ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΑΝΤ ΝΤΙΝΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Ιανουαρίου 2008
Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις τουρκικές αρχές να καταδικάσουν κάθε μορφή μισαλλοδοξίας και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη όλους όσους εμπλέκονται στο φόνο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για δίκαιη δίκη.
«Το πεδίο της έρευνας πρέπει να διευρυνθεί και να εξεταστούν όλες οι περιστάσεις του φόνου, μεταξύ αυτών και ο ρόλος αξιωματούχων των σωμάτων ασφαλείας στην απουσία αντίδρασης στις προειδοποιήσεις ότι ο Ντινκ ήταν στόχος δολοφονίας,» δήλωσε ο ’ντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία.
Ο Χραντ Ντινκ είχε καταγγείλει τις απειλές κατά της ζωής του στον Εισαγγελέα του Σισλί. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στη δίκη για το φόνο, ένας από τους κατηγορούμενους ενεργούσε επίσης ως πληροφοριοδότης της αστυνομίας και λίγους μήνες πριν το φόνο πληροφόρησε την αστυνομία για τα σχέδια να δολοφονηθεί ο Χραντ Ντινκ. Παρ' όλα αυτά, κανένα μέτρο δεν ελήφθη για να διασφαλιστεί η προστασία του. Στη συνέχεια, δυο άνδρες της στρατοχωροφυλακής κατηγορήθηκαν για παράλειψη καθήκοντος. Όμως, οι δικηγόροι της οικογένειας του δολοφονημένου ζητούν να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και άλλοι αξιωματούχοι των σωμάτων ασφαλείας.
Η αρχική δήλωση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, ότι ο φόνος ήταν πράξη μεμονωμένου ένοπλου ατόμου που έδρασε αυτόνομα, καθώς και οι φωτογραφίες στρατονόμων με το φερόμενο δολοφόνο σαν να ήταν «ήρωας», δείχνουν την απροθυμία των αρχών να εξετάσουν σε βάθος το έγκλημα και συνεισφέρουν στην εντύπωση ότι κάποια τμήματα των σωμάτων ασφαλείας μπορεί να είναι προκατειλημμένα.
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι ο Χραντ Ντινκ πυροβολήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2007 εξαιτίας του έργου του ως δημοσιογράφος που υπερασπιζόταν την ελευθερία της έκφρασης και προωθούσε την καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν το δικαίωμα της προστασίας από το κράτος, όπως κάθε άλλος πολίτης. Η αποτυχία προστασίας του Χραντ Ντινκ που οδήγησε στη δολοφονία του και τα επακόλουθα ελλείμματα της έρευνας δεν πρέπει να επαναληφθούν,» πρόσθεσε ο ’ντριου Γκάρντνερ.
«Η υπόθεση του Χραντ Ντινκ δεν είναι η εξαίρεση. Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία συνεχίζουν να διώκονται για την ειρηνική έκφραση απόψεων που δεν προωθούν τη βία. Αυτό οφείλεται τόσο στην προβληματική νομοθεσία όσο και στην αυθαίρετη εφαρμογή του νόμου από δικαστές και εισαγγελείς.»
Ο Χραντ Ντινκ είχε επανειλημμένα διωχθεί σύμφωνα με το άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα που ποινικοποιεί τη «σπίλωση της 'Τουρκικότητας'». Η Διεθνής Αμνηστία ζητά διαρκώς να καταργηθεί στο άρθρο 301, με το σκεπτικό ότι απειλεί σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης, καθώς διατυπώνεται με τόσο γενικούς και ασαφείς όρους. Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί καθώς ο αριθμός των διώξεων για παραβίαση του άρθρου αυτού φαίνεται να αυξήθηκε το 2007. Η διεθνής οργάνωση σημειώνει ότι τον περασμένο χρόνο οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυξήθηκαν, ενώ τα μέτρα για την καταπολέμησή τους παρέμειναν ανεπαρκή.
«Η συνεχιζόμενη καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα θανάσιμης μισαλλοδοξίας που κορυφώθηκε στο φόνο του Χραντ Ντινκ,» συμπλήρωσε ο ’ντριου Γκάρντνερ.
Σε υπόμνημα που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στην τουρκική κυβέρνηση, η διεθνής οργάνωση υπενθύμισε τη δέσμευσή της, την οποία επανέλαβε μετά τις περσινές εκλογές, να προχωρήσει τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει εγγυήσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η τωρινή κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες για μια σειρά από ζητήματα για να πετύχει μακροχρόνια και ουσιαστική βελτίωση. Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση κατά την κράτηση, την ατιμωρησία των υπευθύνων, τις ανησυχίες περί δίκαιης δίκης, τα εμπόδια που τίθενται για να υπονομευτεί το έργο των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την ελευθερία της έκφρασης.
«Μαζί με την εφαρμογή της τρέχουσας νομικής μεταρρύθμισης, πρέπει να υιοθετηθούν επειγόντως περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία. Οι αρχές πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία για να προαγάγουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών για όλους στο νέο Σύνταγμα που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή,» είπε ο ’ντριου Γκάρντνερ.
Περισσότερες πληροφορίες
Βρείτε το κείμενο του μνημονίου προς την τουρκική κυβέρνηση στα αγγλικά στη διεύθυνση
Δείτε επίσης το κείμενο �Turkey: Article 301: How the law on 'denigrating Turkishness' is an insult to free expression� (AI Index: EUR 44/003/2006) στα αγγλικά στη διεύθυνση
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).