17/10 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

Οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17 Οκτωβρίου 2008
Οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια, βρίσκονται υπερβολικά συχνά αποκλεισμένοι από τις συζητήσεις για το πώς να βελτιώσουν τη ζωή τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα 17 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Η διεθνής οργάνωση τόνισε πως ο φαύλος κύκλος της φτώχειας και των καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορούσε να σπάσει μόνο αν οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να ακουστούν. Παρότρυνε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που να δίνουν σε όσους και όσες ζουν στη φτώχεια τη δυνατότητα να αποτελούν μέρος των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, καθώς και να αναλύσουν με καλύτερο τρόπο το πώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατευθύνουν και εμβαθύνουν τη φτώχεια.

Η Γουίντνεϋ Μπράουν (Widney Brown), Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής, επισήμανε: «Η έμφαση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την εξεύρεση λύσεων. Πολύ συχνά λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να ερωτηθούν καν οι άνθρωποι που οι ζωές τους υφίστανται τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, κάτι που τελικά μειώνει τις δυνατότητες να εξαλειφθεί η φτώχεια.

«Τα κράτη πρέπει να διαλύσουν τους φραγμούς που εμποδίζουν την πρόσβαση των ανθρώπων στην παιδεία, την υγειονομική περίθαλψη, την τροφή, το καθαρό νερό και την αποχέτευση. Πρέπει επίσης να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις ενάντια στους ανθρώπους που υφίστανται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που έχουν τη μικρότερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων πληθυσμών, των γυναικών, των παιδιών και των ανθρώπων με αναπηρίες», πρόσθεσε.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι περιθωριοποιημένοι, οι αποκλεισμένοι, οι φτωχοί φοβούνται πως δεν θα έχουν στέγη, πως τα παιδιά τους δεν θα έχουν τίποτα να φάνε, πως θα τους σκοτώσει κάποια σφαίρα ή πως θα συλληφθούν αυθαίρετα. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει πως είναι καιρός η υφήλιος να δεσμευθεί ώστε να τερματίσει την ανασφάλεια, τον αποκλεισμό και τη σιωπή όσων ζουν στη φτώχεια. Η φτώχεια δεν είναι αναπόφευκτη και μπορεί να εξαλειφθεί, αλλά για να τα καταφέρουμε πρέπει να καταλάβουμε πως το να είσαι φτωχός σημαίνει έλλειψη ελευθερίας και δικαιοσύνης», δήλωσε ο Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Δημήτρης Μπότσος.

Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας θα λάβουν μέρος σε διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο (πάντα σε τοπικό επίπεδο). Δημόσιες εκδηλώσεις με ομιλίες, μουσικά και άλλα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στο Βέλγιο, τον Καναδά, την Ελβετία, την Τουρκία και την Αυστραλία. Στο Λονδίνο θα προβληθεί σε πρώτη μετάδοση η ταινία «Το τέλος της φτώχειας».

Επίσης, η Γουίντνεϋ Μπράουν θα λάβει μέρος σε μια μεγάλη συζήτηση για τη φτώχεια στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, που έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί στο Διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.un.org .

Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία δημιούργησε μία ταινία για τον Μάικλ Νιάνγκι (Michael Nyangi), από την παραγκούπολη Κιμπέρα (Kibera) της Κένυα. Ο Μάικλ διευθύνει την οργάνωση �Lomoro Microfinance�, η οποία δραστηριοποιείται σε έξι διαφορετικές παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι. Πτυχιούχος λογιστής, ο Μάικλ δημιούργησε τη �Lomoro� 5 χρόνια πριν, όταν ήταν 23 χρονών. Σήμερα η οργάνωση έχει 150 μέλη και βοηθά ανθρώπους να ξεκινήσουν μικρές δραστηριότητες που να τους προσφέρουν εισόδημα. Ο Μάικλ ζει κι αυτός στην Κιμπέρα, μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις, στην οποία κατοικούν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Η ταινία θα προβληθεί στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη σήμερα 17 Οκτωβρίου ως μέρος των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας κι έτσι θα ακουστούν οι απόψεις του Μάικλ και των γειτόνων του.

Τέλος, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας υποστηρίζει τις δράσεις της Συμμαχίας Ενάντια στη Φτώχεια, της ελληνικής πλατφόρμας του GCAP (Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση Ενάντια στη Φτώχεια), προωθώντας την παγκόσμια έκκλησή του να εκπληρώσουν οι κυβερνήσεις τις υποσχέσεις τους για τον τερματισμό της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στην έκκληση γράφοντας το δικό τους μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.inmyname.com/.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.