Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2009, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2009
Η Διεθνής Αμνηστία υποδέχτηκε θετικά την έναρξη στη Χάγη της δίκης του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντιβαν Κάρατζιτς, ως σημαντικό βήμα προς την απονομή δικαιοσύνης για τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του πολέμου της Βοσνίας.

Ο Κάρατζιτς, πρώην Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (του σερβοβοσνιακού κρατιδίου), συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008, περισσότερα από 12 χρόνια αφότου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου για τον ρόλο του σε αυτή τη σύρραξη στη δεκαετία του 1990.

«Αυτή η δίκη υπογραμμίζει τη ζωτική αρχή ότι, όταν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, όσοι κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να διώκονται ποινικά σε δίκαιη δίκη, είτε από διεθνή, είτε από εθνικά δικαστήρια», δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουερθ, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η δίκη του Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στη Χάγη διακόπηκε τη Δευτέρα όταν ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση.

«Πρέπει να δοθούν στο ICTY αρκετός χρόνος και πόροι για να ολοκληρώσει το σημαντικό του έργο, περιλαμβανομένων των ποινικών διώξεων του Ράτκο Μλάντιτς και του Γκόραν Χάτζιτς που παραμένουν ασύλληπτοι», πρόσθεσε η Νίκολα Ντάκγουερθ.

«Η ολοκλήρωση της αποστολής του ICTY έχει ζωτική σημασία για τα θύματα αυτών των εγκλημάτων».

Ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Γκόραν Χάτζιτς κατηγορούνται επειδή, με την ιδιότητα του διοικητή, επέτρεψαν εκγλήματα πολέμου, γενοκτονία και άλλα εγκλήματα που σχετίζονται με τη σύρραξη στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η δίκη του Κάρατζιτς προχωρά μετά από τη σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου ότι τα άτομα που κατηγορούνται για τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να στηρίζονται σε ασυλίες, ακόμα και αν, όπως υποστηρίζει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, είχε λάβει κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών υποσχέσεις ασυλίας από ποινική δίωξη.

Ο Ράντιβαν Κάρατζιτς κατηγορείται:

  • Για δύο υποθέσεις γενοκτονίας – σε σχέση με τον διωγμό Βοσνίων Μουσουλμάνων και Κροατοβοσνίων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια του 1992 και με τη γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον Βοσνίων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.
  • Για πέντε υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που περιλαμβάνουν διωγμό, εξόντωση, δολοφονία, απέλαση.
  • Για τέσσερις υποθέσεις παραβιάσεων των νόμων ή εθίμων του πολέμου, που περιλαμβάνουν τη σύλληψη ομήρων και την τρομοκράτηση αμάχου πληθυσμού.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα να συνοδευτεί το έργο του ICTY από εθνικές προσπάθειες να ερευνηθούν και να διωχθούν ποινικά τα δεκάδες χιλιάδες άλλα εγκλήματα που αφορούν υπόπτους μεσαίων και κατώτερων βαθμίδων, που ξεπερνούν τις περιορισμένες δυνατότητες του ICTY.

Αν και η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί πριν διακόψει τη λειτουργία του το Δικαστήριο, οι δίκες στο ICTY δεν αρκούν για τα θύματα της σύρραξης των Βαλκανίων.

Η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να διασφαλίσει ότι θα γίνουν πραγματικότητα τα δικαιώματά τους στη δικαιοσύνη, την αλήθεια και την παροχή επανόρθωσης. Αν το πράξει, η απονομή δικαιοσύνης σε ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία μπορεί να μείνει ημιτελής και τα χιλιάδες θύματα εγκλημάτων είναι εκείνα που θα πληρώσουν το τίμημα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.