ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ
- Σχεδόν τα τρία τέταρτα των νέων ατόμων παγκοσμίως θα καλωσόριζαν τους πρόσφυγες στις χώρες τους
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) σχετικά με τη στάση των νέων προς τους πρόσφυγες αποκαλύπτει πόσο εκτός πραγματικότητας είναι οι κυβερνήσεις με τους πολίτες τους, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Global Shapers, η μεγάλη πλειοψηφία (72,6%) ατόμων ηλικίας 18-35 ετών θα καλωσόριζαν τους πρόσφυγες στις χώρες τους. Πάνω από το ένα τέταρτο (27,3%) δηλώνουν ότι θα υποδέχονταν πρόσφυγες ακόμη και στα σπίτια τους.
Άνθρωποι που διέφυγαν από τη βία και τις διώξεις σε όλο τον κόσμο έχουν επανειλημμένα βρει κλειστή την πόρτα από πλούσιες κυβερνήσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να τους βοηθήσουν. Η έρευνα του WEF δείχνει ότι οι νέοι δεν το πιστεύουν αυτό και είναι απογοητευμένοι από τις άκαρδες στάσεις των ηγετών τους
— Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστία
«Σχεδόν δύο χρόνια μετά την τραγική φωτογραφία του Alan Kurdi, που σόκαρε τον κόσμο, πολλές κυβερνήσεις εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν ακόμα και στις μικρότερες τους δεσμεύσεις σχετικά με την επανεγκατάσταση και το 2017 φαίνεται να είναι το πιο θανατηφόρο έτος, με βάση τα στοιχεία, για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Αλλά δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση - πολύ συχνά οι νόμοι και οι πολιτικές είναι τα κύρια εμπόδια στις συμπονετικές αποκρίσεις των απλών ανθρώπων».
Πέρυσι, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε τη δική της έρευνα στο πλαίσιο της εκστρατείας IWelcome, η οποία διαπίστωσε ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα καλωσόριζαν πρόσφυγες στις χώρες τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας του WEF δείχνουν ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει.
Όταν ρωτήθηκαν τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις σχετικά με τους πρόσφυγες, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (55%) είπαν πως πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να «προσπαθήσουν να συμπεριλάβουν πρόσφυγες στο εθνικό εργατικό δυναμικό». Μόνο το 3,5% πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να «εκδιώξουν / απελάσουν» τους πρόσφυγες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στις ΗΠΑ το τεράστιο ποσοστό του 85% των νέων ατόμων δήλωσαν ότι θα δεχόταν πρόσφυγες στη χώρα τους, σημειώνοντας σημαντική αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με την περσινή έρευνα.
Είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πόσοι νέοι άνθρωποι αντιστέκονται στην δηλητηριώδη εκδοχή του Προέδρου Trump και δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι να ακουστούν οι φωνές τους
— Salil Shetty
«Αυτό προδίδει το ψέμα στον ισχυρισμό του Donald Trump ότι η απεχθής αντι-προσφυγική ρητορική του αντιπροσωπεύει τον αμερικανικό πληθυσμό. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πόσοι νέοι άνθρωποι αντιστέκονται στην δηλητηριώδη εκδοχή του Προέδρου Trump και δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι να ακουστούν οι φωνές τους», δήλωσε ο Salil Shetty.
Η εκστρατεία IWelcome της Διεθνούς Αμνηστίας συνεχίζει να κινητοποιεί τη δημόσια πίεση για να καλέσει τις χώρες να κάνουν περισσότερα για να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η Διεθνής Αμνηστία και η Sofar Sounds θα πραγματοποιήσουν συναυλίες σε περισσότερες από 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο στις 20 Σεπτεμβρίου για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Μέσα σε αυτές τις πόλεις, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δίνουν το παρόν με μυστικές συναυλίες με μεγάλους καλλιτέχνες.
Η ημερομηνία σηματοδοτεί την επέτειο ενός έτους από τη διάσκεψη κορυφής των ηγετών για τους πρόσφυγες στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη το 2016, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες έδωσαν υποσχέσεις που ήταν δραματικά ανεπαρκής σε σχέση με αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης