ΗΠΑ: ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12 Φεβρουαρίου 2008
Η ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι έχουν προσάψει κατηγορίες σε έξι κρατούμενους «υψηλής αξίας» στο Γουαντάναμο δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα για τη δράση των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είπε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα.

«Από την ημέρα που διαπράχθηκε το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ΗΠΑ να αναζητήσουν τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια με γνώμονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου,» δήλωσε ο Ρομπ Φρίερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ΗΠΑ. «Η συστηματική αποτυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να το πετύχει καταδεικνύεται όχι μόνο από τη μεταχείριση των έξι αυτών κρατουμένων τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια, αλλά και από τις στρατιωτικές επιτροπές (στρατοδικεία), οι οποίες θα τους δικάσουν.»

Πέντε από τους έξι άνδρες που κατηγορούνται κρατήθηκαν για πάνω από τρία χρόνια σε μυστική τοποθεσία της CIA, πριν τη μεταφορά τους στο Γουαντάναμο το Σεπτέμβριο 2006. Έπεσαν θύματα εξαναγκαστικής εξαφάνισης, που αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ η CIA επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένας τους, ο Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ (Khalid Sheikh Mohammed), υποβλήθηκε σε 'εικονικό πνιγμό' (waterboadring).

«Ο 'εικονικός πνιγμός' είναι βασανιστήριο και τα βασανιστήρια αποτελούν έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για τα εγκλήματα αυτά. Η ατιμωρησία που σχετίζεται με το πρόγραμμα της CIA παραμένει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του χειρισμού των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Ρομπ Φρίερ.

Ο έκτος άνδρας που κατηγορείται είναι ο Μοχάμετ αλ - Καχτάνι (Mohamed al-Qahtani), που υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης στο Γουαντάναμο στα τέλη του 2002. Παρόλο που υποβλήθηκε σε σεξουαλική και άλλη ταπείνωση, στέρηση ύπνου, κουκούλωμα, ξεγύμνωμα, δυνατή μουσική, λευκό ήχο, και ακραίες μεταβολές θερμοκρασίας από την πολύ ζέστη στο πολύ κρύο, το Πεντάγωνο κατέληξε ότι η μεταχείριση αυτή δεν συνιστά απάνθρωπη συμπεριφορά.

«Το Πεντάγωνο, μαζί με τον Πρόεδρο, έχει ιδιαίτερα έντονη επιρροή στη λειτουργία των στρατιωτικών επιτροπών,» συνέχισε ο Ρομπ Φρίερ. «Με άλλα λόγια, τα δικαστήρια αυτά δεν τηρούν τις προδιαγραφές και δεν είναι ανεξάρτητα από την ίδια εκτελεστική εξουσία, η οποία έχει εξουσιοδοτήσει και ανεχθεί συστηματική καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά των κρατουμένων.»

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ιδιαίτερα ότι πληροφορίες που αποσπάστηκαν μετά από βασανιστήρια ή κακομεταχείριση θα αποτελέσουν μέρος των στοιχείων κατά των κρατουμένων. Αυτό είναι ένα μόνο πρόβλημα ενός συστήματος επιτροπών που στήθηκε

ακριβώς για να αποσπάσει καταδίκες με πρότυπα χαμηλότερα από το επίπεδο των προτύπων που ισχύουν σε κανονικά δικαστήρια. Κανένας πολίτης των ΗΠΑ δεν θα δικάζονταν από αυτές τις στρατιωτικές επιτροπές και αυτό τις καθιστά προκατειλημμένες, σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Το Γουαντάναμο, ήδη ένα σύμβολο αδικίας, μπορεί να γίνει και τόπος εκτελέσεων μετά από δίκες που δεν γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η κυβέρνηση ζητά την εφαρμογή της θανατικής ποινής για τους έξι αυτούς άνδρες. Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις. Πάνω από τις μισές χώρες του κόσμου έχουν πια καταργήσει τη θανατική ποινή στο νόμο ή την πράξη.

«Μόλις μερικές εβδομάδες μετά την υπερψήφιση απόφασης να σταματήσουν οι εκτελέσεις στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ απειλεί με χρήση της θανατικής ποινής μετά από θεμελιωδώς προβληματικές δίκες στο Γουαντάναμο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει τις ΗΠΑ να καταργήσουν τις στρατιωτικές επιτροπές και να διεξάγουν δίκες σε ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια, χωρίς να καταφύγουν στη θανατική ποινή.»

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.