ΕΥΡΩΠΗ: Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Μαρτίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Μαρτίου 2007
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει το Έτος Ίσων Ευκαιριών για Όλους, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις παραμένουν έντονες και ευρύτατα διαδεδομένες και αποτελούν το βασικό πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ε.Ε., όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

«Εκτός από την πανταχού παρούσα απειλή της λεκτικής εξύβρισης και της σωματικής βίας, υπάρχουν πολίτες που δεν μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή -να βρουν δουλειά, να νοικιάσουν σπίτι ή απλώς να περπατήσουν στον δρόμο χωρίς να τους σταματήσουν και να τους ψάξουν- απλώς και μόνο επειδή φαίνονται διαφορετικοί ή μιλούν μια άλλη γλώσσα», δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (διαθέσιμη στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org), η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε να τεθούν σε εφαρμογή χειροπιαστά μέτρα για να δοθεί τέλος στις ρατσιστικές διακρίσεις στην Ε.Ε., οι οποίες, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Επίτροπος Φράνκο Φρατίνι, «βρίσκονται σε τρομακτική άνοδο στην Ευρώπη».

«Γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του ρατσισμού στην Ευρώπη στο παρελθόν. Έχουμε ιστορική ευθύνη να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με απόλυτη προτεραιότητα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες σαφέστατα ανησυχούν για το πρόβλημα αυτό, που αφορά την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων», επισήμανε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ενώ καλωσορίζει πρωτοβουλίες όπως το Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για το πασιφανές χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις και την πράξη. Ούτε οι μισές από τις χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν εφαρμόσει εθνικά σχέδια δράσης κατά του ρατσισμού, ούτε έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο που θα επιστρέψει να φτάνουν στο δικαστήριο κρούσματα διακρίσεων.

Κατά την τελευταία διετία, η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει εκτενώς τον τρόπο με τον οποίο οι νόμοι και οι πρακτικές μεροληπτούν σε βάρος ξένων υπηκόων και εθνοτικών μειονοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τον τρόπο με τον οποίο στη Γαλλία και τη Βρετανία μπαίνουν όλο και περισσότερο στο στόχαστρο οι μουσουλμανικές κοινότητες, τον τρόπο με τον οποίο στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν περικοπεί τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο και μεταναστών, τον τρόπο με τον οποίο σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης οι κοινότητες των Ρομά αποστερούνται των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων τους.

«Όλα αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι οι διακρίσεις συνιστούν καίριο πρόβλημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη. Διατρέχουν τους διάφορους τύπους καταπατήσεων και τις επιδεινώνουν στους σημαντικούς τομείς όπου κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως στους τομείς της αντιτρομοκρατίας και της παράτυπης μετανάστευσης», τόνισε ο Ντικ Όστινγκ.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Να πιέσει για την εφαρμογή της Οδηγίας για την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού και της Οδηγίας για την Ισότητα στην Εργασία.

Να αναβαθμίσει τη νομοθεσία της και να προνοήσει για την παροχή ίσης και αποτελεσματικής προστασίας από όλες τις αφορμές διακρίσεων και από όλες τις πράξεις διακρίσεων.

Να νομοθετήσει ώστε να παράσχει αποτελεσματική προστασία κατά των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ρητορικής του μίσους σε ολόκληρη την Ε.Ε., προστατεύοντας ταυτόχρονα την ελευθερία της έκφρασης.

Καλεί, επίσης, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.:

Να υπογράψουν και να επικυρώσουν το Προαιρετικό Πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος Έτους Ίσων Ευκαιριών.

Να διασφαλίσουν ότι οι εθνικές νομοθεσίες παρέχουν ίση και αποτελεσματική προστασία από όλες τις αφορμές διακρίσεων και από όλες τις πράξεις διακρίσεων.

Να υιοθετήσουν, να εφαρμόσουν και να αξιολογήσουν Εθνικά Σχέδια Δράσης κατά του ρατσισμού σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη Κατά του Ρατσισμού που πραγματοποιήθηκε το 2001 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Ελλάδα: μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: τα δικαιώματα των αλλοδαπών και των μεταναστών παραμένουν στο ημίφως» (στα ελληνικά στη διεύθυνση http://www.amnesty.org.gr/library/index.htm)

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.