ΙΣΡΑΗΛ & ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΟΙ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2009, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2009
Οι πολιτικές διαιρέσεις που περιέβαλαν την υιοθέτηση του σημερινού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στις έρευνες για τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που καταγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα και στο νότιο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Το ψήφισμα αναφέρει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από Ισραηλινούς, αλλά, αν και καταδικάζει «κάθε στόχευση αμάχων», δεν αναφέρει ρητά τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες. Πέρασε με διχαστική ψηφοφορία, καθώς χώρες από κάθε ήπειρο δήλωσαν αποχή, αντιτάχθηκαν ή αρνήθηκαν να μετάσχουν στην ψηφοφορία.

Παρόλο που το ψήφισμα προσυπογράφει τις συστάσεις της έκθεσης Γκολντστόουν, η διαδικασία που οδήγησε στην υιοθέτηση του ψηφίσματος θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο για τον ΟΗΕ να εργαστεί εποικοδομητικά προκειμένου να εφαρμόσει τα βασικά πορίσματα της έκθεσης.

Στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων σχετικά με την έκθεση Γκολντστόουν, οι περισσότερες αντιπροσωπείες από όλες τις ηπείρους αναγνώρισαν την αξία της και ζήτησαν να τερματιστεί η ατιμωρησία και να υπάρξει λογοδοσία για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν από όλα τα αντιμαχόμενα μέρη. Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι, συνολικά, τα κράτη-μέλη δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος της πρόκλησης να εκπονήσουν μία διατύπωση, η οποία θα αντανακλούσε τη συναίνεση ως προς την ανάγκη για λογοδοσία.

Το ψήφισμα συστήνει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το επόμενο όργανο που είναι σε θέσει να εξετάσει την έκθεση Γκολντστόουν, να το πράξει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συνεδρίασής της. Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει τη Συνέλευση να απαιτήσει τόσο το Ισραήλ, όσο και η ντε φάκτο διοίκηση της Χαμάς στη Γάζα, να ξεκινήσουν αμέσως ανεξάρτητες έρευνες, που να πληρούν τα διεθνή πρότυπα, για τα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου, τα πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις λοιπές σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που καταγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Οι έρευνες πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση της Εξεταστικής των Πραγμάτων Αποστολής του ΟΗΕ για τη Σύγκρουση στη Γάζα, με επικεφαλής το Δικαστή Ρίτσαρντ Γκολντστόουν.

Η Γενική Συνέλευση πρέπει να συστήσει μία επιτροπή ανεξάρτητων και αμερόληπτων εμπειρογνωμόνων του διεθνούς δικαίου, η οποία θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και τη γνησιότητα των μέτρων που θα ληφθούν μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, όπως, επίσης, και τη συμβατότητά τους με τα διεθνή πρότυπα, ή να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συστήσει τέτοια επιτροπή.

Πρέπει, επίσης, να λάβει τα μέτρα της ώστε να αντιδράσει σε κάθε τυχόν παράλειψη του Ισραήλ ή των σχετικών παλαιστινιακών αρχών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα της λογοδοσίας.
Η έκθεση Γκολντστόουν συμπέρανε ότι, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στη Γάζα, διέπραξαν σοβαρότατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου και πιθανών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Τα πορίσματά της συμφωνούν πλήρως με εκείνα της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποίησαν παρόμοιες έρευνες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αξιόπιστη έρευνα ούτε από το Ισραήλ, ούτε από τους Παλαιστινίους.

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει στα κράτη που μετέχουν στις Συνθήκες της Γενεύης του 1949 την ευθύνη που έχει το καθένα από αυτά ξεχωριστά να διασφαλίσει λογοδοσία, ασκώντας οικουμενική δικαιοδοσία με το να θέσουν σε κίνηση ποινικές έρευνες σε εθνικά δικαστήρια, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν επαρκή αποδεκτά αποδεικτικά στοιχεία για σοβαρές παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης.

Η οργάνωση πιστεύει ότι η λογοδοσία για τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου είναι ζωτικό στοιχείο της διαδικασίας για να εδραιωθεί στην περιοχή μια δίκαιη ειρήνη που θα διαρκέσει.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.