ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2009, 00:00Εκτύπωση

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2009
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να διευθετήσει το μέλλον των κρατουμένων που κρατούνται ακόμα στο στρατιωτικό κέντρο κράτησης στον Κόλπο του Γουαντάναμο στην Κούβα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, αφού ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα τηρήσει την προθεσμία που ο ίδιος είχε θέσει για το κλείσιμό του.

«Τους τελευταίους μήνες, οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επιτρέψει οι κρατήσεις του Γουαντάναμο να μετατραπούν σε πολιτικό ποδόσφαιρο και η πολιτική του φόβου να υπερισχύσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Σούζαν Λι, Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερικανική Ήπειρο.

«Τώρα, όπως έπρεπε να είχε γίνει ευθύς εξ αρχής, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση στο θέμα αυτών των κρατήσεων, είτε οδηγώντας τους κρατούμενους σε δίκαιη δίκη, είτε απελευθερώνοντάς τους», επισήμανε η Σούζαν Λί.

Στις 22 Ιανουαρίου 2009, ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, δεσμεύοντας τη διοίκησή του να διευθετήσει τις υποθέσεις των κρατουμένων στο Γουαντάναμο «το συντομότερο δυνατό», και να κλείσει το κέντρο κράτησης «όχι αργότερα από ένα έτος μετά την ημερομηνία του διατάγματος αυτού».

Στα σχόλιά του σήμερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν όρισε ακριβή νέα ημερομηνία κλεισίματος, δηλώνοντας μόνο ότι αναμένει ότι το κέντρο κράτησης θα κλείσει κάποια στιγμή το επόμενο έτος και προσθέτοντας ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία του Κογκρέσου».

Οι ελπίδες να τερματιστούν εφέτος οι κρατήσεις στο Γουαντάναμο έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς μέλη του Κογκρέσου επεδίωξαν να μπλοκάρουν το κλείσιμο του κέντρου κράτησης και η κυβέρνηση καθυστερεί να απαγγείλει κατηγορίες στους κρατούμενους.

Την ίδια στιγμή, οι διπλωματικές προσπάθειες να βρεθούν λύσεις για τους κρατούμενους που δεν μπορούν να επιστραφούν στις πατρίδες τους, από φόβο ότι εκεί θα αντιμετωπίσουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν υπονομευθεί από την άρνηση των αρχών των ΗΠΑ να απελευθερώσουν οποιονδήποτε από αυτούς στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από καιρό να οδηγηθούν οι κρατούμενοι του Γουαντάναμο σε δίκη από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο –όχι ειδικό στρατοδικείο (στρατιωτική επιτροπή)– ή να απελευθερωθούν αμέσως.
Έχει επίσης επανειλημμένα ζητήσει από τις ΗΠΑ να μη επιδιώξουν την επιβολή της θανατικής ποινής σε καμία περίπτωση.

Από τότε που ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του, απομακρύνθηκαν από το Γουαντάναμο 26 κρατούμενοι, ενώ 215 βρίσκονται ακόμα εκεί.

Ένας κρατούμενος έχει μεταφερθεί για να αντιμετωπίσει δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι άλλοι πέντε θα μεταφερθούν επίσης στην ίδια πόλη για τέτοιες δίκες, με την πιθανότητα ότι θα επιδιωχθεί να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει επίσης δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναπέμψει άλλες πέντε υποθέσεις στο Πεντάγωνο για δίκη από στρατιωτική επιτροπή.

Στο διάταγμά του στις 22 Ιανουαρίου, με το οποίο επέβαλλε στη διοίκησή του να διασφαλίσει «γρήγορη και κατάλληλη» διευθέτηση όλων ανεξαιρέτως των υποθέσεων του Γουαντάναμο και να κλείσει το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο μέσα σε έναν χρόνο, ο Πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε τις «σοβαρότατες ανησυχίες που εγείρουν αυτές οι κρατήσεις, τόσο μέσα στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς».

«Οι ανησυχίες αυτές δεν έχουν διαλυθεί και θα πυροδοτηθούν και πάλι από τα σημερινά σχόλια του Προέδρου Ομπάμπα», τόνισε η Σούζαν Λι.

Δείτε επίσης:

ΗΠΑ: Η υπόσχεση για πραγματική αλλαγή. Τα εκτελεστικά διατάγματα του Προέδρου Ομπάμα για τις κρατήσεις και τις ανακρίσεις, http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR51/015/2009/en.

ΗΠΑ: Εσφαλμένες δίκες: Τρίτη απόπειρα για το ατυχούς έμπνευσης πείραμα των στρατιωτικών επιτροπών, http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR51/083/2009/en.

ΗΠΑ: Άλλοι πέντε κρατούμενοι στο Γουαντάναμο πρόκειται να δικαστούν από ομοσπονδιακό δικαστήριο, http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR51/116/2009/en.

Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.