ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Φεβρουαρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα ομοσπονδιακά δικαστήρια δεν έχουν αρμοδιότητα να εκδικάσουν καμία προσφυγή κρατούμενων του Γουαντάναμο, που ζητούν να ελεγχθεί δικαστικά η νομιμότητα της κράτησής τους (habeas corpus). Στην απόφασή του, που δεν ήταν ομόφωνη, το Εφετείο θεώρησε ότι ο Νόμος περί Στρατιωτικών Επιτροπών, που επικύρωσε δια της υπογραφής του ο Πρόεδρος Μπους τον Οκτώβριο του 2006, αφαίρεσε με αναδρομική ισχύ από τα δικαστήρια την αρμοδιότητα να εξετάζουν οποιαδήποτε τέτοια προσφυγή.
«Το δικαίωμα όλων των κρατουμένων να προσβάλλουν τη νομιμότητα της κράτησής τους είναι από τις θεμελιωδέστερες αρχές του διεθνούς δικαίου. Είναι σκανδαλώδες και δεν πρέπει να περάσει έτσι το γεγονός, ότι οποιοδήποτε νομοθετικό σώμα ή οποιοσδήποτε δικαστής οπουδήποτε θα επέτρεπαν να αφαιρεθεί με τέτοιον τρόπο αυτή η τόσο βασική εγγύηση προστασίας κατά της αυθαίρετης κράτησης, της μυστικής κράτησης, των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης», τονίζει ο Ρομπ Φρίερ, Ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ΗΠΑ.
Σχεδόν 400 κρατούμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται φυλακισμένοι στο Γουαντάναμο. Μερικοί από αυτούς βρίσκονται εκεί περισσότερο από πέντε χρόνια. Δεν έχει εξεταστεί δικαστικά η νομιμότητα της επ' αόριστον κράτησης κανενός από αυτούς. Οι κρατούμενοι έχουν υποβληθεί σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων σε καταναγκαστική εξαφάνιση, μυστική κράτηση και έκνομη μεταγωγή από άλλη χώρα, βασανιστήρια ή άλλες μορφές απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.
«Δεν έχει παρά να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε, εάν κάποια άλλη κυβέρνηση αιχμαλώτιζε έναν Αμερικανό πολίτη και τον κρατούσε επ' αόριστον για χρόνια, αφαιρώντας του παράλληλα αυτό το βασικό δικαίωμα να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κράτησής του. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει πλέον να αξιοποιήσει τη φαντασία της για να αποκαταστήσει πλήρως την απαράγραπτη αρχή του κράτους δικαίου», επισημαίνει ο Ρομπ Φρίερ.
Το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύει τόσο εν καιρώ πολέμου όσο και εν καιρώ ειρήνης και οι συμβατικές υποχρεώσεις ενός κράτους για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν τόσο στο εσωτερικό του όσο και έξω από τη επικράτειά του. Αυτά ανέφεραν πέρυσι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τα ειδικά όργανα του ΟΗΕ, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων.