ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΑΧΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Απριλίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19 Απριλίου 2007
Καθώς οι εαρινές επιθετικές επιχειρήσεις των Ταλιμπάν εντείνονται, όλο και περισσότεροι άμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με επιθέσεις αυτοκτονίας, απαγωγές και αποκεφαλισμούς. Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν κατά αμάχων είναι διαδεδομένες και συστηματικές και έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό και τον έλεγχο του ντόπιου πληθυσμού, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι Αφγανοί πολίτες σηκώνουν το κύριο βάρος αυτής της σύγκρουσης. Έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ των Ταλιμπάν, των δυνάμεων της αφγανικής κυβέρνησης και των αμερικανικών και άλλων νατοϊκών δυνάμεων», δήλωσε ο Κλαούντιο Κορντόνε, Γενικός Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Όμως, οι Ταλιμπάν εφαρμόζουν πολιτική εσκεμμένης στόχευσης αμάχων - σκοτώνουν δασκάλους, απάγουν εργαζομένους οργανισμών παροχής βοήθειας και πυρπολούν σχολεία».

Ο στρατιωτικός κανονισμός των Ταλιμπάν, Λαχέγια, επιτρέπει ρητά οι άμαχοι να αποτελούν στόχο επιθέσεων και να δολοφονούνται. Ο Κανόνας 25 αναφέρει ότι οι δάσκαλοι που συνεχίζουν να διδάσκουν, παρά τις προειδοποιήσεις που έχουν δεχτεί από τους Ταλιμπάν, πρέπει να ξυλοκοπούνται και, εάν συνεχίσουν να διδάσκουν «ενάντια στις αρχές του Ισλάμ», πρέπει να θανατώνονται. Ομοίως, ένας φετφάς, θρησκευτικό διάταγμα των Ταλιμπάν, διατάζει τη θανάτωση οποιουδήποτε υποστηρίζει την επέμβαση στο Αφγανιστάν, στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί άμαχοι έχουν δολοφονηθεί από αντάρτες Ταλιμπάν, κατά τα φαινόμενα επειδή χαρακτηρίστηκαν «κατάσκοποι». Στους στόχους συγκαταλέγονται υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών, κληρικοί, κυβερνητικοί υπάλληλοι, ιατρικό προσωπικό και δάσκαλοι. Κατά το 2005 και το 2006, τουλάχιστον 183 σχολεία πυρπολήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε μια άγρια επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα, ένας Αφγανός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με αναφορές του έκοψαν το λαιμό. Ο Ατζμάλ Ναξμπαντί, 25 ετών, είχε συλληφθεί ως όμηρος τον Μάρτιο μαζί με τον Ιταλό δημοσιογράφο Ντανιέλε Μαστροτζιάκομο και τον Αφγανό οδηγό τους, Σαγιέντ Αγά. Ενώ ο Ντανιέλε Μαστροτζιάκομο απελευθερώθηκε σε ανταλλαγή κρατουμένων, ο Σαγιέντ Αγά αποκεφαλίστηκε.

Εκτός από τις εσκεμμένες στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι Ταλιμπάν έχουν επίσης σκοτώσει ή τραυματίσει εκατοντάδες ανθρώπους σε τυφλά χτυπήματα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον 756 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους το 2006 σε επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπως βόμβες δίπλα σε δρόμους, καθώς και σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Με τις τυφλές επιθέσεις, όπως οι επιθέσεις αυτοκτονίας σε δημόσιους χώρους και με τις εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων, οι Ταλιμπάν διαπράττουν εγκλήματα πολέμου», επισήμανε ο Κλαούντιο Κορντόνε. «Το γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές είναι πολύ διαδεδομένες και ότι αποτελούν μέρος της πολιτικής των Ταλιμπάν τις καθιστά επίσης εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η στάση των Ταλιμπάν προς τους άμαχους απέχει πολύ από τις υποχρεώσεις τους κατά το διεθνές δίκαιο. Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που έδωσε συνέντευξη στη Διεθνή Αμνηστία, ισχυρίστηκε ότι «απαγορεύεται» η επίθεση εναντίον «άοπλων» αμάχων που δεν θεωρούνται απειλή. Στη συνέχεια ανέφερε ότι «δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους ένοπλους που μας πολεμούν και στους άμαχους που συνεργάζονται με τους ξένους». Ο κανονισμός των Ταλιμπάν απαγορεύει την αρπαγή χρημάτων ή περιουσιακών στοιχείων από αμάχους αλλά επιτρέπει τη δολοφονία δασκάλων.

«Όλα τα μέρη της συνεχιζόμενης σύρραξης πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι προστατεύονται και ότι όλοι οι κρατούμενοι έχουν ανθρώπινη μεταχείριση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Ένα πρώτο βήμα για τους Ταλιμπάν είναι να σταματήσουν τις εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων, καθώς και τις τυφλές επιθέσεις», τόνισε ο Κλαούντιο Κορντόνε.

- Η έκθεση, με τίτλο «Αφγανιστάν - Όσοι δεν είναι φίλοι, είναι εχθροί: καταπατήσεις των Ταλιμπάν κατά αμάχων» και η σύνοψή της, στα αγγλικά, υπάρχουν στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engasa110012007

- Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.