ΕΛΛΑΔΑ: ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου 2008, 00:00Εκτύπωση

Τελική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου για το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Ιουνίου 2008
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τη διεξαγωγή της δίκης διακίνησης και εμπορίας γυναικών που έλαβε χώρα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Η δίκη άρχισε στις 8 Μαΐου 2008, συνεχίστηκε στις 14 Μαΐου και έληξε στις 23 Μαΐου. Αφορούσε την υπόθεση τριών Νιγηριανών γυναικών που είχαν πέσει θύματα διακίνησης και εμπορίας από κύκλωμα Νιγηριανών διακινητών. Όταν ξέφυγαν από το κύκλωμα δέχθηκαν φιλοξενία και υποστήριξη από το Καταφύγιο Διακινούμενων Γυναικών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ».

Σε πρώτο βαθμό το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο το Φεβρουάριο 2007 καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε 19 χρόνια κάθειρξη για τα κακουργήματα της εμπορίας ανθρώπων, σωματεμπορίας και εκβίασης. Σε δεύτερο βαθμό, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο τον καταδίκασε σε 7 χρόνια κάθειρξη μόνο για το κακούργημα της εμπορίας ανθρώπων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρητές της Διεθνούς Αμνηστίας παραβρέθηκαν στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο, όπου έγιναν μάρτυρες της απαράδεκτης συμπεριφοράς των μεταφραστών και του συνηγόρου υπεράσπισης προς τις πολιτικώς ενάγουσες αλλά και της ιδιαίτερα ανεκτικής συμπεριφορά της έδρας.

Συγκεκριμένα, καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης υπήρξαν ειρωνικά, μειωτικά και ρατσιστικά σχόλια καθώς και παράτυπες παρεμβολές και παρεμβάσεις από τη μεριά του συνηγόρου υπεράσπισης. Επαναλαμβανόμενα ήταν τα σχόλια και υπονοούμενα για το φορέα «ΚΛΙΜΑΚΑ» με σκοπό να θίξουν την αξιοπιστία της οργάνωσης.

Η οργάνωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη συμπεριφορά των δύο διερμηνέων οι οποίοι άλλοτε δε μετέφραζαν καθόλου και άλλοτε μετέφεραν λανθασμένα τις απαντήσεις ή τις ερωτήσεις. Η διερμηνέας την πρώτη μέρα της δίκης έκανε σχόλια ως προς το περιεχόμενο της κατάθεσης της πολιτικώς ενάγουσας προβαίνοντας σε αξιολογικές κρίσεις και πρακτικά αμφισβητώντας την αξιοπιστία της. Επίσης, ειρωνευόταν τον τρόπο που η πολιτικώς ενάγουσα μιλούσε αγγλικά με την απόλυτη ανοχή της έδρας. Τη δεύτερη μέρα ο διερμηνέας δεν μετέφρασε πιστά ή μετέφερε λάθος τις ερωτήσεις και απαντήσεις. Χαρακτηριστικά δεν μετέφρασε καθόλου την αναφορά της πολιτικώς ενάγουσας στο ότι την έκαιγαν με σίδερο. Παρά το αίτημα του συνηγόρου πολιτικής αγωγής για αντικατάσταση του διερμηνέα το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο παρότι ήταν προφανής η παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη των πολιτικώς εναγουσών (’ρθρο 6 ΕΣΔΑ) λόγω της ελλιπούς και ανακριβούς διερμηνείας.

Οι ελληνικές αρχές όφειλαν να παράσχουν επαρκώς καταρτισμένους διερμηνείς κατά τη διάρκεια της δίκης.

 

Ιστορικό

Οι τρεις γυναίκες από τη Νιγηρία έπεσαν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης από κύκλωμα Νιγηριανών διακινητών. Διακινήθηκαν στην Ελλάδα και εξαναγκάστηκαν να εργάζονται για τους διακινητές τους, η μια μεταξύ άλλων και ως χορεύτρια σε κέντρο στριπτίζ. Οι δύο από τις τρεις κοπέλες δέχθηκαν μεγάλη πίεση για να εκπορνευτούν και υπέστησαν κακομεταχείριση που τους επέφερε βαριές σωματικές βλάβες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες, οι διακινητές τους τις έκαψαν με σίδερο και τουλάχιστον τη μια τη βούτηξαν σε μπανιέρες με παγάκια, πράξεις που ανέρχονται σε βασανιστήρια. Όταν η μία προσπάθησε να ξεφύγει, το κύκλωμα διακινητών τη βρήκε και την κράτησε για 10 μέρες κλειδωμένη σε ένα υπόγειο. Όταν τελικά οι δύο κοπέλες κατάφεραν να ξεφύγουν, απευθύνθηκαν στη Νιγηριανή Πρεσβεία και στη συνέχεια στις ελληνικές αρχές που τις παρέπεμψαν στην ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ». Η τρίτη κοπέλα ξέφυγε όταν συνελήφθη από την αστυνομία ο κατηγορούμενος. Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος παραμένουν φυγόδικοι.

Η ελληνική νομοθεσία προϋποθέτει τη συνεργασία των θυμάτων σωματεμπορίας με τις αρχές για την παροχή αρωγής και προστασίας. Οι γυναίκες πρέπει να καταθέσουν κατά των εμπόρων τους για να λάβουν την προστασία που προβλέπει ο νόμος. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουν να απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους, όπου υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ξαναπέσουν θύματα του ίδιου κυκλώματος που τις έστειλε στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.