ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10 Νοεμβρίου 2008
(Βερολίνο, 10 Νοεμβρίου 2008) - Πέντε κορυφαίες διεθνείς οργανώσεις καλούν σήμερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσφέρουν ανθρωπιστική προστασία στους κρατουμένους του Γουαντάναμο που δεν πρόκειται να κατηγορηθούν για κάποιο έγκλημα, αλλά που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους εξαιτίας του φόβου ότι θα υποστούν βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συμφωνήσουν να τους δεχτούν στο έδαφός τους και να διασφαλίσουν ότι θα τους παρασχεθεί επαρκής υποστήριξη.
Η Διεθνής Αμνηστία, το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), η Reprieve και η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να εργαστούν με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προχωρήσουν σε αυτό το σημαντικό βήμα προκειμένου να διευκολύνουν το κλείσιμο του κέντρου κράτησης στο Γουαντάναμο.
«Πρέπει να βρούμε μια λύση για τους 50 άνδρες που παραμένουν φυλακισμένοι στο Γουαντάναμο απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν πουθενά να πάνε», δήλωσε η Έμι Μακλίν (Emi McLean), δικηγόρος στο Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε δύο φορές μέχρι τώρα να στείλει στη Λιβύη τον πελάτη μας, Αμπντούλ Ραούφ Αλ Κασίμ (Abdul Ra'ouf Al Qassim) παρ' όλο που είναι αδιαμφισβήτητο ότι σε περίπτωση που επιστρέψει πιθανότατα θα υποβληθεί σε βασανιστήρια ή θα εξαφανιστεί στις λιβυκές φυλακές. Η επιβίωσή του εξαρτάται από την απλή ανθρωπιστική χειρονομία, μια άλλη χώρα να του ανοίξει τις πόρτες της».
«Όλοι μοιάζουν να συμφωνούν, πολύ σωστά, ότι το Γουαντάναμο πρέπει να κλείσει, και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι θα το κλείσει», δήλωσε ο Ντάνιελ Γκόρεβαν (Daniel Gorevan), Διευθυντής της Εκστρατείας 'Χτυπήστε την Τρομοκρατία με Δικαιοσύνη' της Διεθνούς Αμνηστίας. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό μπορούν να το κάνουν να συμβεί οι άλλες κυβερνήσεις, προσφέροντας προστασία σε άτομα που δεν μπορούν να απελευθερωθούν προς τις δικές τους χώρες. Κάτι τέτοιο θα είχε διττό αποτέλεσμα: θα συνέβαλε στον τερματισμό των δεινών ενός ατόμου που κρατείται έκνομα κατά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, και θα συνέβαλε να τερματιστεί αυτό το διεθνές σκάνδαλο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Γουαντάναμο».
«Είναι καίρια ευκαιρία αμφότερες οι πλευρές του Ατλαντικού να προχωρήσουν πέρα από τις απερίσκεπτες πράξεις του 'πολέμου κατά της τρομοκρατίας': έκνομες μεταγωγές, μυστικές κρατήσεις, βασανιστήρια», δήλωσε η Κόρι Κράιντερ (Cori Crider), δικηγόρος της οργάνωσης Reprieve. «Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ομπάμα λέει ότι θα κλείσει το Γουαντάναμο - το ζήτημα είναι πότε και πώς. Έναν από τους πελάτες της Repriev, τον έστειλαν πίσω στην Τυνησία, τον νάρκωσαν, τον χτύπησαν και τον απείλησαν με βιασμό της συζύγου και της κόρης του. Ένας άλλος αγωνίζεται, ακόμη και τώρα, να παραμείνει στο Γουαντάναμο επειδή η Τυνησία τον απείλησε με 'βασανιστήρια με το νερό στο βαρέλι'. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι έχουν όλη την εξουσία να τον στείλουν πίσω. Η Ευρώπη μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ερχόμενη σε επαφή με τον Ομπάμα και παρέχοντας μια ασφαλή εναλλακτική λύση για τους λιγοστούς αυτούς ανθρώπους».
«Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί να κλείσει το Γουαντάναμο, όμως θα χρειαστεί τη βοήθεια της Ευρώπης», δήλωσε η Τζοάν Μάρινερ, Διευθύντρια της Human Rights Watch για ζητήματα Τρομοκρατίας και Αντιτρομοκρατίας. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να προσφέρουν άκρως απαραίτητη βοήθεια συμφωνώντας να δεχτούν μερικούς από τους κρατουμένους που δεν μπορούν να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους».
«Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων κινητοποίησαν 77 Ευρωβουλευτές, που εξέδωσαν κοινή έκκληση προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προσφέρουν τη δυνατότητα μετεγκατάστασης για κρατουμένους του Γουαντάναμο. Ως σημαντικός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την αμερικανική κυβέρνηση να μετεγκαταστήσει αυτούς τους άνδρες», δήλωσε η Σουχαΐρ Μπελχασέν, Πρόεδρος της FIDH.
Γενικές πληροφορίες
Είναι ευθύνη πρωταρχικά των ΗΠΑ να βρουν λύσεις για όλους όσους κρατούνται στο Γουαντάναμο, καθώς οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που τους έφεραν στο κέντρο κράτησης και τους κρατούν έκνομα εκεί. Αν οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να τους απαγγείλουν κατηγορίες και να τους δικάσουν σε τακτικά δικαστήρια των ΗΠΑ, και αν δεν μπορούν να τους απελευθερώσουν στέλνοντάς τους στις χώρες τους με ασφάλεια, πρέπει να τους προσφέρουν αμέσως μια ευκαιρία να αφεθούν ελεύθεροι μέσα στις ΗΠΑ.
Είναι επίσης σαφές, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και αλλού μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής προστασίας σε αυτά τα άτομα, με τη μορφή ενός ασφαλούς τόπου όπου να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά από χρόνια βασάνων. Η ανάμιξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα διαδραματίσει οργανικό ρόλο προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα - μια λύση που είναι κρίσιμης σημασίας για τον διεθνή στόχο να κλείσει το Γουαντάναμο.
Περίπου 50 από τους ανθρώπους που κρατούνται αυτή τη στιγμή στο Γουαντάναμο δεν μπορούν να σταλούν σύννομα πίσω στις χώρες προέλευσής τους επειδή θα αντιμετώπιζαν πραγματικό κίνδυνο παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης. Προέρχονται από χώρες όπως η Κίνα, η Λιβύη, η Ρωσία, Το Ουζμπεκιστάν και η Τυνησία.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν την έκκλησή τους μετά από διήμερο εργαστήριο στρατηγικής στο Βερολίνο, το οποίο συγκάλεσαν οι ΜΚΟ μαζί με άλλους διεθνείς παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο ζήτημα της ανθρωπιστικής προστασίας.
Δηλώσεις υποστήριξης από διεθνείς προσωπικότητες
«Πρέπει να ανανεωθούν τώρα οι προσπάθειες, με τη συνεργασία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τις ΗΠΑ για να κλείσει το Γουαντάναμο και να προσφερθεί προστασία σε όσους είναι αδύνατον να επιστραφούν με ασφάλεια στις χώρες τους. Οι προσπάθειες των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έρχονται την καλύτερη στιγμή, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον θετικότερο δυνατό τρόπο οι επόμενοι μήνες».
- Αν-Μαρί Λιζίν (Anne-Marie Lizin), Ειδική Εκπρόσωπος για το Γουαντάναμο
της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού
για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ),
και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ
«Παροτρύνω τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν τις πόρτες τους σε έναν μικρό αριθμό ανδρών που φοβούνται διωγμό ή βασανιστήρια αν μεταφερθούν στις πατρίδες τους. Μια τέτοια βοήθεια είναι αφ' ενός σωστή πράξη, και αφ' ετέρου κρίσιμης σημασίας στις απόπειρές μας να πιέσουμε να κλείσει αμέσως ο Κόλπος του Γουαντάναμο».
- Τόμας Χάμερμπεργκ (Thomas Hammerberg),
Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Δράσης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Μάρω Πανταζίδου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 42).