ΚΙΝΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΙΕΝΑΝΜΕΝ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Ιουνίου 2008
Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας σε ολόκληρο τον κόσμο απαιτούν σήμερα από τις κινεζικές αρχές την απελευθέρωση δεκάδων ατόμων που κρατούνται στη φυλακή μετά τις διαδηλώσεις στην Τιενανμέν 19 χρόνια πριν.

"Η καταστολή της Τιενανμέν τον Ιούνιο 1989 είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να σκοτωθούν, δεκάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να αργοσβήνουν σε κινεζικές φυλακές μετά από κατάφορα άδικες δίκες, πολλοί άλλοι ακτιβιστές έχουν φυλακιστεί από τότε επειδή ανέδειξαν ή αμφισβήτησαν τις πράξεις της κυβέρνησης το 1989. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την κινεζική κυβέρνηση να εξακολουθεί να κρατά τους ανθρώπους αυτούς", δήλωσε ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής του προγράμματος έρευνας και δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Από το Λονδίνο έως το Τελ Αβίβ και την Πόλη του Μεξικού, χιλιάδες υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας θα εναποθέσουν κόκκινα και λευκά λουλούδια ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συγγενείς αυτών που σκοτώθηκαν και συνελήφθησαν κατά την καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στις διαδηλώσεις στις 3 και 4 Ιουνίου 1989. Επίσης, θα κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του σεισμού της 12ης Μαΐου στην κινεζική επαρχία Σετσουάν και για να συλλυπηθούν τους επιζώντες.

Στην Ελλάδα, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 10.000 υπογραφές μέχρι τις αρχές Ιουλίου, οι οποίες θα παραδοθούν στην κινεζική κυβέρνηση. Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συγκεντρώνει επίσης υπογραφές για την υποστήριξη των Μητέρων της Τιενανμέν και του δημοσιογράφου Σι Τάο. Η συλλογή γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.amnesty.org.gr.

"Οι κινεζικές αρχές απέδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν πολύ αποτελεσματικά στις φυσικές καταστροφές. Τις καλούμε να κάνουν το ίδιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα της ειρηνικής έκφρασης γνώμης», πρόσθεσε ο Σαμ Ζαρίφι.

"Η Κίνα έχει υποσχεθεί τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απελευθέρωση των ακτιβιστών της Τιενανμέν, η απονομή δικαιοσύνης για τους συγγενείς όσων δολοφονήθηκαν και το να επιτραπεί το δημόσιο πένθος και μνημόσυνο για τα θύματα, θα ανοίξουν το δρόμο προς την καθιέρωση μιας θετικής κληρονομιάς των Αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα."

�Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει και να προστατεύσει τις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στην καταστολή της Τιενανμέν, αντί να τους παρενοχλεί

για χρόνια. Έφτασε η στιγμή η Κίνα να αντιμετωπίσει την τραγωδία αυτή και να αρχίσει η διαδικασία λογοδοσίας και επούλωσης των πληγών.�

 

Ιστορικό

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ντουί Χουά (Dui Hua Foundation) που εδρεύει στις ΗΠΑ, μεταξύ 60 και 100 κρατούμενοι παραμένουν στη φυλακή για παραπτώματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος, καθώς οι αρχές δεν τον έχουν δημοσιοποιήσει.

Οι κινεζικές αρχές απελευθέρωσαν αρκετούς κρατούμενους το 2006, αλλά εξακολουθούν να τους έχουν υπό στενή αστυνομική παρακολούθηση και τους εμποδίζουν να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα που θεωρείται πολιτικά ευαίσθητη, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης με δημοσιογράφους για τις εμπειρίες τους.

Οι Μητέρες της Τιενανμέν, μια ομάδα ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των οποίων τα παιδιά και άλλοι στενοί συγγενείς σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής, εξακολουθούν να καλούν τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν στις οικογένειες των θυμάτων το δικαίωμα να θρηνήσουν δημόσια, να σταματήσουν τις διώξεις των θυμάτων και των οικογενειών τους, να απελευθερώσουν όλους εκείνους που εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι για τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές διαδηλώσεις και να πραγματοποιήσουν πλήρη και ανοικτή έρευνα για τα γεγονότα του Ιουνίου του 1989. Οι κυβερνητικές αρχές τους έχουν υποβάλλει σε παρενοχλήσεις, αυθαίρετη κράτηση και διακρίσεις.

 

Περιπτώσεις

Ορισμένοι από αυτούς που παραμένουν στη φυλακή λόγω της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις στην Τιενανμέν το 1989, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή χρόνια μετά από τα επεισόδια, υποστήριξαν τις διαμαρτυρίες, είναι οι εξής:

Ο Μιάο Ντεσούν (Miao Deshun), φυλακίστηκε τον Ιούνιο του 1989 και καταδικάστηκε για εμπρησμό. Η αρχική θανατική ποινή με αναστολή που του επιβλήθηκε, μειώθηκε σε ισόβια το 1991 και, στη συνέχεια, σε 20 χρόνια φυλάκιση το 1998. Σήμερα κρατείται στη φυλακή Γιανγκίνγκ (Yanqing) στα προάστια του Πεκίνου και πρόκειται να αποφυλακιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Λιου Ζχίχουα (Liu Zhihua) άνηκε στην ομάδα εργαζομένων που οργάνωσαν απεργία στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας Ξιανγκτάν (Xiangtan) στην επαρχία Χουμπέι (Hubei). Η αρχική καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του για εκφώνηση �αντικυβερνητικών� λόγων και για υποκίνηση του πλήθους με συμμετοχή σε «ξυλοδαρμούς, καταστροφές και λεηλασίες» μειώθηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση, το Σεπτέμβριο του 1993, αλλά επεκτάθηκε και πάλι για πέντε έτη μετά το 1997, αφού είχε εμπλακεί σε διαπληκτισμό. Με την ποινή του να μειώνεται κατά δύο χρόνια για καλή συμπεριφορά, το 2001, σήμερα αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 16 Ιανουαρίου 2011.

Ο Γουάνγκ Τζουν (Wang Jun), ήταν ένας 18χρονος εργαζόμενος από την επαρχία Σαανξί (Shaanxi) κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Καταδικάστηκε σε θάνατο με αναστολή για ρίψη πετρών, καταστροφή δημόσιων στύλων φωτισμού και για εμπρησμό πολλών οχημάτων κατά τη διάρκεια «σοβαρής πολιτικής διαταραχής» στο Εργοστάσιο Ξιντσένγκ (Xincheng) της πόλης Ξιάν (Xi'an) στις 22 Απριλίου 1989. Σήμερα κρατείται στη φυλακή Φουπίνγκ (Fuping) στην επαρχία Σαανξί (Shaanxi). Η ποινή του έχει μειωθεί 4 φορές και πρόκειται να αποφυλακιστεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κινεζική κυβέρνηση να δώσει χάρη σε όλους τους υπόλοιπους φυλακισμένους που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις του 1989, λαμβάνοντας υπ' όψιν το χρονικό διάστημα που έχουν ήδη παραμείνει στη φυλακή, τις συνοπτικές και άδικες διαδικασίες της δίκης τους και τις επανειλημμένες εκκλήσεις για επανάληψη των δικών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που δεν έχουν εισακουστεί.

Οι δημοσιογράφοι που αναφέρονται στην καταστολή του 1989 και οι ακτιβιστές που υποστηρίζουν ειρηνικά την επέτειο των γεγονότων εξακολουθούν να παρενοχλούνται, να κρατούνται και να φυλακίζονται. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι είναι κρατούμενοι συνείδησης και ότι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Ανάμεσά τους είναι:

Ο Γιανγκ Τονγκγιάν (Yang Tongyan) [φιλολογικό ψευδώνυμο: Γιανγκ Τιανσούι (Yang Tianshui)], συγγραφέας, συνεχίζει να εκτίει 12ετή ποινή φυλάκισης στη δημοτική φυλακή Ναντζίνγκ (Nanjing), στην επαρχία Τζιανγκσού (Jiangsu), για «ανατροπή» σε σχέση με πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφής υπέρ της πολιτικής και δημοκρατικής αλλαγής στην Κίνα. Προηγουμένως είχε εκτίσει δεκαετή ποινή φυλάκισης για κριτική της καταστολής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας το 1989 και για φερόμενη προσπάθεια σχηματισμού αντιπολιτευόμενου πολιτικού κόμματος. Σύμφωνα με αναφορές, το 2007 εξαναγκάστηκε να εργάζεται φτιάχνοντας μπάλες ποδοσφαίρου και μπάσκετ σε, όπως φαίνεται, τοξικό περιβάλλον για 8 με 10 ώρες ημερησίως, αλλά μεταφέρθηκε σε ελαφρύτερη δουλειά ως βιβλιοθηκονόμος της φυλακής στο τέλος του έτους.

Ο Σι Τάο (Shi Tao) εξακολουθεί να εκτίει 10ετή ποινή φυλάκισης για την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου συνόψιζε το ανακοινωθέν του Κινεζικού Κεντρικού Τμήματος Προπαγάνδας σχετικά με τον τρόπο που οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να χειριστούν την επέτειο των 15 χρόνων από την καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας του 1989. Στο τέλος του Ιουνίου του 2007, είχε μεταφερθεί στη φυλακή Ντεσάν (Deshan) στην πόλη Τσανγκντέ (Changde), της επαρχίας Χουνάν (Hunan), όπου οι συνθήκες κράτησής του φαίνεται να έχουν βελτιωθεί και η μητέρα μπορεί πλέον να τον επισκέπτεται τακτικά. Το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο αναφέρεται ότι αποδέχθηκε αίτηση για την επανεξέταση της υπόθεσής του, αλλά δεν υπήρξε καμία περαιτέρω απάντηση.

Ο Κονγκ Γουπίνγκ (Kong Youping), πρώην συνδικαλιστής, καταδικάσθηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση το Σεπτέμβριο 2004 αφού είχε ανεβάσει άρθρα και ποιήματα στο διαδίκτυο ζητώντας την επίσημη επαναξιολόγηση του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας του 1989. Εκτίει την ποινή του στη φυλακή Λινγκγουάν (Lingyuan) της επαρχίας Λιαονίνγκ (Liaoning).

? Βρείτε συνημμένο το banner της εκστρατείας συλλογής υπογραφών για τους κινέζους ακτιβιστές του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της συγκεκριμένης εκστρατείας με ανάρτηση του σε site και blog που θα οδηγούν στην ιστοσελίδα της έκκλησης www.amnesty.org.gr/china.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.