ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου 2009, 00:00Εκτύπωση

Διεθνές Δελτίο Τύπου
28 Μαΐου 2009
(Λονδίνο) Η υφήλιος κάθεται πάνω σε μια κοινωνική, πολιτική και οικονομική ωρολογιακή βόμβα, η οποία τροφοδοτείται από μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αϊρίν Χαν, παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση 2009 της Διεθνούς Αμνηστίας: Η Κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανά τον Κόσμο.

«Πίσω από την οικονομική κρίση βρίσκεται μια εκρηκτική κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων,» επισήμανε η Αϊρίν Χαν. «Η οικονομική ύφεση έχει επιδεινώσει τις καταπατήσεις, έχει αποσπάσει την προσοχή από αυτές και έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα, Στο όνομα της ασφάλειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα ποδοπατήθηκαν. Σήμερα, στο όνομα της οικονομικής ανάκαμψης, υποβιβάζονται σε δεύτερη μοίρα.»

«Η υφήλιος έχει ανάγκη μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα – όχι υποσχέσεις στα χαρτιά, αλλά δέσμευση και απτές ενέργειες από τις κυβερνήσεις για να απενεργοποιηθεί η ωρολογιακή βόμβα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να επενδύσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα, με την οποία επενδύουν στην οικονομία.»

«Δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη ασφάλειας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας,» τόνισε η Αϊρίν Χαν. «Αυτή η κρίση έχει να κάνει με τις ελλείψεις τροφίμων, θέσεων εργασίας, καθαρού νερού, γης και στέγης, καθώς και με τη στέρηση και τις διακρίσεις, την αυξανόμενη ανισότητα, την ξενοφοβία και το ρατσισμό, τη βία και την καταπίεση ανά τον κόσμο.» 

  • Περιθωριοποιημένες και Αυτόχθονες κοινότητες στερήθηκαν στοιχειώδη δικαιώματα για μια αξιοπρεπή ζωή σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία, παρά την οικονομική τους ανάπτυξη.
  • Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων σε φτωχογειτονιές και σε κοινότητες της υπαίθρου ξεριζώθηκαν με τη βία στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης.
  • Η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων οδήγησε σε περισσότερη πείνα και περισσότερες ασθένειες και –χαρακτηριστικά στη Μιανμάρ, τη Βόρεια Κορέα και τη Ζιμπάμπουε– οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν την τροφή ως πολιτικό όπλο.
  • Οι διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών συνεχίστηκαν.
  • Αντιδρώντας στις μεταναστευτικές πιέσεις, οι χώρες υποδοχής και διέλευσης υιοθέτησαν ακόμη πιο περιοριστικά μέτρα για να κρατήσουν έξω τους ανθρώπους, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαράσσει το δρόμο σε συμπαιγνία με κυβερνήσεις όπως της Μαυριτανίας, του Μαρόκο και της Λιβύης.

«Υπάρχουν ολοένα περισσότερα σημάδια αναταραχής και πολιτικής βίας, καθώς και ο κίνδυνος ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε περισσότερη καταπίεση,» τόνισε η Αϊρίν Χαν, επισημαίνοντας τις σκληρές αντιδράσεις των κυβερνήσεων στις διαμαρτυρίες κατά των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών σε χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, το Καμερούν και άλλες αφρικανικές χώρες. Η ατιμωρησία της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας ήταν πολύ διαδεδομένη.

«Η Κίνα και η Ρωσία είναι η απόδειξη ότι οι ανοιχτές αγορές δεν οδήγησαν σε ανοιχτές κοινωνίες», είπε η Αϊρίν Χαν. «Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, εκπρόσωποι συνδικάτων και άλλοι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών παρενοχλήθηκαν, δέχτηκαν επιθέσεις ή δολοφονήθηκαν με ατιμωρησία σε κάθε περιοχή της υφηλίου την περασμένη χρονιά.»

Όπως είπε, οι ηγέτες του κόσμου εστιάζουν σε απόπειρες να αναζωογονήσουν την παγκόσμια οικονομία, αλλά παραμελούν πολύνεκρες συγκρούσεις που γεννούν μαζικές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Από τη Γάζα ως το Νταρφούρ και από την ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι τη βόρεια Σρι Λάνκα, το ανθρώπινο κόστος των συγκρούσεων ήταν τρομακτικό και η χλιαρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας συγκλονιστική. Τεράστιοι πόροι αφιερώνονται για να καταπολεμηθεί η πειρατεία στα παράλια της Σομαλίας, όχι όμως για να σταματήσει η διακίνηση των όπλων που σκοτώνουν αμάχους στην ίδια χώρα. Ενισχύονται οι στρατιωτικές ενέργειες στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όμως οι επιπτώσεις των συγκρούσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική κατάσταση υποβαθμίζονται.» επισήμανε η Αϊρίν Χαν.

«Το να αγνοούμε μία κρίση για να εστιάσουμε σε μία άλλη είναι συνταγή για να επιδεινωθούν και οι δύο. Η οικονομική ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε βιώσιμη ούτε ισότιμη, αν οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίσουν τις καταπατήσεις που κινούν και βαθαίνουν τη φτώχεια, ή τις ένοπλες συγκρούσεις που γεννούν νέες παραβιάσεις.»

Και πρόσθεσε: «Ο νέος ηγετικός ρόλος των G-20 αμαυρώνεται από παλιές, αποτυχημένες προσεγγίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι καταπατήσεις, οι άπραγες ρητορείες, το να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εξωτερικό, αλλά να τα αγνοούν στο εσωτερικό, ή να προφυλάσσουν συμμάχους από τη λογοδοσία, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στην συλλογική ηγεσία των G-20 για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι η νέα παγκόσμια συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να απορρίψει την επιλεκτική προσέγγιση σε αυτά. Οι ηγέτες της υφηλίου δεν θα είναι αξιόπιστοι ή αποτελεσματικοί, εάν δεν αντικρίσουν κατάματα το δικό τους μελανό ιστορικό και τα διπλά τους μέτρα και σταθμά για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να κλείσει το Γουαντάναμο και να απορρίψει τα βασανιστήρια. Τον παροτρύνουμε να βοηθήσει, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Η λογοδοσία θα ενισχύσει –δεν θα αποδυναμώσει– την παγκόσμια ασφάλεια και το ηθικό κύρος των ΗΠΑ», δήλωσε η Αϊρίν Χαν.

Τονίζοντας ότι η κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει δημιουργήσει μια διακαή ανάγκη για αλλαγή, η Αϊρίν Χαν ανακοίνωσε την έναρξη της νέας παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας, με σύνθημα «Απαιτούμε Αξιοπρέπεια» (“Demand Dignity”), για να καταπολεμήσει τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κινούν και βαθαίνουν τη φτώχεια.

«Το πρώτο μας αίτημα στη νέα εκστρατεία απευθύνεται στις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι ΗΠΑ δεν δέχονται την έννοια των οικονομικών, πολιτισμικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ η Κίνα δεν σέβεται τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Και οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να δεσμευτούν σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους,» δήλωσε η Αϊρίν Χαν.

«Οι λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα πρέπει να στηρίζονται στις παγκόσμιες αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα – και εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή της ηγεσίας του κόσμου πρέπει να ξεκινήσουν δίνοντας παράδειγμα.»

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

  • Η Ετήσια Έκθεση 2009 της Διεθνούς Αμνηστίας, η ετήσια παγκόσμια αποτίμηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την οργάνωση, καλύπτει εξελίξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 157 χώρες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2008. Ο πρόλογος αναλύει τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και άλλων εξελίξεων στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι γεωγραφικές επισκοπήσεις επισημαίνουν παραδείγματα στέρησης, αποκλεισμού, ανασφάλειας και φίμωσης της έκφρασης.
  • Η εκστρατεία «Απαιτούμε Αξιοπρέπεια» της Διεθνούς Αμνηστίας θα προσπαθήσει:

-να ενδυναμώσει τους ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια, ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους,
-να επιδιώξει λογοδοσία από τις κυβερνήσεις και τους οικονομικούς παράγοντες για τις καταπατήσεις,
-να τοποθετήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κέντρο των προσπαθειών να εξαλειφθεί η φτώχεια.
Η εκστρατεία θα εστιάσει:
-στις παραγκουπόλεις και θα ζητήσει τον τερματισμό των αναγκαστικών εξώσεων,
-στη μητρική θνησιμότητα και θα αξιώσει το δικαίωμα των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, περιλαμβανομένης της μητρικής υγείας,
-στις εξορυκτικές βιομηχανίες, επιδιώκοντας τη λογοδοσία ων εταιρειών για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
-στο σεβασμό για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα αξιώσει οι ΗΠΑ να επικυρώσουν το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα και η Κίνα να επικυρώσει το Διεθνές Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.