ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Ιουνίου 2008
(Βρυξέλλες/ Παρίσι) Καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, η Διεθνής Αμνηστία παρουσιάζει δέκα συστάσεις με στόχο τη βελτίωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και στην πολιτική της ΕΕ.

Εάν ψηφιστεί αύριο η Ευρωπαϊκή Συνθήκη στην Ιρλανδία, οι Προεδρίες της Γαλλίας, της Τσεχίας και της Σουηδίας, που παρουσίασαν κοινό πρόγραμμα για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε μια νέα φάση με τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στη Συνθήκης της Λισσαβόνας, ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Επιτροπή. Αυτό θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να τιμηθούν οι δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα με μια εκτενή αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ενημέρωση προς τη γαλλική κυβέρνηση, η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει τις βασικές προκλήσεις του επόμενου εξαμήνου, όπως η ανάγκη να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών (βρείτε περισσότερες πληροφορίες www.amnesty-eu.org).

Ως προς το ζήτημα αυτό, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ιδιαίτερα για την οδηγία της ΕΕ για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, η οποία είναι υπό συζήτηση και προβλέπει 18μηνη κράτηση για ανθρώπους που δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Η οργάνωση ανησυχεί, επίσης, για τη φερόμενη πρόθεση της Γαλλίας μέσω ενός «Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου», να προτείνει αρχές που προωθούν μια πιο καταπιεστική προσέγγιση αντί για ένα ολοκληρωμένο όραμα.

«Η σκληρή γλώσσα και ιδέες για τους παράτυπους μετανάστες δε βοηθούν στην προκειμένη χρονική στιγμή και κινδυνεύουν να ενισχύσουν αυτό που ήδη βλέπουμε στην Ιταλία, όπου οι μετανάστες μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους,» δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ως η χώρα που θα οδηγεί και θα μιλάει εκ μέρους της Ευρώπης τους επόμενους έξι μήνες, η Γαλλία έχει μια επιπλέον υποχρέωση να δείξει ότι δεσμεύεται να σέβεται και να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Διεθνής Αμνηστία, επομένως, λυπάται που η Γαλλία απέτυχε να υπερασπιστεί τις βασικές αρχές της οικουμενικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Παρίσι.

«Δεν πρέπει να είμαστε διαλλακτικοί τώρα, αλλά πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΕ θα παραμείνει σταθερή και ενωμένη στο θέμα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία,» δήλωσε ο Στεφάν Ομπερέιτ, Διευθυντής του γαλλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στους επόμενους έξι μήνες θα υπάρξουν ευκαιρίες και στις υποδείξεις της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Γαλλική Προεδρία, για παράδειγμα, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΙΒ). Αυτό το όργανο της ΕΕ - που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο διπλάσιο σε μέγεθος από της Παγκόσμιας Τράπεζας - δεν διαθέτει προς το παρόν αποτελεσματικούς μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν ότι δεν υποστηρίζουν έργα που μπορεί να βλάπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη Γαλλική Προεδρία να διασφαλίσει ότι καθώς αναθεωρεί τις δηλώσεις της για τις αρχές για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα θα υιοθετήσει ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.