ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31 Δεκεμβρίου 2008
Καθώς συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, οι άμαχοι στη Γάζα έχουν όλο και πιο οξεία ανάγκη τροφίμων, φαρμάκων και άλλης επείγουσας βοήθειας, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, ο Ισραηλινός στρατός δεν έχει επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα προσωπικού διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών και οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με εξαίρεση ελάχιστους δημοσιογράφους, στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος για δύο ημέρες νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

«Χρειάζονται επειγόντως εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανισμών, δημοσιογράφοι και παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να εκτιμήσουν τις ανάγκες, να αναφέρουν τις παραβιάσεις και να κάνουν δημοσίως γνωστή την πραγματική κατάσταση επί τόπου», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι τον κίνδυνο για τους αμάχους αυξάνουν οι επιθέσεις πυροβολικού εναντίον της Γάζας, που εξαπολύονται από ισραηλινά πολεμικά σκάφη έξω από τις ακτές της. Στο παρελθόν, τέτοια πυρά πυροβολικού σε πυκνοκατοικημένες περιοχές προκάλεσαν μεγάλους αριθμούς θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ισραηλινές αρχές, τη ντε φάκτο διοίκηση της Χαμάς και όλες τις άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να σταματήσουν όλες τις έκνομες επιθέσεις. Δεν πρέπει να θέτουν στο στόχαστρο αμάχους και κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, ούτε με αεροπορικές επιθέσεις ή επιθέσεις πυροβολικού, ούτε με αυτοσχέδιες ρουκέτες, και πρέπει να λαμβάνουν όλες τις προφυλάξεις που χρειάζονται για να προστατεύονται οι άμαχοι από τους κινδύνους που προκαλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε επίσης τεράστια αγωνία ότι μια χερσαία εισβολή στη Γάζα από ισραηλινές δυνάμεις θα μπορούσε να αυξήσει σε τεράστιο βαθμό τις απώλειες αμάχων.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να έχουν κατά νου ότι δεν υπάρχουν 'ασφαλή' μέρη στη Γάζα για να αναζητήσουν καταφύγιο οι άμαχοι. Γνωρίζουν πόσο πυκνοκατοικημένος είναι ο Προσφυγικός Καταυλισμός Τζαμπαλία και ότι τα σπίτια είναι κατά κύριο λόγο ελαφρές κατασκευές με εύθραυστες οροφές από αμίαντο και ότι δεν μπορούν να αντέξουν τις επιπτώσεις αεροπορικών επιθέσεων. Οι αεροπορικές επιθέσεις είναι ουσιαστικά βέβαιο ότι θα σκοτώσουν και θα τραυματίσουν αμάχους», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Ο ισραηλινός στρατός δεν πρέπει να πραγματοποιήσει επιθέσεις που προκαλούν δυσανάλογο κίνδυνο για αμάχους. Πρέπει πάντοτε να επιλέγει τα μέσα και τις μεθόδους επίθεσης που έχουν τη μικρότερη πιθανότητα να βλάψουν αμάχους».

«Παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να μην θέτουν στο στόχαστρο αμάχους και να μην πραγματοποιούν αδιάκριτες ή δυσανάλογες επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές αμάχων».

Παραδείγματα:

Στις 27 Δεκεμβρίου, επτά μαθητές σχολείου, το οποίο λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη (UNRWA), σκοτώθηκαν έξω από το σχολείο, αμέσως μετά το τέλος των μαθημάτων, καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο ισραηλινός βομβαρδισμός είχε αρχίσει γύρω στις 11.30 π.μ. του Σαββάτου, ημέρα και ώρα που οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστοι, ιδίως καθώς τα παιδιά φεύγουν από το σχολείο λίγο μετά το μεσημέρι, την ώρα ακριβώς που ο αρχικός βομβαρδισμός είχε τη μεγαλύτερη ένταση.

Στις 27 Δεκεμβρίου, ο Μουχάμαντ αλ-Αγουάντι τέλειωσε το διαγώνισμά του και έφυγε από το Σχολείο αλ Καρμέλ στην περιοχή Ριμάλ στο κέντρο της Πόλης της Γάζας, σχολείο που βρίσκεται κοντά στο αστυνομικό τμήμα αλ-Αμπάς σε περιοχή κατοικίας, γύρω στις 11.30 π.μ., για να επιστρέψει στο ορφανοτροφείο όπου ζούσε με τον αδελφό του Αχμέντ. Τραυματίστηκε θανάσιμα όταν ρίχτηκε βόμβα στο αστυνομικό τμήμα, ακριβώς την ώρα που έβγαινε από το σχολείο. Ο Μουχάμαντ δέχτηκε περίθαλψη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου της Πόλης της Γάζας αλλά πέθανε το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου. Αυτό συνέβη ακριβώς στην αρχή των αεροπορικών επιθέσεων και ήταν εντελώς απρόσμενο.

Στις 28 Δεκεμβρίου, πέντε αδελφές της οικογένειας Μπααλούσα, ηλικίας 4 έως 17 ετών (η 4χρονη Τζαγουίρ, η 8χρονη Ντίνα, η 12χρονη Ικράμ και η 17χρονη Ταχίρ) σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στον Προσφυγικό Καταυλισμό Τζαμπαλία, που βρίσκεται βόρεια της Πόλης της Γάζας, στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γάζας. Τέσσερα άλλα ανήλικα αδέλφια τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε το τζαμί κοντά στο σπίτι τους και καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές το σπίτι τους και αρκετά άλλα σπίτια.

Τη νύχτα 28 προς 29 Δεκεμβρίου, τρεις αδελφοί της οικογένειας αλ-Αμπσί, ηλικίας 3 έως 14 ετών (ο 3χρονος Σεντκί, ο 12χρονος Αχμάντ και ο 14χρονος Μουχάμαντ) σκοτώθηκαν μαζί με τη μητέρα τους ενώ αρκετά άλλα αδέλφια τραυματίστηκαν όταν το σπίτι τους καταστράφηκε από αεροπορική επίθεση στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Από την αρχή της επίθεσης στις 27 Δεκεμβρίου, έχουν φονευθεί περισσότεροι από 360 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες άοπλοι πολίτες, περιλαμβανομένων περίπου 70 γυναικών και παιδιών. Επίσης έχουν τραυματιστεί περίπου 1.700 Παλαιστίνιοι.

Επίσης έχουν φονευθεί τέσσερις Ισραηλινοί άμαχοι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι, καθώς όλες οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα, μεταξύ αυτών και η ένοπλη -πτέρυγα της Ταξιαρχίας Μαρτύρων του αλ-Ακσά, του Προέδρου της Παλαιστίνιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς, συνέχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του νότιου Ισραήλ.

Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεντεύξεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Διεθνές Γραφείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας στο τηλ. 0044 7778 472 126.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.