ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου 2009, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
 22 Ιουλίου 2009
Αναφορές από την Τεχεράνη την Τρίτη έλεγαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν υπερβολική βία κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων στην πλατεία Χαφτ Τιρ, όπου λέγεται επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν νέες συλλήψεις. Αυτή η είδηση, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, είναι μια ηχηρή υπενθύμιση προς τη διεθνή κοινότητα ότι τα κύμματα συλλήψεων και φόνων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς στο Ιράν, καθώς οι αρχές σφίγγουν τον κλοιό τους.

Τριαντά έξι Ιρανοί αξιωματικοί του στρατού είναι μεταξύ των ανθρώπων που αναφέρθηκε ότι συνελήφθησαν πρόσφατα σε σχέση με τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Ιράν. Η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει τα ονόματα εικοσιτεσσάρων από αυτούς.

Μεταξύ των υπολοίπων που αναφέρθηκε ότι συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες συγκαταλέγονται πολιτικοί ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και δικηγόροι. Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι φοβάται για την ασφάλειά τους κατά την κράτηση, καθώς τα βασανιστήρια ή άλλου είδους κακομεταχείριση των κρατουμένων είναι συνηθισμένα στο Ιράν.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, οι αξιωματικοί σχεδίαζαν να παρακολούθησουν το κήρυγμα της προσευχής της Παρασκευής στην Tεχεράνη στις 17 Ιουλίου, στο οποίο χοροστατεί ο πρώην πρόεδρος Αγιατολάχ Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Σκόπευαν να παρευρεθούν φορώντας τις στρατιωτικές τους στολές ώς πράξη πολιτικής απείθειας.

Η πράξη αυτή λέγεται ότι είχε ως στόχο να εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τους  διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του επίσημου αλλά ευρύτατα αμφισβητούμενου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

Ο Αγιατολάχ Ραφσαντζανί, ο οποίος υποστήριξε την εκστρατεία του υποψηφίου Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, εξέφρασε στο κήρυγμα τις ανησυχίες του  για το χειρισμό από το  Συμβούλιο των Θεματοφυλάκων των διαμαρτυριών σχετικά με την εκλογή, και απηύθυνε εκκλήση για την απελευθέρωση όλων όσων τέθηκαν υπό κράτηση μετά τις διαμαρτυρίες και τον τερματισμό των περιορισμών των μέσων ενημέρωσης.

Εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή διαμαρτυρήθηκαν για το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα. Πολλοί κρατούνται σε άγνωστες τοποθεσίες σε ολόκληρο το Ιράν.

Στον Μοσταφά Τατζαντέ, που συνελήφθη στις 16 Ιουνίου, αντίθετα με κάποιους άλλους κρατουμένους, δεν έχει ακόμη επιτραπεί να τηλεφωνήσει στην οικογένεια του, ούτε έχει καταφέρει η οικογένεια του να αποσπάσει από τις ιρανικές αρχές οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πού κρατείται.

Ο Μπιτζάν Χατζεπούρ Χοέι, επιχειρηματικός και οικονομικός σύμβουλος, συλήφθη στις 27 Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης κατά την επιστροφή του από ταξίδι στη Βιέννη και το Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού του στο εξωτερικό, μίλησε με εμπορικούς αξιωματούχους στην Βιέννη και συναντήθηκε με το Ιρανο-Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Λονδίνο, ως μέρος της δουλειάς του να υποστηρίζει ιρανικές επιχειρήσες και να ενθαρρύνει ξένες επενδύσεις στο Ιράν. Το πού κρατείται είναι επίσης άγνωστο και η οικογένεια του φοβάται για την υγεία του, καθώς πάσχει από διαβήτη.

Ενδεχομένως, έως και 197 διαδηλωτές συνελήφθησαν στις 9 Ιουλίου σε διαδήλωση για τη δέκατη επέτειο της 18ης Τιρ, την καταστολή διαμαρτυριών στις οποίες πρωτοστατούσαν οι φοιτητές το 1999, κατα την οποία τουλάχιστον ένας φοιτητής σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι υπέστησαν βασανιστήρια ή άλλου είδους κακομεταχείριση. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι περίπου 40 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη διαδήλωση στις 9 Ιουλίου.

Ο Δρ Σεΐχ Χασάν Αγαέλ, δημοσιογράφος από την κουρδική μειονότητα του Ιράν και πολιτικός σκιτσογράφος, τέθηκε υπό κράτηση στο Μαχαμπάντ, στο βορειοδυτικό Ιράν, στις 11 π.μ. της 18ης Ιουλίου από αξιωματικούς ασφαλείας με πολιτική περιβολή που μπορεί να ανήκουν στους
Φρουρούς της Επανάστασης, και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. Καμία αιτιολογιά δεν έχει δοθεί για τη σύλληψή του, όμως είχε ανάμιξη σε προεκλογικές δραστηριότητες του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί.

Η δικηγόρος και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σάντι Σαντρ, συνελήφθη βίαια στην Τεχεράνη το πρωί της 17ης Ιουλίου ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς την προσευχή.

Ενώ η Σάντι Σαντρ περπατούσε με μια ομάδα ακτιβιστριών για τα δικαιώματα των γυναικών σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, αγνώστου ταυτότητας άνδρες με πολιτική περιβολή την τράβηξαν με τη βία μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Κατά την πάλη που ακολούθησε έχασε τη μαντήλα και το παλτό της αλλά κατάφερε για λίγο να δραπετεύσει. Γρήγορα αιχμαλωτίστηκε εκ νέου και ξυλοκοπήθηκε με κλομπ πριν την οδηγήσουν με το αυτοκίνητο σε άγνωστη τοποθεσία.

Διευθύντρια  του Ραάχι, ενός κέντρου που προσέφερε νομικές συμβουλές σε γυναίκες μέχρι που το έκλεισαν οι αρχές, η Σάντι Σαντρίδρυσε τη Ζanan-e Iran (Γυναίκες του Ιράν), την πρώτη ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη στις δραστηριότητες των Ιρανών ακτιβιστριών για τα δικαιώματα των γυναικών. Έχει γράψει εκτενώς σχετικά με τις Ιρανές γυναίκες και τα νόμιμα δικαιώματα τους. Ως δικηγόρος, έχει εκπροσωπήσει ακτιβιστές και δημοσιογράφους, καθώς και μερικές γυναίκες που είχαν καταδικαστεί σε θανατική ποινή, των οποίων οι καταδίκες αργότερα ανατράπηκαν. Επίσης δραστηριοποιείται στη Women's Field, μια ομάδα ακτιβιστριών για τα δικαιώματα των γυναικών που έχουν πραγματοποιήσει διάφορες εκστρατείες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτωντης γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης και της Εκστρατείας «Σταματήστε για πάντα τον Λιθοβολισμό».

Η Γαλλίδα πολίτης Κλοντίλντ Ραΐς τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, καθώς επέστρεφε στην πατρίδα της την 1η Ιουλίου. Η 24χρονη κατηγορείται για κατασκοπία εξαιτίας κάποιων φωτογραφιών που τράβηξε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Εσφαχάν, στην οποία συμμετείχε τον περασμένο μήνα, κατά της ανακοίνωσης της επανεκλογής του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις φωτογραφίες σε φιλικό της πρόσωπο στην Τεχεράνη. Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε την πεποίθηση της ότι η Κλοτίλντ Ραΐς είναι κρατούμενη συνείδησης, που κρατείται αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της ειρηνικής άσκησης του δικαιώματος της να λαμβάνει και να μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες.

Απόφοιτος πολιτικής επιστήμης από την πόλη Λιλ, η Κλοτίλντ Ραΐς ταξίδεψε στο Ιράν όταν πήρε υποτροφία τις σπουδές της εκεί. Τέθηκε υπό κράτηση μετά από πέντε μήνες εργασίας ως βοηθός διδάσκων στο Πανεπιστήμιο της Εσφαχάν στο κεντρικό Ιράν. Η Κλοτίλντ Ραΐς κρατείται στη φυλακή  Εβίν της Τεχεράνης. Της επετράπη να τηλεφωνήσει και στις 9 Ιουλίου μπόρεσε να συναντήσει τον Γάλλο Πρέσβη στο Ιράν. Είπε ότι την ανακρίνουν σε καθημερινή βάση αλλά δεν την κακομεταχειρίζονται.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε για όλοι όσοι κρατούνται επειδή άσκησαν ειρηνικά τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης, της συνάθροισης και του συνεταιρισμού να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους, και σε όλους τους άλλους κρατουμένους να απαγγελθούν κατηγορίες και να δικαστούν χωρίς καθυστέρηση σε δίκες που να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, ειδάλλως να αφεθούν επίσης ελεύθεροι. Η οργάνωση δήλωσε ότι οι αρχές πρέπει αμέσως να διευκρινίσουν την τύχη όλων όσων κρατούνται σε σχεση με τα πρόσφατα γεγονότα.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε επίσης  πλήρη και αμερόληπτη έρευνα για τον θάνατο του Σοχράμπ Αραμπί, 19χρονου φοιτητή, ο οποίος πέθανε από σφαίρα στην καρδιά. Εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 15 Ιουνίου. Η οικογένεια του τότε δεν μπόρεσε να μάθει καμία πληροφορία για το τι του συνέβη μέχρι τις 11 Ιουλίου, όταν κλήθηκαν στο δικαστήριο, όπου αναγνώρισαν το πτώμα του από φωτογραφίες. Το πτώμα του φαίνεται ότι βρισκόταν στο γραφείο του ιατροδικαστή από τις 19 Ιουνίου. Δεν υπάρχοει, μέχρι στιγμής, καμία πληροφορία για το τι του συνέβη από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου, καθώς και για την ακριβή ημερομηνία, ή τις συνθήκες θανάτου του.

Επίσημα ιρανικά στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι και 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Παρ' όλα αυτά, η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει τα ονόματα περισσότερων από 30 ανθρώπων, οι οποίοι λέγεται από ανεπίσημες ιρανικές πηγές ότι έχουν σκοτωθεί. Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Έχει συσταθεί μια νέα οργάνωση, που ονομάζεται Πενθούσες Μητέρες (Madaran-e Azardar). Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες συναντιούνται σιωπηλά τα Σάββατα σε δημόσια πάρκα μεταξύ 7 και 8 μ.μ. – την ημέρα και την ώρα κατά την οποία πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 20 Ιουνίου μια νεαρή γυναίκα, η Νέντα Αγά-Σολτάν. Βίντεο από τον θάνατο της έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και το πρόσωπο της συμβολίζει πλέον την καταστολή που επιβλήθηκε τις περασμένες εβδομάδες.

Η ειρηνική διαμαρτυρία τους δεν πέρασε απαρατήρητη από τις αρχές – οι συναθροίσεις τους έχουν διαλυθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και μερικές έχουν συλληφθεί. Μεταξύ αυτών είναι η Ζεϊνάμπ Πεϊγαμπαρζαντέ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβίστρια φοιτήτρια, που είναι επίσης μέλος της εκστρατίας «Ενα εκατομύρριο υπογραφές», η οποία αξιώνει τον τερματισμό των νομικών διακρίσεων κατά των γυναικών. Συνελήφθη κατά τη δεύτερη συγκέντρωση στις 4 Ιουλίου, κρατήθηκε μέχρι το πρωί και μετά αφέθηκε ελεύθερη.

Η έκκληση που έκαναν οι Πενθούσες Μητέρες αναφέρει: «Μέχρι την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που συνελήφθησαν γιατί διαμαρτύρονταν για την εκλογική απάτη, και μέχρι το τέλος της βίας και μέχρι να διωχθούν ποινικά οι δολοφόνοι των παιδιών μας, θα συγκεντρωνόμαστε για να πενθούμε σιωπηλά κάθε Σαββάτο στις 7 μ.μ. κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε η αγαπημένη μας Νέντα, στην οδό Αμιραμπάντ, στο πάρκο Λαλέ, δίπλα στη λιμνούλα».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.