Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΟΣΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Απριλίου 2008
(Βρυξέλες) Καθώς ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόσο και εννέα άλλοι επίτροποι οδεύουν προς την Κίνα, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι η επιτυχία της αποστολής τους εξαρτάται από το αν θα επιφέρει πραγματικές βελτιώσεις στην κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Αυτή πιθανότατα θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Επιτροπής να χρησιμοποιήσει την επιρροή της σε ανώτατο επίπεδο πριν από τους Ολυμπιακούς για να επιτύχει αλλαγή στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι αδράχνει κάθε ευκαιρία να εγείρει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τρίτες χώρες.

«Μια τέτοια υψηλού επιπέδου επίσκεψη εκατό ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών είναι μια κρίσιμη ευκαιρία να ασκηθεί πίεση στην κινεζική κυβέρνηση να αλλάξει την τακτική της», δήλωσε η Ναταλία Αλόνσο, Υποδιευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας. «Διακυβεύεται η δέσμευση της ΕΕ να περιλαμβάνει σε όλες τις πολιτικές της τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου Μπαρόσο πρέπει, επίσης, να θέσουν τον τόνο για μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση στο Διάλογο Κίνας-ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που θα λάβει πραγματοποιηθεί σε τρεις εβδομάδες. Περισσότεροι από 15 γύροι τέτοιων διαλόγων δεν έχουν καταφέρει να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές της Κίνας με το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της να βελτιώσει την κατάσταση πριν τους Ολυμπιακούς. Συγκεκριμένα, στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, με τίτλο «Κίνα: Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς - η καταστολή των ακτιβιστών απειλεί την Ολυμπιακή κληρονομιά», η Διεθνής Αμνηστία τεκμηριώνει με ποιους τρόπους αυξήθηκε σε ένταση η καταστολή στις δραστηριότητες των ακτιβιστών ακριβώς εξαιτίας των Ολυμπιακών. Η κατάσταση στο Θιβέτ αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα για τα προβλήματα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Ο κύριος Μπαρόσο δήλωσε ότι θα θίξει στις κινεζικές αρχές ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να έχει η επίσκεψη υψηλού επιπέδου ουσιαστικό αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, ο κύρος Μπαρόσο πρέπει να αποσπάσει τη δέσμευση της κινεζικής κυβέρνησης ότι θα προβεί σε συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες για καίριους τομείς ανησυχίας. Κατά προτεραιότητα θα πρέπει:

να εγγυηθεί την ελευθερία της μετακίνησης και της μετάδοσης ειδήσεων τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς,

να σταματήσει την καταστολή κατά των ακτιβιστών που αναφέρονται σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς,

να σταματήσει τη χρήση της 'επανεκπαίδευσης μέσω εργασίας' και άλλες μορφές κράτησης χωρίς δίκη και να βελτιώσει τη διαφάνεια στη χρήση της θανατικής ποινής.

Βρείτε την έκθεση με τίτλο «Κίνα: Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς - η καταστολή των ακτιβιστών απειλεί την Ολυμπιακή κληρονομιά», στα αγγλικά, στη διεύθυνση http://www.amnesty.org/en/report/info/ASA17/050/2008

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.