ΗΠΑ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2009, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2009
Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα προς την άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας, αποφεύγοντας να ανανεώσει τις υφιστάμενες κυρώσεις με βάση τον Νόμο περί Εμπορίας με τον Εχθρό, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία καθώς πλησιάζει η προθεσμία ανανέωσης των κυρώσεων στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι μέρος έκθεσης που δημοσιεύεται σήμερα, η οποία εξετάζει τον αντίκτυπο του οικονομικού εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας. Η έκθεση, με τίτλο «Το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας: Ο αντίκτυπός του στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα», συμπεραίνει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ από το 1962 πλήττουν ιδιαίτερα την πρόσβαση των Κουβανών σε φάρμακα και ιατρικές τεχνολογίες και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Είναι η τέλεια ευκαιρία για τον Πρόεδρο Ομπάμα προκειμένου να αποστασιοποιηθεί από τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την ανάγκη να δοθεί τέλος στο εμπάργκο», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας είναι ανήθικο και πρέπει να αρθεί», δήλωσε η Αϊρίν Χαν. «Εμποδίζει εκατομμύρια Κουβανούς να επωφεληθούν από ζωτικής σημασίας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητα για την υγεία τους».

Εξαιτίας του εμπάργκο των ΗΠΑ, η Κούβα αντιμετωπίζει δριμείς περιορισμούς στην εισαγωγή φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών τεχνολογιών από τις ΗΠΑ ή από οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία στο εξωτερικό. Οι κυρώσεις επίσης περιορίζουν άλλες εισαγωγές προς το νησί, καθώς και τα ταξίδια και τη μεταβίβαση χρημάτων.

Προϊόντα που είναι κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ ή που περιέχουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% μέρη ή εξαρτήματα κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ, δεν μπορούν να εξαχθούν στην Κούβα, ακόμη και αν παράγονται σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η αδυναμία της Κούβας να εισαγάγει θρεπτικά προϊόντα για κατανάλωση σε σχολεία, νοσοκομεία και εξωτερικά ιατρεία συμβάλλει στην υψηλή εμφάνιση αναιμίας λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Σύμφωνα με την UNICEF, το 2007 η αναιμία έπληττε το 37,5% των παιδιών της Κούβας ηλικίας κάτω των τριών ετών.

Η υγεία των παιδιών τέθηκε επίσης σε κίνδυνο από την απόφαση των αμερικανικών εταιρειών που προμηθεύουν σύριγγες να ακυρώσουν παραγγελία που έκανε το 2007 η Παγκόσμια Συμμαχία της UNICEF για Εμβόλια και Εμβολιασμό για τρία εκατομμύρια σύριγγες μιας χρήσης, όταν έγινε γνωστό ότι προορίζονταν για την υλοποίηση προγράμματος στην Κούβα.

Παρόμοιες καταστάσεις έχουν πλήξει την υλοποίηση προγραμμάτων του ΟΗΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση του HIV/AIDS στο νησί.

«Αν και η ευθύνη για την παροχή επαρκούς ιατρικής περίθαλψης ανήκει πρωταρχικά στις κουβανικές αρχές, οι κυβερνήσεις που επιβάλλουν κυρώσεις όπως εμπάργκο πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν αυτές οι κυρώσεις στον πληθυσμό της χώρας όπου στοχεύουν», τόνισε η Αϊρίν Χαν.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης το Κογκρέσο των ΗΠΑ να άρει τη νομοθεσία που καθορίζει το εμπάργκο.

Γενικές πληροφορίες

Νέα νομοθεσία από το 2000 αποπειράθηκε να χαλαρώσει το εμπάργκο και να διευκολύνει τις εξαγωγές προς την Κούβα, όμως οι εξαγωγές φαρμάκων εξακολουθούν να υπόκεινται στον περιορισμό των «επιτόπιων ελέγχων εγκεκριμένων από τον Πρόεδρο» των ΗΠΑ για να προσδιοριστεί ο τελικός σκοπός των φαρμάκων και των υλικών που πρόκειται να εξαχθούν. Το 2008 η Κούβα εισήγαγε από τις ΗΠΑ τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα αξίας 710 εκατομμυρίων δολαρίων και ιατρικό εξοπλισμό και φαρμακευτικά προϊόντα αξίας μόλις 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι εισαγωγές προς τις ΗΠΑ από την Κούβα απαγορεύονται εντελώς.

Αντίτυπο της έκθεσης με τίτλο “The US embargo against Cuba: Its impact on economic and social rights” είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση:http://www.amnesty.org.gr/library/reports/2009/Cuba Embargo - REPORT ENG.pdf

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.