ΜΙΑΝΜΑΡ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 Μαΐου 2008
Μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε τον εκτοπισμό περίπου ενός εκατομμυρίου ακόμα, η Διεθνής Αμνηστία ζητά επειγόντως από την κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορά της σε εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίσει ότι η βοήθεια παρέχεται χωρίς διακρίσεις.

�Η χρονοβόρα διαδικασία της κυβέρνησης στην παροχή βίζας κοστίζει ζωές, ενώ κάποιοι δωρητές καθυστερούν τη βοήθεια από φόβο ότι θα διοχετευθεί στο στρατό� ανέφερε ο Μπέντζαμιν Ζαουάκι, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μιανμάρ. �Η κυβέρνηση πρέπει να παρέχει τώρα πρόσβαση και εγγυήσεις στους εργαζόμενους στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.�

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση της Μιανμάρ να αμβλύνει τους περιορισμούς στην έκδοση βίζας και να μειώσεις τις διαδικασίες εκτελώνισης που εμποδίζουν την πρόσβαση των εργαζόμενων της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας τις τελευταίες μέρες και καθυστερούν τη διανομή της απεγνωσμένα αναγκαίας βοήθειας. Ενώ κάποια ανθρωπιστική βοήθεια έχει φτάσει στη Γιανγκόν (Ραγκούν), η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την τεράστια προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης που είναι απαραίτητη για να προσφέρει υποστήριξη στον πληθυσμό που έχει χτυπηθεί περισσότερο.

Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει ότι σε αυτό το στάδιο η κατάσταση στη νότια Μιανμάρ αποτελεί πρωτίστως ανθρωπιστική κρίση και κρίση αποκατάστασης. Η εμπειρία μετά από άλλες φυσικές καταστροφές αυτής της κλίμακας, για παράδειγμα το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό ωκεανό, έχει αποδείξει ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αρωγή και ανάκαμψη διαρκείας.

Η Διεθνής Αμνηστία επομένως ζητά από την κυβέρνηση της Μιανμάρ να συνεργαστεί στενά με τις διεθνείς προσπάθειες αρωγής και να δημιουργήσει μηχανισμούς διανομής βοήθειας που να διέπονται από διαφάνεια. Η κυβέρνηση πρέπει να παρέχει βοήθεια ανάλογα με την ανάγκη, χωρίς διακρίσεις κατά της φυλής, του χρώματος, του φύλου, της γλώσσας, της θρησκευτικής, πολιτικής ή άλλης πεποίθησης, της εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης των αποδεκτών. Μετά από μεγάλες καταστροφές, οι γυναίκες είναι συχνά ιδιαίτερα ευάλωτες σε σεξουαλική βία, και συχνά λαμβάνουν λιγότερη βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι οι εκτοπισμένοι εξαιτίας του κυκλώνα, που υπολογίζεται ότι είναι σχεδόν ένα εκατομμύριο, θα λάβουν επαρκή αποκατάσταση και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων στέγης, τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δεδομένου του ιστορικού της κυβέρνησης να εκτοπίζει εξαναγκαστικά τους ίδιους τους πολίτες της, η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την κυβέρνηση να αποφύγει τη χρήση αδικαιολόγητης βίας εναντίον δικαιολογημένα αγανακτισμένων εκτοπισμένων πληθυσμών.

Το ιστορικό της κυβέρνησης της Μιανμάρ που περιλαμβάνει διαφθορά και βάναυση συμπεριφορά προκαλεί ανησυχία ότι θα κάνει κακή χρήση των προσπαθειών αρωγής ως κάλυψη για να εκτοπίσει αναγκαστικά πληθυσμούς με στόχο να καταπνίξει ή να υπονομεύσει τη στήριξη προς ομάδες της αντιπολίτευσης. Οποιαδήποτε μετατόπιση εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων από στρατόπεδα ή από περιοχές που έχουν πληγεί από την καταστροφή πρέπει να είναι εθελούσια, εκτός αν η ασφάλεια και η υγεία όσων επηρεάζονται απαιτεί εκκένωση. Δεν πρέπει να εξαναγκάζονται με κανέναν τρόπο, όπως για παράδειγμα με την αναστολή στην παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους. Το δικαίωμα των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων να επιστρέψουν οικειοθελώς στις προηγούμενες κατοικίες τους ή στη γη τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια πρέπει να γίνεται σεβαστό και οι αρχές πρέπει να τους βοηθούν είτε στην επιστροφή είτε στην επανεγκατάσταση σε άλλη περιοχή της χώρας.

�Τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν κυρίως σε καταστάσεις κρίσης και επείγουσας ανάγκης� ανέφερε ο Μπέντζαμιν Ζαουάκι. «Επομένως, είναι κρίσιμο η κυβέρνηση της Μιανμάρ καθώς και άλλοι παράγοντες να αναγνωρίσουν και να υποστηρίξουν τον κεντρικό ρόλο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εμπλέκονται σε ανθρωπιστικό έργο και εκείνων που ελέγχουν τις παραβιάσεις, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοικοδόμησης.»

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.