ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022!

Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2022, 12:30Εκτύπωση

Κάθε φθινόπωρο η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων, τη μεγαλύτερη εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο.

Στα πάνω από 20 χρόνια ζωής του, ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων έχει καταφέρει να αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, απελευθερώνοντάς τους από βασανιστήρια, παρενόχληση ή άδικη φυλάκιση.

Εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο, μέσα από επιστολές, εκκλήσεις και μηνύματα αλληλεγγύης, στηρίζουν συνανθρώπους τους που υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, ενώ επίσης ασκούν πίεση στις αρχές για την απόδοση δικαιοσύνης.

Και φέτος, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας απευθύνει πέντε εκκλήσεις για την υπεράσπιση ανθρώπων που έχουν δεχθεί κρατική βία, απειλές ή και φυλακίσεις επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία· ένα δικαίωμα που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο πιο πολύ από ποτέ.

Ανάλαβε και φέτος δράση για τους ανθρώπους που σε έχουν ανάγκη! Ζήτα δικαιοσύνη για:

  • Τη Zineb, που πέθανε αφού η αστυνομία την πυροβόλησε στο πρόσωπο με χειροβομβίδα δακρυγόνου την οποία εκτόξευσε μέσα στο σπίτι της στη Γαλλία κατά την επιχείρηση καταστολής μιας διαμαρτυρίας που λάμβανε χώρα στη γειτονιά.

 

  • Τις φίλες Joanah Mamombe, Netsai Marova και Cecillia Chimbiri, που αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης επειδή ηγήθηκαν αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας στη Ζιμπάμπουε, μετά από την οποία μάλιστα απήχθησαν, ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

 

  • Την Yren και η Mariana, που αγωνίζονται με σκοπό να αλλάξουν νομικά τα ονόματά τους, και η Παγαουάη να αναγνωρίσει νομικά την ταυτότητα, και επομένως την ίδια την ύπαρξη, όλων των τρανς ατόμων.

 

  • Τον Shahnewaz, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που θα επέφερε η κατασκευή  ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου με καύση άνθρακα στο χωριό του στο Μπαγκλαντές.

 

  • Τον Vahid, που είναι άδικα φυλακισμένος από το 2018 επειδή διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά με τους αδελφούς του στο Ιράν, και που σήμερα κρατείται σε απομόνωση και βασανίζεται.

 

Όταν ενωνόμαστε, νικάμε!

Χαρακτηριστικά, στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων 2021 σε όλον τον κόσμο, και στην Ελλάδα, αγωνιστήκαμε μεταξύ άλλων για τον Bernardo. Ο Bernardo Caal Xol υπερασπίστηκε τις κοινότητες που επλήγησαν από τα υδροηλεκτρικά έργα στον ποταμό Cahabón στη Γουατεμάλα. Τον Νοέμβριο του 2018 καταδικάστηκε σε εφτά χρόνια φυλακή με ψεύτικες κατηγορίες. Πάνω από μισό εκατομμύριο δράσεις πραγματοποιήθηκαν για τον Bernardo, και τον Μάρτιο του 2022 αποφυλακίστηκε!  Ας ακούσουμε τον ίδιο:

«Εγώ, ο Bernardo Caal Xol, μέλος του λαού των Μάγια Q'eqchi' της Γουατεμάλας, είμαι ευγνώμων σε καθεμία και καθέναν εσάς. Μου δώσατε ελπίδα για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ισότητα που πρέπει να επικρατούν σε κάθε λαό και έθνος».

 

Υπόγραψε σήμερα και βοήθησε να αλλάξει μια ζωή!

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.