Η ΑΝΗΚΟΥΣΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2009
(Νέα Υόρκη) Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας, στις 17 Οκτωβρίου, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τους ηγέτες και τους διαμορφωτές της πολιτικής του κόσμου να μετατοπίσουν το διάλογο για τη φτώχεια από το πεδίο της οικονομίας σε εκείνο της αντιμετώπισης των προβληματικών καταστάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες οδηγούν τους ανθρώπους στη φτώχεια και τους εγκλωβίζουν σε αυτήν.

Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αϊρίν Χαν, δήλωσε: «Η φτώχεια είναι η χειρότερη κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.»

«Οι διακρίσεις, η κρατική καταπίεση, η διαφθορά, η ανασφάλεια και η βία αποτελούν εξίσου χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φτώχειας, όσο και η έλλειψη υλικών πόρων. Αυτά τα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι δυνατό κανείς να τα επιλύσει απλά και μόνο αυξάνοντας τα επίπεδα εισοδήματος,» είπε η Αϊρίν Χαν.

«Τα υλικά οφέλη από μόνα τους δεν εγγυώνται τον τερματισμό των διακρίσεων, δεν βελτιώνουν την ασφάλεια, ούτε δίνουν φωνή σε εκείνους που ζουν στη φτώχεια. Η επένδυση στη γεωργία μπορεί να αυξήσει τη σοδειά των φτωχών αγροτών, αλλά δεν εγγυάται την ασφάλεια του κλήρου τους από τους αδίστακτους γαιοκτήμονες. Το χτίσιμο νέων σχολείων δεν εγγυάται ότι τα κορίτσια θα έχουν ίση πρόσβαση στην παιδεία με τα αγόρια.»

«Σε πολλές χώρες, μπορεί τα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης να είναι υψηλά, όμως περιφρονείται το δικαίωμα των ανθρώπων να ενημερώνονται και να ζητείται η γνώμη τους στη δημόσια πολιτική. Περιστέλλεται το δικαίωμά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους και να ακούγονται. Οι φτωχοί αποκλείονται και αγνοούνται.»

«Οποιαδήποτε επιτυχής στρατηγική για την ανακούφιση της φτώχειας πρέπει να δίνει στους φτωχούς τη δύναμη να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ώστε να είναι σε θέση να ελέγχουν το πεπρωμένο τους και να εξασφαλίζουν λογοδοσία από εκείνους που έχουν την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων.»

Παρουσιάζοντας το βιβλίο της, με τίτλο Η Ανήκουστη Αλήθεια: Φτώχεια και Ανθρώπινα Δικαιώματα, στη Νέα Υόρκη, η Αϊρίν Χαν υποστήριξε ότι η εξάλειψη της φτώχειας απαιτεί σεβασμό των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων –όπως είναι η ιατρική περίθαλψη, η παιδεία και η στέγαση– παράλληλα με τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. 

«Δεν μπορεί να υπάρξει σταδιακή ή επιλεκτική προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν θέλουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της φτώχειας. Το να απαιτήσουμε δικαιώματα συμμετοχής είναι εξ ίσου σημαντικό με το να διοχετεύσουμε πόρους για να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες διατροφής, υγείας και στέγασης. Η προστασία των ανθρώπων απέναντι στη βία είναι εξίσου κρίσιμη με τον τερματισμό των διακρίσεων. Η μείωση της μητρικής θνησιμότητας απαιτεί καλύτερη περίθαλψη, αλλά και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών.»

Με δέκα κεφάλαια που πραγματεύονται ζητήματα όπως η πρακτική σημασία της ελευθερίας, οι διακρίσεις, η παγίδα της φτώχειας, η μητρική θνησιμότητα, οι παραγκουπόλεις, η εταιρική λογοδοσία και η νομική ενδυνάμωση, η Ανήκουστη Αλήθεια ζητεί δικαιοσύνη και ενδυνάμωση των φτωχών του κόσμου και δίνει ανθρώπινο πρόσωπο σε ένα πρόβλημα που πολύ συχνά απεικονίζεται με αφηρημένα στατιστικά στοιχεία.

Η Ανήκουστη Αλήθεια σηματοδοτεί μια νέα φάση στη νέα παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Απαιτούμε Αξιοπρέπεια», στην οποία οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν και θα προκληθούν να αντιμετωπίσουν τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκαλούν και βαθαίνουν τη φτώχεια.

«Η μάχη για τον τερματισμό της φτώχειας είναι ο μεγαλύτερος αγώνας αυτής της γενιάς. Θα νικήσουμε αν θέσουμε στον πυρήνα της την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα,» δήλωσε η Αϊρίν Χαν.

Σημειώσεις για τους Συντάκτες

  • Με πρόλογο του Κόφι Ανάν, πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η Ανήκουστη Αλήθεια συνδυάζει τις εμπειρίες της Χαν στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μια περιεκτική κοινωνική ανάλυση και εκπληκτικές φωτογραφίες.
  • Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο διατίθενται στον ιστότοπο www.theunheardtruth.org
  • Παρουσιάσεις του βιβλίου έχουν προγραμματιστεί σε διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Μ. Βρετανία, η Ν. Κορέα, η Φινλανδία και η Ολλανδία.
  • Το βιβλίο αυτό είναι μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας «Απαιτούμε Αξιοπρέπεια», η οποία ζητεί να τερματιστούν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκαλούν και βαθαίνουν τη φτώχεια. Η εκστρατεία «Απαιτούμε Αξιοπρέπεια» κινητοποιεί ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, ώστε να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να ακούσουν τις φωνές εκείνων που ζουν στη φτώχεια και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους.
  • Η εκστρατεία «Απαιτούμε Αξιοπρέπεια» εγκαινιάστηκε στις παραγκουπόλεις της Κένυας τον Ιούνιο με μια παγκόσμια έκκληση να τερματιστούν οι εξαναγκαστικές εξώσεις. Η εκστρατεία μεταφέρθηκε τον Σεπτέμβριο στη Σιέρα Λεόνε, όπου εστιάστηκε στη μείωση της μητρικής θνησιμότητας.
  • Διατίθενται συλλογή φωτογραφιών από το βιβλίο, οπτικοακουστικό ειδησεογραφικό υλικό και σύνοψη του βιβλίου.

Για υλικό, για να λάβετε αντίτυπο του βιβλίου ή να προγραμματίσετε συνέντευξη με την κυρία Χαν, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τις:
Judit Arenas, 0044 7778 472 188, ή e-mail jarenas@amnesty.org
Kate Mardel-Ferreira, 0044 7904 398 122 ή e-mail kmardelf@amnesty.org
Katy Pownall, 0044 7961 421 583 ή e-mail: katy.pownall@amnesty.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.