ΕΥΡΩΠΗ: ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΝΝΟΥΝ ΕΛΠΙΔΑ, ΚΑΘΩΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου 2020, 10:03Εκτύπωση

 

 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται από κυβερνήσεις στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, οι οποίες καταστέλλουν διαδηλώσεις και επιδιώκουν να υπονομεύσουν την δικαστική ανεξαρτησία για να αποφύγουν τη λογοδοσία, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα καθώς δημοσιεύθηκε η ετήσια ανασκόπηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Η οργάνωση τιμά τους θαρραλέους ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και τα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων, αλλά προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς ασυδοσία σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Το 2019, άνθρωποι στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία δέχθηκαν απειλές, εκφοβισμούς, διωγμούς, υποβλήθηκαν σε υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία, και υπέφεραν διακρίσεις. Ωστόσο, η κινητοποίηση από τα κάτω, από θαρραλέους ανθρώπους οι οποίοι τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να ζητήσουν από τα κράτη να λογοδοτήσουν, δίνει μια νότα ελπίδας για το μέλλον.

Marie Struthers, διευθύντρια Ευρώπης στη Διεθνή Αμνηστία.
 

 

Η δικαστική ανεξαρτησία υπό απειλή
 

Στην Πολωνία, η δικαστική ανεξαρτησία -απαραίτητη για την εξασφάλιση δίκαιων δικών και την υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων- απειλήθηκε καθώς το κυβερνόν κόμμα έλαβε πιο έντονα μέτρα με σκοπό να ελέγχει τους δικαστές και τα δικαστήρια.

Οι δικαστές και εισαγγελείς βρέθηκαν σε κίνδυνο πειθαρχικών διώξεων επειδή μίλησαν προς υπεράσπιση των δικαστικών αρχών και κινδύνεψαν να γίνουν οι ίδιοι/ες θύματα παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πολλοί/ές υποβλήθηκαν σε εκστρατείες συκοφάντησης στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα.

Αυξήθηκαν επίσης οι ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών στην Ουγγαρία, την Ρουμανία και την Τουρκία. Οι δικαστές στην Ουγγαρία δέχτηκαν επίθεση από πολλαπλές κατευθύνσεις καθώς η κυβέρνηση συνέχισε τις απόπειρες υπονόμευσης της δικαστικής ανεξαρτησίας. Τον Μάϊο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Ρουμανία ότι πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στην δικαστική ανεξαρτησία από την εκτελεστική εξουσία, ή να αντιμετωπίσει, εν δυνάμει, την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων του κράτους-μέλους λόγω της επίμονης παραβίασης των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ. Στην Τουρκία ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ένα τροποποιητικό πακέτο για τις δικαστικές αρχές. Οι τροποποιήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την ακραία πολιτική πίεση στις δικαστικές αρχές ή να τερματίσουν τις άδικα και πολιτικά παρακινούμενες ποινικές διώξεις και καταδίκες.
 

Ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης
 

Η σημασία των ανεξάρτητων δικαστηρίων ήταν ζωτική το 2019 για την προστασία των ατομικών ελευθεριών, καθώς ήρθε στο προσκήνιο η υπέρβαση των ορίων των κρατών, μέσω περιορισμών στις διαδηλώσεις στηνΓαλλία, την Πολωνία και την Τουρκία, καθώς επίσης μέσω διωγμών των διαδηλωτών/ριών σε πολλά άλλα κράτη.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολυάριθμες χώρες σε όλη την Ευρώπη, όπως στη Γαλλία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία, με τους ανθρώπους να διαδηλώνουν κατά των μέτρων λιτότητας και της διαφθοράς και να μάχονται υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δικαστικής ανεξαρτησίας. Διαδηλώσεις και απεργίες οι οποίες προέτρεπαν τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, αποτέλεσαν κοινό φαινόμενο σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Πολλά κράτη κατέστειλαν τις διαδηλώσεις μέσω μέτρων που παραβίαζαν τα δικαιώματα της ελευθερίας, της ειρηνικής συνάθροισης και της έκφρασης. Στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ισπανία εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από την αστυνομία στην διάρκεια των διαμαρτυριών. Η αστυνομία κατέφυγε σε υπέρμετρη χρήση βίας στη Γαλλία, και κατέστειλλε βίαια ειρηνικές συγκεντρώσεις στην Τουρκία, όπου η απαγόρευση των συγκεντρώσεων χρησιμοποιήθηκε συχνά για την καταστολή του δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση. Τα κράτη απέτυχαν συχνά να κρατήσουν υπόλογες τις δυνάμεις ασφαλείας για τη βία που διέπρατταν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ορισμένοι δικαστές που εκδίκασαν υποθέσεις σχετικές με διαδηλώσεις, κατέληξαν να υφίστανται παρενόχληση ή υποβιβασμό από τις πολωνικές αρχές.

Στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις, ο μεγαλύτερος αριθμός των ειρηνικών διαδηλωτών/ριών που είχε να εμφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια, αντιστάθηκε ενάντια στην άρνηση των αρχών να επιτρέψουν στην αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές. Η καταστολή που προέκυψε οδήγησε σε εγκληματικές καταδίκες για 24 συμμετέχοντες/ουσες, γιατί απλά ασκούσαν το δικαίωμά τους στην διαμαρτυρία.

«Η ποινή εναντίον των συμμετεχόντων/ουσών σε μαζικές διαδηλώσεις στη Μόσχα, πυροδότησε μια πρωτοφανή εκστρατεία αλληλεγγύης που σηματοδότησε την ευρύτερη αφύπνιση της ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δύναμη του λαού στη Ρωσία,» είπε η Marie Struthers.
 

Μετανάστευση
 

Τα ευρωπαϊκά κράτη συνέχισαν να αποφεύγουν τη λογοδοσία για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που προέκυψαν από τις μεταναστευτικές πολιτικές μέσω της «εξωτερικής ανάθεσης ελέγχου» των συνόρων, σε χώρες με αμφισβητήσιμες πολιτικές σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2019, οι μεταναστευτικές πολιτικές συνέχιζαν να θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία των συνόρων αντί της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παρά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Λιβύη, οι ευρωπαϊκές χώρες συνέχιζαν να συνεργάζονται με τις αρχές της χώρας, ώστε να περιορίσουν μετανάστες/ριες και αιτούντες/ούσες άσυλο στη Λιβύη.

Τον Νοέμβριο, η ιταλική κυβέρνηση επέτεινε την συμφωνία της με την Λιβύη για τη μετανάστευση για ακόμη τρία χρόνια, παρά τις συνεχιζόμενες αποδείξεις που σηματοδοτούσαν τη συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων σε κέντρα κράτησης στην Λιβύη.

Οι αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι στους αιτούντες/ούσες άσυλο και τους πρόσφυγες και η συνεχής απόρριψη της πρόσβασής τους σε προστασία, απέτυχαν να εμποδίσουν την ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία για να περιορίσει τη μετανάστευση μέσω την Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας του 2016. Πριν την εισβολή της Τουρκίας στη βορειο-ανατολική Συρία τον Οκτώβριο, η Διεθνής Αμνηστία είχε διεξάγει δεκάδες συνεντεύξεις οι οποίες αναδείκνυαν ότι εκατοντάδες Σύριοι/ες εξαναγκάστηκαν σε απέλαση από την Τουρκία μεταξύ Μαϊου και Σεπτεμβρίου, υπό το πρόσχημα της «εθελοντικής επιστροφής». H συμφωνία αυτή προκαλεί επίσης και έναν πρωτοφανή υπερπληθυσμό στους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες.
 

Υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων υπό επίθεση
 

Η κοινωνία των πολιτών, δημοσιογράφοι και άλλοι/ες που είναι υπεύθυνοι/ες για τη λογοδοσία των κυβερνήσεων, αντιμετώπισαν μεγάλες πιέσεις το 2019.

«Οι υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, ΜΚΟ και άλλοι άνθρωποι που αγωνίστηκαν για μια πιο δίκαιη κοινωνία, βρέθηκαν όλοι/ες στην αιχμή της καταστολής από τις κυβερνήσεις το 2019,» είπε η Marie Struthers.

Το έργο τους να κρατούν τις αρχές υπόλογες, θα έχει ακόμα περισσότερη ζωτική σημασία κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, αλλά και στη συνέχεια, σχετικά με τις συνέπειές της. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη που δείχνουν, χρειάζονται τώρα πιο πολύ από ποτέ απέναντι στα πιο περιθωριοποιημένα μέλη των κοινωνιών μας και θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητες στην διάρκεια της μετά- COVID-19 ανάκαμψης.
Marie Struthers

Δείτε εδώ την ετήσια ανασκόπηση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2019, για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Δείτε εδώ την καταχώρηση στην ετήσια ανασκόπηση για την Ελλάδα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.