγνωσης σε έναν κατά κύριο λόγο νεαρό παλαιστινιακό πληθυσμό που πολώνεται ολοένα και περισσότερο", είπε ο Μάλκομ Σμαρτ. "Για σαράντα ολόκληρα χρόνια, η διεθνής κοινότητα απέτυχε να διευθετήσει αποτελεσματικά το ισραηλινό-παλαιστινιακό ζήτημα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει 4 δεκαετίες ακόμα για να το επιλύσει."
H Διεθνής Αμνηστία κάνει έκκληση για την άμεση σύσταση ενός αποτελεσματικού διεθνούς μηχανισμού επιτήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα παρακολουθεί την συμμόρφωση, τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων, με τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σύσταση του μηχανισμού αυτού πρέπει να συνοδευτεί με δεσμεύσεις να ερευνήσει και να ασκήσει διώξεις, μέσω
άσκησης διεθνούς δικαιοδοσίας, σε όσους διαπράττουν εγκλήματα πολέμου ή άλλα εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
"Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες σύστασης ενός τέτοιου ανεξάρτητου μηχανισμού επιτήρησης, είτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών είτε κάποιου άλλου κατάλληλου θεσμικού οργάνου, αλλά είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να ασχοληθεί πιο ενεργά με την εξεύρεση λύσης και με την συμμόρφωση των μερών στις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου", είπε ο Μάλκομ Σμαρτ.
Στην έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει τις νόμιμες ανησυχίες των Ισραηλινών σε ζητήματα ασφάλειας και την υποχρέωση της κυβέρνησης να προστατεύσει το πληθυσμό που ζει εντός των συνόρων της, αλλά οι ανησυχίες αυτές δεν δικαιολογούν απροκάλυπτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, όπως η οικοδόμηση φράχτη/ τείχους στο εσωτερικό της Δυτικής Όχθής σε παλαιστινιακή γη.
"Εάν η πρόθεση των ισραηλινών ήταν απλά να αποτρέψουν την είσοδο Παλαιστινίων που πρόκειται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας σε ισραηλινό έδαφος, το εμπόδιο θα είχε τοποθετηθεί στην Πράσινή Γραμμή, το σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη», τονίζει ο Μάλκομ Σμαρτ. «Στην πραγματικότητα όμως το τείχος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται σε παλαιστινιακή γη, αψηφώντας το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, χωρίζει παλαιστινιακές πόλεις και χωριά της Δυτικής Όχθης.»
Πέρα από τη ύπαρξη του φράχτη/ τείχους, παρακωλύεται σημαντικά η μετακίνηση των Παλαιστίνιων με σειρά άλλων περιορισμών που περιλαμβάνουν τα πάνω από 500 σημεία ελέγχου και τους αποκλεισμούς, αλλά και ένα ξεχωριστό οδικό δίκτυο για αποκλειστική χρήση από τους Ισραηλινούς εποίκους, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι Παλαιστίνιοι. Το τείχος σε συνδυασμό με το οδικό δίκτυο και τα μπλόκα στους δρόμους ωφελεί την συνεχή επέκταση παράνομων ισραηλινών οικισμών και συμβάλλει στην εδαφική γειτνίαση τους με το Ισραήλ.
«Οι αυστηροί περιορισμοί των Ισραηλινών προκάλεσαν την ουσιαστική κατάρρευση της παλαιστινιακής οικονομίας και επιδεινώνουν τις ολοένα και πιο εύθραυστες συνθήκες ζωής και εργασίας των Παλαιστινίων - δημιουργώντας πρωτοφανή επίπεδα απόγνωσης, φτώχειας και αγωνίας για την εξασφάλιση τροφής για τα Κατεχόμενα Εδάφη", πρόσθεσε ο Μάλκομ Σμαρτ.
«Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι βασίζονται σε βοήθεια για την διαβίωσή τους, με οικογένειες να μειώνουν την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής τους και να πωλούν τα υπάρχοντά τους που είναι στοιχειώδη για την επιβίωσή τους".
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές του Ισραήλ να:
άρουν το καθεστώς των αποκλεισμών και των περιορισμών των Παλαιστίνιων στα Κατεχόμενα Εδάφη, που συνιστά συλλογική τιμωρία και να εξασφαλίσει ότι συγκεκριμένοι περιορισμοί που επιβάλλονται σε- ως απάντηση σε συγκεκριμένες απειλές εθνικής ασφάλειας απευθύνονται στα άτομα που τα αφορούν και όχι σε ολόκληρές κοινότητες.
να σταματήσουν την οικοδόμηση του τείχους/ φράχτη στην Δυτική Όχθη και να απομακρύνουν τα τμήματα που έχουν ήδη οικοδομηθεί.
να σταματήσουν την οικοδόμηση ή την επέκταση των ισραηλινών οικισμών και των σχετικών υποδομών στα Κατεχόμενα Εδάφη, ως πρώτο βήμα για την πλήρη απομάκρυνση ισραηλινών εποίκων και των μεθοριακών οικισμών (outposts).
να ακυρώσουν όλες τις αποφάσεις κατεδάφισης σπιτιών στα Κατεχόμενα Εδάφη και να παρέχουν αποζημιώσεις στους Παλαιστίνιους, των οποίων τα σπίτια και οι ιδιοκτησίες έχουν ήδη καταστραφεί.
Η διεθνής οργάνωση απευθύνει ξανά έκκληση προς τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να παύσουν άμεσα τις επιθέσεις κατά αμάχων και προς την Παλαιστινιακή Αρχή να πάρει αποτελεσματικά μέτρα ώστε να παύσει και να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις καθώς επίσης να φέρει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης.
Πληροφορίες
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έκθεση στα Αγγλικά στο http://web.amnesty.org/library/index/engmde150332007
Η εθελοντική ομάδα δράσης 25 της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νότια Αττική, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης και διαμαρτυρίας για τα 40 χρόνια Ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη, στις 9 Ιουνίου διοργανώνει προβολή ντοκυμαντέρ με θέμα «ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ - Οι περιορισμοί καταρρακώνουν την οικονομία της Παλαιστίνης και πληγώνουν την ασφάλεια των Ισραηλινών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στις 19:00 στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Αν. Ρωμυλίας 123 (από Γ. Γεννηματά), στην ’νω Γλυφάδα. Τις ταινίες θα προλογίσει η ’ννα Μπότσογλου, Υπεύθυνη Τύπου και προβολής.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).