ΚΙΝΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΚΙΝΟ 2008: Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13 Μαΐου 2008
Όταν η Κίνα κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι κινεζικές αρχές υποσχέθηκαν ότι οι Ολυμπιακοί θα ήταν μια ευκαιρία για την ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως, καθώς η ολυμπιακή φλόγα φτάνει στην Κίνα για την ιστορική είσοδό της στο Ολυμπιακό στάδιο, η σκηνή επισκιάζεται από τις σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα ισχυρό σύμβολο κύρους και παγκόσμιας ανάδειξης, αλλά παράλληλα και παγκόσμιας ευθύνης και προσδοκίας. Οι διεθνείς υποχρεώσεις της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και το πνεύμα του Ολυμπισμού που διατυμπανίζει ότι «η άσκηση του αθλητισμού είναι ανθρώπινο δικαίωμα», και διακηρύσσει σεβασμό για «τις οικουμενικά θεμελιώδεις ηθικές αρχές», υποδεικνύουν ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στην καρδιά του Ολυμπιακού κινήματος.

Όπως δήλωσε ο Κινέζος ποιητής και ακτιβιστής Γιανγκ Λιαν: «Έως τώρα νιώθαμε ότι βρισκόμαστε στο κέντρο του ωκεανού χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε πόσο γρήγορα προχωράμε. Οι Ολυμπιακοί έγιναν το ορόσημο για να μπορούμε να καταλάβουμε πόσο γρήγορες ή πόσο αργές είναι οι αλλαγές, από τότε που η κινεζική κυβέρνηση υποσχέθηκε κατά τη διεκδίκηση των Αγώνων να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Ο σεβασμός, η προστασία και η εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να είναι ένα στοιχείο από τη θετική κληρονομιά των Αγώνων. Χωρίς βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, όχι μόνο δεν θα καταφέρουν οι Αγώνες να μείνουν ως θετική ανάμνηση, αλλά και θα παραμείνει η εικόνα της Κίνας ως χώρας που καταπιέζει τους πολίτες της. Είναι επιλογή της Κίνας, αλλά και ευθύνη που μοιράζεται με το Ολυμπιακό κίνημα.

«Ελπίζω ότι θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες η ευκαιρία της Κίνας για βελτίωση και στο θέμα της λογοκρισίας και του Τύπου τόσο για τους ξένους όσο και για τους ντόπιους δημοσιογράφους» δήλωσε ο αθλητικογράφος Σωτήρης Τριανταφύλλου.

Αν και η Διεθνής Αμνηστία έχει ευρύτερες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί του 2008, η οργάνωση εποπτεύει στενά την απόδοση της κινεζικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς, τη συμμόρφωση με τις βασικές αρχές του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη και τις υποσχέσεις που έδωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν η Κίνα κέρδισε την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών το 2001. Τα ζητήματα αυτά είναι: η συνεχιζόμενη χρήση της θανατικής ποινής και βάναυσων μορφών διοικητικής κράτησης, η φυλάκιση, τα βασανιστήρια και η παρενόχληση υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και δικηγόροι, καθώς και η λογοκρισία του Διαδικτύου.

Όμως, όλο και περισσότεροι ειρηνικοί ακτιβιστές υφίστανται κρατήσεις και διώξεις με την υποψία διάπραξης αδικημάτων που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια, όπως «αποκάλυψη κρατικών μυστικών» ή «υποκίνηση ανατροπής του καθεστώτος». Σύμφωνα με μία ανάλυση του China Law Yearbook και στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το Ίδρυμα Ντουί Χουά (Dui Hua), που εδρεύει στις Η.Π.Α., ο αριθμός τέτοιων υποθέσεων που χειρίστηκαν τα κινέζικα δικαστήρια το 2006 αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη και οι συλλήψεις, που σχετίζονταν με κατηγορίες για την κρατική ασφάλεια, έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο της τελευταίας οκταετίας το 2007.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η αυξανόμενη χρήση των πολιτικά υποκινούμενων διώξεων εναντίον ειρηνικών υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες δεσμεύσεις για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για την υπεράσπιση των ανθρώπων αυτών το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την Κίνα, θα συλλέγει 10.000 υπογραφές μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οι οποίες θα σταλούν στις κινεζικές αρχές.

Μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα στο www.amnesty.org.gr/china.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Βρείτε εδώ πλούσιο δημοσιογραφικό υλικό για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για περιπτώσεις υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα γεγονότα στο Θιβέτ και για τη φίμωση των ΜΜΕ.

Λεζάντα φωτογραφίας: Από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην Αγορά της Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42. Από αριστερά: Σωτήρης Τριανταφύλλου, αθλητικογράφος και Γ.Γ. του ΠΣΑΤ, Κατερίνα Καπερναράκου, δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος ελληνικού τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, Δημήτρης Μπότσος, διευθυντής ελληνικού τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, Γιανγκ Λιαν, Κινέζος ποιητής και ακτιβιστής, Νίκος Μαστρακούλης, μεταφραστής και Γ.Γ. του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Διατίθενται κι άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση σε καλύτερη ανάλυση.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.