ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Απριλίου 2008
«Τα παιδιά εδώ είναι νοητικά καθυστερημένα. Υπάρχει μια τάση να τα ενσωματώσουν στα δημοτικά σχολεία, αλλά τα παιδιά με νοητική και κοινωνική καθυστέρηση μένουν τα ίδια. Τα παιδιά από κοινωνικά μειονεκτικό περιβάλλον υποφέρουν από κοινωνική και νοητική καθυστέρηση.»

Διευθυντής ειδικού σχολείου στη Σλοβακία όπου το 95% των παιδιών είναι Ρομά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Ρομά, στις 8 Απριλίου, η Διεθνής Αμνηστία θα διοργανώσει δράσεις με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την έναρξη διαλόγου για τις διακρίσεις που υφίστανται οι Ρομά. Την Κυριακή 6 Απριλίου, από τις 12.00 μέχρι τις 3 μ.μ., σε συνεργασία με τη Reconstruction Community, ακτιβιστές της οργάνωσης θα πραγματοποιήσουν δρώμενο στο Θησείο κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό. Θα στήσουν ένα εικονικό σχολείο με στόχο τη συλλογή υπογραφών και την ενημέρωση του κοινού για τον αποκλεισμό που υφίστανται τα παιδιά Ρομά στο σχολείο στην Ευρώπη.

Την Τρίτη 8 Απριλίου, παιδιά Ρομά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, θα ζωγραφίσουν με θέμα «Τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω». Οι ζωγραφιές τους θα εκτεθούν μαζί με άλλες με το ίδιο θέμα, από παιδιά Ρομά από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σλοβενία, την επομένη από το απόγευμα στις Χοροροές, Ιάκχου 14, Γκάζι.

Παράλληλα με την έκθεση ζωγραφικής, την Τετάρτη 9 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ., στις Χοροροές θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Οι διακρίσεις ξεκινούν στο σχολείο». Θα μιλήσουν ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος και εκπρόσωποι από οργανώσεις που δουλεύουν μαζί με τους Ρομά, και συγκεκριμένα οι: Παναγιώτης Δημητράς (Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι), Φίλιππος Κατσικάρης (Κέντρο ημέρας Ζεφυρίου - Μενιδίου της οργάνωσης Κλίμακα), Αλκμήνη Οικονομάκη (Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας) και Κατερίνα Πούτου (’ρσις). Στη συζήτηση θα προσκληθούν και έφηβοι Ρομά για να καταθέσουν τις εμπειρίες τους. Στις 9.30 μ.μ., θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Καταγράφοντας την πραγματικότητά μου: Τσιγγάνοι», που σκηνοθέτησε ο Μάνος Σταυρακάκης σε συνεργασία με εφτά νέους Ρομά από τη Νέα Αλικαρνασσό. Η Δανάη Παναγιωτοπούλου θα κλείσει την εκδήλωση με τη μουσική και τους στίχους της.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Στην Ευρώπη ζουν περίπου 12 με 15 εκατομμύρια Ρομά. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η κακομεταχείριση για φυλετικούς λόγους και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των Ρομά αποτελεί καθημερινή απτή πραγματικότητα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των Φαινομένων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας για το 2005, οι κοινότητες των Ρομά υφίστανται σοβαρές φυλετικές διακρίσεις, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι η εξασφάλιση πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Βρείτε την έκθεση «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: Λίγο-λίγο εμείς οι γυναίκες μάθαμε τα δικαιώματά μας: οι αποτυχίες της κυβέρνησης να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών Ρομά» στα αγγλικά στην ακόλουθη διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/index/engeur650042007

Βρείτε την έκθεση «Ακόμα διαχωρισμένα, ακόμα υποδεέστερα: Παραβιάσεις του δικαιώματος στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στη Σλοβακία» στα αγγλικά στη διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/index/engeur720012007

Βρείτε το έγγραφο «Σλοβακία: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση των Ρομά, στατιστικά στοιχεία» στα αγγλικά στη διεύθυνση:

Βρείτε την έκθεση «Ευρώπη: Διακρίσεις κατά των Ρομά» στα αγγλικά στη διεύθυνση:

Βρείτε την έκθεση «Κακή αρχή: Ο αποκλεισμός των παιδιών Ρομά από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία και Σλοβενία» στα αγγλικά στη διεύθυνση: και το σχετικό δελτίο Τύπου στα ελληνικά στη διεύθυνση: http://www.amnesty.org.gr/news/2006-11-16-1.htm

Βρείτε πληροφορίες για την ομάδα Reconstruction Community στο: www.reconstruction.gr, email: info@reconstruction.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.