60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 Μαΐου 2008
(Λονδίνο) Η Διεθνής Αμνηστία προκαλεί σήμερα τους ηγέτες του κόσμου να δώσουν εξηγήσεις για τις έξι δεκαετίες αποτυχίας στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δεσμευτούν ξανά ώστε να επιτύχουν χειροπιαστές βελτιώσεις.

«Τα σημεία ανάφλεξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Νταρφούρ, τη Ζιμπάμπουε, τη Γάζα, το Ιράκ και τη Μυανμάρ απαιτούν άμεση δράση», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης 2008 της Διεθνούς Αμνηστίας: Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

«Η αδικία, η ανισότητα και η ατιμωρησία είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κόσμου μας σήμερα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν αμέσως για να κλείσει η τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στις υποσχέσεις και τις πράξεις.»

Η Ετήσια Έκθεση 2008 της Διεθνούς Αμνηστίας καταδεικνύει ότι, εξήντα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πέφτουν θύματα βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης σε τουλάχιστον 81 χώρες, που αντιμετωπίζουν άδικες δίκες σε τουλάχιστον 54 χώρες και που δεν τους επιτρέπεται να μιλούν ελεύθερα σε τουλάχιστον 77 χώρες.

«Το 2007 χαρακτηρίστηκε από την ανικανότητα των δυτικών κυβερνήσεων και την αμφιθυμία ή την απροθυμία των ανερχόμενων δυνάμεων να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις χειρότερες παγκοσμίως καταστάσεις κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις παγιωμένες συρράξεις μέχρι τις αυξανόμενες ανισότητες που κάνουν ουραγούς εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε η κα Χαν.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η απουσία κοινού οράματος και συλλογικής ηγεσίας.

«Το 2008 αποτελεί μια χωρίς προηγούμενο ευκαιρία, για τους καινούργιους ηγέτες που ανεβαίνουν στην εξουσία και για τις χώρες που κάνουν τώρα την εμφάνισή τους στον παγκόσμιο στίβο, να χαράξουν μια καινούργια πορεία και να απορρίψουν τις μυωπικές πολιτικές και πρακτικές, που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο και πιο διχασμένο», συμπλήρωσε η κα Χαν.

Η Διεθνής Αμνηστία προκαλεί τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα καινούργιο πρότυπο συλλογικής ηγεσίας που να βασίζεται στις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Οι πιο ισχυροί πρέπει να δώσουν το παράδειγμα», είπε η κα Χαν.

  • Η Κίνα πρέπει να σταθεί στο ύψος των υποσχέσεων που έδωσε για την Ολυμπιάδα: να επιτρέψει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου και να σταματήσει τη χρήση της «επανεκπαίδευσης μέσω εργασίας».
  • Οι ΗΠΑ πρέπει να κλείσουν το κέντρο κράτησης στο Γουαντάναμο και τα μυστικά κρατητήρια, να φέρουν τους κρατούμενους ενώπιον της δικαιοσύνης σε δίκαιες δίκες ή να τους αφήσουν ελεύθερους, καθώς και να απορρίψουν κατηγορηματικά τη χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης.
  • Η Ρωσία πρέπει να δείξει περισσότερη ανεκτικότητα για τις αντιπολιτευόμενες φωνές και καμία απολύτως για την ατιμωρησία για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.
  • Η ΕΕ πρέπει να διερευνήσει τη συνενοχή των κρατών-μελών της στις έκνομες μεταγωγές υπόπτων για τρομοκρατία και να βάλει στα κράτη-μέλη τον ίδιο πήχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βάζει στις άλλες χώρες.

"Αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει τη δέσμευσή της στην Οικουμενική Διακήρυξη θα πρέπει να κάνει ειλικρινείς και χειροπιαστές ενέργειες στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απασχολούν τη χώρα μας, όπως η προστασία των προσφύγων και των μεταναστών, η αντίρρηση συνείδησης, η εμπορία γυναικών και η ανοχή στις έκνομες μεταγωγές των ΗΠΑ." δήλωσε ο Σίμος Μπούρας, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η κα Χαν προειδοποίησε: «Οι ηγέτες του κόσμου βρίσκονται σε άρνηση, αλλά η αδράνειά τους κοστίζει πολύ ακριβά. Όπως δείχνουν τα παραδείγματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, τα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι απομονωμένες τραγωδίες, αλλά λειτουργούν σαν ιοί που μπορούν να μολύνουν και να εξαπλωθούν γρήγορα, βάζοντας όλους μας σε κίνδυνο.»

«Οι σημερινές κυβερνήσεις πρέπει να δείξουν ότι έχουν την ίδια ποιότητα οράματος, θάρρους και αφοσίωσης που οδήγησαν τα Ηνωμένα Έθνη στην υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πριν από εξήντα χρόνια.»

«Οι άνθρωποι όλο και περισσότερο αξιώνουν δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα.»

Ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες του 2007 ήταν εκείνες των μοναχών στη Μυανμάρ, των δικηγόρων στο Πακιστάν και των ακτιβιστριών στο Ιράν.

«Γεμάτοι οργή και ανυπομονησία, οι άνθρωποι δεν φιμώνονται. Οι ηγέτες τους αγνοούν με δικό τους ρίσκο», είπε η κα Χαν.

 

Περισσότερες πληροφορίες

1. Η Ετήσια Έκθεση 2008 της Διεθνούς Αμνηστίας είναι η ετήσια παγκόσμια αποτίμηση της παγκόσμιας κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την οργάνωση και φέτος καλύπτει 150 χώρες. Το 2008 είναι η 60η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

2. Η έκθεση φωτίζει τις ακόλουθες τάσεις:

  • Ένοπλες ομάδες και κυβερνητικές δυνάμεις στοχεύουν αμάχους χωρίς να τιμωρούνται.
  • Η βία κατά των γυναικών παραμένει διάχυτη.
  • Τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης προωθήθηκαν ως αποδεκτές μέθοδοι συλλογής πληροφοριών.
  • Η καταπίεση της αντίθετης γνώμης και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών συνεχίστηκαν.
  • Υπήρξε έλλειμμα προστασίας των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.
  • Υπήρξε άρνηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Οι επιχειρήσεις απέφυγαν τις ευθύνες τους για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

3. Η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε την πρόοδο των τελευταίων 60 ετών, ιδίως τους νόμους και τους θεσμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αυξανόμενη υποστήριξη για την κατάργηση της θανατικής ποινής, ορισμένες ποινικές διώξεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε διεθνή και εθνικά δικαστήρια.

4. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

5. Η «επανεκπαίδευση μέσω εργασίας» είναι ένα σύστημα τιμωρητικής κράτησης στην Κίνα, που επιβάλλεται από την αστυνομία για διάστημα έως και τεσσάρων ετών χωρίς να απαγγελθεί κατηγορία, χωρίς να διεξαχθεί δίκη και χωρίς να υπάρχει δικαστική επανεξέταση.

Βρείτε συνημμένα στο αρχείο .zip:

-Δημοσιογραφικό υλικό που περιλαμβάνει τον πρόλογο της Ετήσιας Έκθεσης, γεωγραφική παρουσίαση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο και το λήμμα για Ελλάδα.

-Στοιχεία και αριθμούς

-Την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

-Λίστα περιπτώσεων που είναι διαθέσιμοι για συνεντεύξεις

-Το σενάριο του οπτικοακουστικού ειδησεογραφικού υλικού που έχει υποτιτλιστεί στα ελληνικά και διατίθεται από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας

-Ενδιαφέρουσες ατομικές περιπτώσεις, που αναφέρονται στην Ετήσια Έκθεση 2008 στα αγγλικά

Βρείτε επίσης το υλικό ηλεκτρονικά στο www.amnesty.org.gr.

Το έντυπο της ετήσιας έκθεσης 2008, διατίθεται από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες και οπτικοακουστικό ειδησεογραφικό υλικό στα αγγλικά από την Τετάρτη 28 Μαΐου και ώρα 8.01 π.μ. στο http://report2008.amnesty.org

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.