ΓΑΛΛΙΑ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 29 Ιουλίου 2009
Το γαλλικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, την περασμένη Παρασκευή, ζήτησε από τον Γάλλο υπουργό Μετανάστευσης να αναστείλει τις επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα, βάσει του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ».
Σε υπόμνημα προς τον Γάλλο υπουργό με τίτλο «Σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων-Aνάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα», το γαλλικό τμήμα καταδικάζει τις πολυάριθμες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο στη συγκεκριμένη χώρα και εκφράζει εκ νέου τις ανησυχίες του, οι οποίες αφορούν τη μεταχείριση των μεταναστών και τις ανεπαρκείς διαδικασίες χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Το γαλλικό τμήμα υπενθυμίζει επίσης τις κριτικές οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία, εξάλλου, έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες νομοθετικές διατάξεις που υιοθέτησε η χώρα τον Ιούλιο.
Στην περιοχή του Καλαί, ενώ ο Γάλλος υπουργός είχε ανακοίνωσει μελλοντική πτήση τσάρτερ Αφγανών προς την Καμπούλ, μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που ζουν σε πολύ επισφαλή κατάσταση, διατρέχουν τον κίνδυνο να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες:
-Περίπου 170 άνθρωποι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην υπονομαρχία του Καλαί,
-ωστόσο, μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί μόνο 31 άδειες παραμονής στη χώρα, ενώ περίπου 100 άτομα διατρέχουν τον κίνδυνο να επαναπροωθηθούν προς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, την οποία είχαν προτιμήσει να εγκαταλείψουν.
-51 επιπλέον άτομα, βάσει του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», πρόκειται να επαναπροωθηθούν σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρείται υπεύθυνο για την εξέταση του αιτηματός τους.
-57 άτομα βρίσκονται εν αναμονή μιας συνάντησης στη νομαρχία, η οποία δεν κατόρθωσε να εξακριβώσει την ταυτότητά τους από τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, εφόσον τα άτομα αυτά είχαν κάψει τα δάκτυλά τους, προκειμένου να καταστεί αδύνατή η αναγνώρισή τους και να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.amnesty.fr/refugies