ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΑ ΟΠΛΑ: ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ
Εκστρατεία "Ελέγξτε τα Όπλα": Διεθνής Αμνηστία, Oxfam, Saferworld και Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20 Μαρτίου 2007
Καθώς η Βρετανία καταθέτει στη Γενεύη το σχέδιό της για μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, η εκστρατεία «Ελέγξτε τα όπλα» καλεί όλες τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις τους για τη Συνθήκη θα εισηγούνται απαγόρευση των μεταβιβάσεων όπλων που τροφοδοτούν σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκρούσεις και φτώχεια.
Η εκστρατεία προειδοποιεί ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα κατέληγε να μην έχει κανένα νόημα η ιστορική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο 2006, που αποφάσισε να αρχίσουν οι εργασίες που θα καταλήξουν σε μια παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων. Αυτή τη στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διαβουλεύεται με όλες τις κυβερνήσεις για τη σκοπιμότητα, το πεδίο εφαρμογής και τις παραμέτρους της Συνθήκης.
Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Κένυα, της Κόστα Ρίκα και της Φινλανδίας συνδιοργάνωσαν χθες συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στη διαδικασία του ΟΗΕ για τη σύνταξη της Συνθήκης. Οι συντονιστές της εκστρατείας παρουσίασαν στην ίδια εκδήλωση το δικό τους όραμα για τη Συνθήκη.
«Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την προηγούμενη δεκαετία έδειξε συστηματικά τον τρόπο, με τον οποίο οι ανεύθυνες μεταβιβάσεις όπλων υποδαυλίζουν σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν οι κυβερνήσεις θέλουν σοβαρά να αποτρέψουν τέτοιες καταπατήσεις, πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων με ισχυρές εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε η Έλεν Χιουζ, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την εκστρατεία «Ελέγξτε τα όπλα».
Η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης ζητά μια νομικά δεσμευτική Συνθήκη, η οποία να καλύπτει όλα τα συμβατικά όπλα και να απαγορεύει ρητά τις μεταβιβάσεις που τροφοδοτούν σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλούν συγκρούσεις, υπονομεύουν την ανάπτυξη και υποδαυλίζουν βίαια εγκλήματα και τρομοκρατία. Καλύπτει όλες τις μεταβιβάσεις όπλων μεταξύ κυβερνήσεων, καθώς και από μεμονωμένους μεσάζοντες. Υπάρχουν όμως ανησυχίες για το γεγονός ότι η πρόταση δεν ζητά την παροχή επαρκών πόρων που θα υποστηρίξουν την εφαρμογή της Συνθήκης από φτωχές χώρες. Χωρίς τα μέσα ώστε να εφαρμοστεί, η συμφωνία θα έχει πιθανότατα ελάχιστο αντίκτυπο στο εμπόριο όπλων.
«Αυτή η Συνθήκη είναι εν δυνάμει η σημαντικότερη πρόοδος στον έλεγχο των συμβατικών όπλων τα τελευταία 20 χρόνια και προσφέρει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν τις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη. Εάν όμως δεν στρώσουν τον δρόμο με αυστηρές προτάσεις οι 153 κυβερνήσεις, που υπερψήφισαν τη συνθήκη τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν πρόκειται να σωθεί ούτε μία ζωή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους σκεπτικιστές να αποδυναμώσουν τη συνθήκη», τόνισε η ’ννα Μακντόναλντ, Υπεύθυνη Δράσης της Oxfam για την εκστρατεία «Ελέγξτε τα όπλα».
Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες καταψήφισαν, τον Δεκέμβριο 2006, την απόφαση να αρχίσουν οι εργασίες για τη Συνθήκη. Παρ' όλο που διαθέτουν σχετικά αυστηρή νομοθεσία για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν μια νέα διεθνή συμφωνία.
«Δύο βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, ορθώνουν το ανάστημά τους και απαιτούν μια αυστηρή Συνθήκη για να σταματήσουν οι ανεύθυνες μεταβιβάσεις όπλων που προκαλούν δυστυχία σε ολόκληρη την υφήλιο. Είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να σταματήσει το σκάνδαλο του ανεξέλεγκτου εμπορίου όπλων και ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους», δήλωσε εκ μέρους του Διεθνούς Δικτύου Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA) ο Ρόι Ίσμπιστερ, υπεύθυνος της Saferworld για τον Έλεγχο των Μεταβιβάσεων Όπλων.
Πληροφορίες για τους συντάκτες
Το κείμενο θέσεων των συντονιστών της εκστρατείας, με τίτλο «Εκτίμηση της σκοπιμότητας, του πεδίου εφαρμογής και των παραμέτρων μιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων: Η άποψη των ΜΚΟ», είναι έκδοση από κοινού της Επιτροπής για τη Διαμόρφωση της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων. Στα μέλη της συγκαταλέγονται οι οργανώσεις: Διεθνής Αμνηστία, Φόρουμ Αφρικής για την Ειρήνη (Africa Peace Forum), Ίδρυμα Αρίας, Επιτροπή Φίλων για την Εθνική Νομοθεσία (Friends Committee on National Legislation), Ινστιτούτο για την Ειρήνη (Instituto Sou da Paz), Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA), Nonviolence International, Oxfam International, Σχέδιο ’ροτρα (Project Ploughshares), Saferworld, Ίνστιτούτο Σβάιτσερ, Caritas Internationalis, Viva Rio, Ινστιτούτο Γυναικών για την Εναλλακτική Ανάπτυξη (Women's Institute for Alternative Development).
- Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και για την εκστρατεία παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Κλερ Ρούντμπεκ (Clare Rudebeck), Υπεύθυνη Τύπου της Oxfam για την Εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα», τηλ. 0044 7769 887 139, email: crudebeck@oxfam.org.uk
- Η Διεθνής Αμνηστία συντονίζει την εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» με την Oxfam International και την IANSA (Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος). Αγωνίζεται για να μειωθεί η εξάπλωση και η κατάχρηση των όπλων σε περισσότερες από 100 χώρες. Βλ. www.amnesty.org.gr/controlarms και www.controlarms.org