
ΙΣΡΑΗΛ/ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ «ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ» ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΓΑΖΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να ανακαλέσουν τις σκληρές και παράνομες εντολές «εκκένωσης» - ένας ευφημισμός του Ισραήλ για αναγκαστικό εκτοπισμό - που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τους κατοίκους της περιφέρειας της Βόρειας Γάζας και να επιτρέψουν αμέσως την απρόσκοπτη είσοδο βασικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και καυσίμων στην περιοχή, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την τύχη των αμάχων που έχουν παγιδευτεί υπό πολιορκία.
Τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των νεκρών αμάχων σε όλη την κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να αυξάνεται και τρομακτικές σκηνές έχουν αναδυθεί μετά από φονικές ισραηλινές εναέριες επιθέσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Βόρειας Γάζας. Οι άμαχοι αναγκάστηκαν να υπομείνουν τους αδιάκοπους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε βασικές προμήθειες ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και καθαρού νερού.
Έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που το Διεθνές Δικαστήριο προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος γενοκτονίας στη Γάζα είναι υπαρκτός, ωστόσο οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να παραβιάζουν τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το δικαστήριο.
— Heba Morayef, Διεθνής Αμνηστία
Οι τελευταίες εντολές «εκκένωσης» που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός στις 7, 10 και 12 Οκτωβρίου σε πόλεις και καταυλισμούς σε όλο την περιφέρεια της βόρειας Γάζας και η στενή πολιορκία της περιοχής αποτελούν μια τρομακτική κλιμάκωση του μακρού καταλόγου των φρικαλεοτήτων που έχουν επιβληθεί στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή βόρεια του Wadi Gaza από τον Οκτώβριο του 2023.
«Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις προσπάθειές του να εκτοπίσει με τη βία το σύνολο του άμαχου πληθυσμού της περιοχής βόρεια του Wadi Gaza προς τα νότια, ξεκινώντας από την περιφέρεια της βόρειας Γάζας, αναγκάζοντας τους αμάχους να επιλέξουν μεταξύ πείνας και εκτοπισμού, ενώ τα σπίτια και οι δρόμοι τους σφυροκοπούνται ανελέητα από βόμβες και οβίδες», δήλωσε η Heba Morayef, Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί αμέτοχος, καθώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πολιορκία, την πείνα και τα φρικαλέα εγκλήματα για να εκτοπίσει και να καταστρέψει βίαια τους αμάχους και τη ζωή τους. Οι εντολές αυτές πρέπει να ανακληθούν και να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη για να σταματήσει η δυστυχία που κατακλύζει τους αμάχους στη Γάζα εδώ και πάνω από ένα χρόνο».
Πριν από ένα χρόνο, στις 12 Οκτωβρίου 2023, περίπου 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιες και Παλαιστίνιοι που ζούσαν στην περιοχή βόρεια του Wadi Gaza υποβλήθηκαν σε μια παράνομη μαζική εντολή «εκκένωσης», η οποία ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν νότια, αναζητώντας ασφάλεια. Για πολλούς μήνες, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που παρέμειναν βόρεια του Wadi Gaza ήταν σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από την υπόλοιπη Λωρίδα από μια οχυρωμένη ισραηλινή στρατιωτική ζώνη. Τον Δεκέμβριο του 2023, οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του κόσμου σε θέματα λιμού ανέφεραν ότι η πείνα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη και σοβαρή εκεί, ωστόσο οι ισραηλινές αρχές παρεμπόδιζαν και αρνούνταν επανειλημμένα την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο απελπιστική μετά τη στενή πολιορκία της περιοχής από τον ισραηλινό στρατό. Και τα τρία νοσοκομεία που λειτουργούν εν μέρει στο βορρά -το Kamal Adwan, το Al-Awda και το νοσοκομείο Indonesian- αντιμετωπίζουν εντολές «εκκένωσης».
«Μετά από ένα χρόνο θανάτου και καταστροφής, είναι βασανιστικό να ακούς από γιατρούς στη βόρεια Γάζα ότι πρέπει να κάνουν πολλαπλούς ακρωτηριασμούς κάθε μέρα, ή από οικογένειες παγιδευμένες στην πολιορκία ότι δεκάδες πτώματα στα οποία δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση είναι διασκορπισμένα στους δρόμους ή ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να θάψουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών. Οι σκηνές που έρχονται από τον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia είναι ιδιαίτερα οδυνηρές, για πάνω από μια εβδομάδα, οι κάτοικοι του καταυλισμού φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους, ακόμη και να ψάξουν για μια σακούλα αλεύρι από φόβο μήπως πυροβοληθούν από τα πανταχού παρόντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (quadcopter drones). Αυτό που παραμένει αδιανόητο είναι το πώς η διεθνής κοινότητα αφήνει αυτή τη φρίκη να συνεχίζει να συμβαίνει ξανά και ξανά», δήλωσε η Heba Morayef.
«Έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που το Διεθνές Δικαστήριο προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος γενοκτονίας στη Γάζα είναι πραγματικός, αλλά οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να παραβιάζουν τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το δικαστήριο».
Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να απαιτήσουν την άμεση κατάπαυση του πυρός για να ανακουφιστεί ο άνευ προηγουμένου πόνος που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο. Το Ισραήλ έχει ενθαρρυνθεί, με τη βοήθεια της μεταφοράς όπλων από κράτη όπως οι ΗΠΑ, να συνεχίσει την καταστροφική του πορεία στη Γάζα με πλήρη ατιμωρησία.
«Εκτός από την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του σκληρού και απάνθρωπου αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ και της πολιορκίας του στον βορρά, το Ισραήλ πρέπει να παραχωρήσει σε ανεξάρτητες παρατηρήτριες και ανεξάρτητους παρατηρητές άμεση πρόσβαση στη Γάζα για τη διερεύνηση όλων των επιθέσεων. Πρέπει να υπάρξει λογοδοσία για την καταστροφή που έχει συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα», δήλωσε η Heba Morayef.
Ιστορικό
Περίπου 400.000 άμαχοι συνεχίζουν να ζουν βόρεια του Wadi Gaza, το οποίο αποτελείται από την περιφέρεια της βόρειας Γάζας και της Γάζας, δηλαδή λίγο πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της περιοχής πριν από τον Οκτώβριο του 2023. Όσες και όσοι έμειναν έπρεπε να υπομείνουν, εκτός από τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς και τις καταστροφές, μια επισιτιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιούργησε το Ισραήλ, η οποία έφτασε σε τρομακτικά επίπεδα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με τους ανθρώπους να καταφεύγουν στην κατανάλωση τροφής για ζώα και τα νοσοκομεία να μην μπορούν να περιθάλψουν ασθενείς λόγω έλλειψης καυσίμων. Ενώ η πρόσβαση στην περιοχή βόρεια του Wadi Gaza βελτιώθηκε ελαφρώς στα μέσα του 2024, μετά τη διεθνή κατακραυγή, το Ισραήλ απέκοψε, για άλλη μια φορά, τους αμάχους από βοήθεια που μπορεί να τους σώσει τη ζωή.