Marie-Anne Photography

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΝΕΟ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023, 11:37Εκτύπωση

Η κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας θα βυθιστεί πιθανότατα σε άλλο ένα ολικό μπλακάουτ επικοινωνιών σήμερα εάν δεν διανεμηθούν άμεσα τα κατάλληλα καύσιμα, γεγονός που θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Σήμερα, ο όμιλος Paltel και η Jawwal, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην περιοχή, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για να αναφέρουν ότι οι κύριοι διακομιστές δεδομένων και οι διακόπτες τους σταδιακά κλείνουν λόγω της εξάντλησης των καυσίμων. Η διακοπή ρεύματος που αντιμετώπισαν η Paltel και η Jawwal δεν μπορεί να ανακάμψει μέχρι να αποκατασταθούν τα καύσιμα και, καθώς πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους φορείς τηλεπικοινωνιών στην περιοχή, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Η συνεχιζόμενη άρνηση του Ισραήλ να παράσχει επαρκή καύσιμα και να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση θα οδηγήσει το δίκτυο επικοινωνιών της Γάζας σε πλήρη διακοπή. Έχει επίσης επηρεάσει σοβαρά την παροχή ζωτικών υπηρεσιών σε ό,τι έχει απομείνει από τις καταρρέουσες ιατρικές εγκαταστάσεις που περιθάλπουν χιλιάδες άρρωστα θύματα της ανελέητης επίθεσης στη Γάζα και έχει παρεμποδίσει τη διάσωση τραυματιών παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων.

Rasha Abdul Rahim, διευθύντρια Προγραμμάτων της Amnesty Tech

Το Ισραήλ επέτρεψε σήμερα την πρώτη παράδοση καυσίμων από μονάχα ένα φορτηγό του ΟΗΕ με 24.000 λίτρα στη Γάζα, αλλά αυτό καλύπτει μόλις το 9% των ημερήσιων αναγκών σε καύσιμα. Ενώ περαιτέρω καύσιμα παραμένουν διαθέσιμα στα σύνορα, το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει την είσοδό τους.

«Η συνεχιζόμενη άρνηση του Ισραήλ να παραδώσει επαρκή καύσιμα και να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση θα οδηγήσει το δίκτυο επικοινωνιών της Γάζας σε πλήρη διακοπή. Έχει επίσης επηρεάσει σοβαρά την παροχή ζωτικών υπηρεσιών σε ό,τι έχει απομείνει από τις καταρρέουσες ιατρικές εγκαταστάσεις που περιθάλπουν χιλιάδες άρρωστα θύματα της ανελέητης επίθεσης στη Γάζα και έχει παρεμποδίσει τη διάσωση τραυματιών παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων. Αυτό θα επιδεινωθεί περαιτέρω από την κατάρρευση των υπηρεσιών επικοινωνιών, η οποία από μόνη της θα μπορούσε να ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Rasha Abdul Rahim, διευθύντρια Προγραμμάτων της Amnesty Tech.

«Η άμεση είσοδος επαρκών καυσίμων είναι απαραίτητη για να καταστεί δυνατή η παροχή ζωτικών υπηρεσιών από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Το να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είναι επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη, η οποία δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω σε καμία περίπτωση».

Η Γάζα αντιμετωπίζει επίπεδα συνδεσιμότητας κάτω από το 30% της προ των συγκρούσεων κατάστασης από τις 11 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία του IODA και του Netblocks. Άλλο ένα τηλεπικοινωνιακό μπλακάουτ δεν σημαίνει μόνο ότι οι κάτοικοι της Γάζας αποκόπτονται μεταξύ τους και από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και ότι εμποδίζεται η διάσωση τραυματιών και παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια. Οι άνθρωποι θα στερηθούν την πρόσβαση σε σωτήριες πληροφορίες, όπως η εύρεση περιοχών ασφαλείας ή η επικοινωνία με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Το κρίσιμο έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων θα διαταραχθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι εργαζόμενοι θα χάσουν την επαφή μεταξύ τους.

Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι οι διακοπές των τηλεπικοινωνιών εμποδίζουν τις διεθνείς και τις τοπικές οργανώσεις να τεκμηριώνουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως παράνομους φόνους ή δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. Δραστηριότητες όπως η ελεύθερη αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές και η τεκμηρίωση και διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασίζονται στη δυνατότητα πρόσβασης στις επικοινωνίες και στο διαδίκτυο

Οι δραστηριότητες αυτές προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο προστατεύει επίσης από αδικαιολόγητες διακοπές του διαδικτύου. Στη Γάζα, η διακοπή των επικοινωνιών μπορεί επομένως να παρέχει κάλυψη για τη συνέχιση των σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου υπό το πέπλο του σκότους και να διευκολύνει την ατιμωρησία για εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Μέχρι σήμερα, οι 15 πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ASN/ISP) έχουν αντιμετωπίσει σχεδόν πλήρεις διακοπές, που επηρεάζουν τις σταθερές, τις κινητές και τις διαδικτυακές επικοινωνίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι διακοπές αυτές συμβαίνουν στο πλαίσιο των ανελέητων βομβαρδισμών της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των αδιάκριτων και παράνομων επιθέσεων που έχουν αφανίσει ολόκληρες οικογένειες, και των εκτεταμένων καταστροφών των μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων υποδομών επικοινωνιών.

Όπως έχουν επιβεβαιώσει οργανώσεις όπως η Access Now, οι διακοπές στη Γάζα είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού άμεσων επιθέσεων με στόχο κρίσιμες υποδομές επικοινωνιών καθώς και τεχνικών βλαβών στις υπηρεσίες.

«Με φόντο τις καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές σε κρίσιμες πολιτικές υποδομές και τα μειούμενα αποθέματα καυσίμων, οι πολίτες στη Γάζα δεν μπορούν να αντέξουν άλλο ένα μπλακάουτ, το οποίο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε παρατεταμένη περίοδο χωρίς επικοινωνία, στο σκοτάδι και την αορατότητα. Το Ισραήλ πρέπει να άρει αμέσως τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει την είσοδο και τη διανομή καυσίμων και σωτήριας βοήθειας για τους πολίτες. Το Ισραήλ υποβάλλει τον άμαχο πληθυσμό σε συλλογική τιμωρία, η οποία είναι παράνομη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ενώ την ίδια στιγμή αποκόπτει τους ανθρώπους μεταξύ τους και από τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Rasha Abdul Rahim.

Από τις 7 Οκτωβρίου, η Γάζα έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον τρεις ολικές διακοπές επικοινωνίας, καθεμία από τις οποίες διήρκεσε μεταξύ 24-48 ωρών. Κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών, οι κάτοικοι της Γάζας δεν ήταν σε θέση να ζητήσουν βοήθεια, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διάσωσης και να μάθουν αν τα μέλη της οικογένειάς τους και οι αγαπημένοι τους ήταν ασφαλείς και ζωντανοί, γεγονός που ενίσχυσε την αίσθηση ανασφάλειας και φόβου που επικρατεί.

Η Netstream, ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες παρόχους δικτύου στη Γάζα, αρχικά έπεσε στο σκοτάδι στις 26 Οκτωβρίου, ενώ ανέφερε επίσης πλήρη διακοπή του σήματος στις 12:00 μ.μ. τοπική ώρα στις 27 Οκτωβρίου.

Από τις 27 Οκτωβρίου, ακολούθησαν σχεδόν 48 ώρες πλήρους σκοταδιού, με τη συνδεσιμότητα να αποκαθίσταται σταδιακά τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακολούθησαν βομβαρδισμοί στις περιοχές Shifa, Al Quds και γύρω από τα νοσοκομεία της Ινδονησίας. Τουλάχιστον 302 άνθρωποι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του μπλακάουτ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από 7.703 σε 8.005.

Στις 31 Οκτωβρίου, από τις 21:05 περίπου τοπική ώρα έως τις 10 το πρωί της 1ης Νοεμβρίου, η Γάζα βίωσε ένα ακόμη ολικό μπλακάουτ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 8.866 σε 9.061, με τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιες/-ους να σκοτώνονται κατά τη διάρκεια των σφοδρών βομβαρδισμών, κατά τους οποίους σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia της Γάζας.

Στη συνέχεια, μεταξύ 5 και 6 Νοεμβρίου, σημειώθηκε άλλο ένα ολικό μπλακάουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα από τις 6 μ.μ. έως τις 9 π.μ. τοπική ώρα. Κατά τη διάρκεια της 24ωρης περιόδου διακοπής ρεύματος, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 10.022, συμπεριλαμβανομένων 4.104 παιδιών, από τον προηγούμενο αριθμό των 9.770 στις 5 Νοεμβρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την επείγουσα έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη της σύγκρουσης. Οι υποδομές διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών πρέπει επίσης να αποκατασταθούν επειγόντως, ώστε να επιτραπούν οι επιχειρήσεις διάσωσης εν μέσω των σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και των επεκτεινόμενων χερσαίων επιχειρήσεων, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες/-ους από 11.000 Παλαιστίνιες/-ους και έχουν καταστήσει περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους πολίτες. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προμήθειες καυσίμων, η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ και την Αίγυπτο να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την ταχεία και ανεμπόδιστη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα. Οι αιγυπτιακές αρχές θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία περιαγωγής στα αιγυπτιακά δίκτυα, ώστε να επιτρέψουν στους ανθρώπους στη Γάζα να συνδεθούν σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.