ΣΕΡΒΙΑ: ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2009
Επίθεση δέχονται οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σερβία και οι αρχές δεν τους προστατεύουν, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε σύντομη έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Οι σωματικές επιθέσεις και οι απειλές κατά της ζωής και της περιουσίας υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σπάνια ερευνώνται από τις αρχές με τρόπο έγκαιρο και αμερόληπτο», δήλωσε η Σον Τζόουνς, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Βαλκάνια. «Ελάχιστοι δράστες οδηγούνται στη δικαιοσύνη».
«Η έλλειψη πολιτικής βούλησης των αρχών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να εγγυηθούν στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης δημιουργεί ατμόσφαιρα ατιμωρησίας, η οποία καταπνίγει την κοινωνία των πολιτών».
Στη σύντομη έκθεση, με τίτλο «Σερβία: Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινδυνεύουν», η Διεθνής Αμνηστία εξετάζει τις πιο πρόσφατες επιθέσεις εναντίον τους, μεταξύ αυτών και εναντίον κορυφαίων γυναικών που υπερασπίζονται ενεργά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Κατά το τελευταίο έτος, υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δεχτεί επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης, απειλήθηκαν ακόμη και με λιντσάρισμα. Τέτοιες επιθέσεις τις κάνουν βουλευτές, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνται επισήμως για εγκλήματα πολέμου. Άλλες υπερασπίστριες υπέστησαν καταστροφές των περιουσιών τους, τα γραφεία τους δέχτηκαν επιθέσεις ή οι ίδιες ξυλοκοπήθηκαν από μέλη νεοναζιστικών ομάδων», επισήμανε η Σον Τζόουνς.
Στις υπερασπίστριες αυτές συγκαταλέγονται η Νατάσα Κάντιτς, διευθύντρια του Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου, η Σόνια Μπίσερκο της Σερβικής Επιτροπής Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μπιλιάνα Κοβάτσεβιτς-Βούτσο της Επιτροπής Δικηγόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (YUCOM), καθώς και η γυναικεία μη κυβερνητική οργάνωση Γυναίκες με τα Μαύρα. Στα μέσα ενημέρωσης τις εμφάνισαν ως εχθρούς της Σερβίας επειδή ευνοούν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και επειδή αξιώνουν λογοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 στην Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.
Η σύντομη έκθεση εστιάζει επίσης σε όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα των λεσβιών, ομοφυλόφιλων ανδρών, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ (ΛΟΑΤ). Από το 2001 μέχρι σήμερα η κοινότητα των ΛΟΑΤ στη Σερβία δεν έχει κατορθώσει να πραγματοποιήσει παρέλαση την Ημέρα Υπερηφάνειας εξαιτίας σοβαρών απειλών από δεξιές και θρησκευτικές οργανώσεις. Τέτοιες οργανώσεις έχουν ήδη εκτοξεύσει απροκάλυπτες απειλές εναντίον των διοργανωτών της φετινής παρέλασης, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου.
«Η κοινότητα των ΛΟΑΤ περιθωριοποιείται ακόμη και μέσα στην κοινωνία των πολιτών και στις περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον ΛΟΑΤ, ακόμη και όταν οι δράστες έχουν αναγνωριστεί, οι ποινικές ανακρίσεις σπάνια φτάνουν σε πέρας», τόνισε η Σον Τζόουνς.
«Οι σερβικές αρχές είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στην ειρηνική συνάθροιση και την ελευθερία της έκφρασης. Πρέπει να καταδικάσουν δημοσίως όλες τις επιθέσεις και τις απειλές εναντίον ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προσφέρουν προστασία και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της επικείμενης παρέλασης Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι στο τέλος αυτής της εβδομάδας».
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη σερβική κυβέρνηση να εφαρμόσει στον νόμο και την πράξη τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία προσφέρει ένα πλαίσιο για την προστασία και την υποστήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση καλεί επίσης τις πρεσβείες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να προσφέρουν προστασία και υποστήριξη στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σερβία.