ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου 2017, 15:54Εκτύπωση

Ακτιβιστές και ακτιβίστριες σε περισσότερες από 30 χώρες θα συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες έξω από τουρκικές πρεσβείες σήμερα, ζητώντας την απελευθέρωση του Προέδρου και της Διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας  Τουρκίας, καθώς και άλλων επιφανών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή εν μέσω μιας ραγδαίας καταστολής.

Οι διαδηλώσεις σηματοδοτούν ένα μήνα από τότε που ο πρόεδρος της οργάνωσης Taner Kiliç φυλακίστηκε με αβάσιμες κατηγορίες και πέντε ημέρες από την κράτηση της Διευθύντριας Idil Eser μαζί με επτά άλλους γνωστούς υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας. Όλοι αντιμετωπίζουν ποινικές έρευνες με πρόφαση την παράλογη υποψία ότι είναι μέλη «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Καθώς πλησιάζουμε την πρώτη επέτειο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας, αυτές οι περιπτώσεις αποδεικνύουν πόσο αυταρχική και άγρια είναι η καταστολή μετά από το πραξικόπημα στην αντιπολίτευση ή σε αυτό που θεωρεί η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση. Κάθε μέρα που περνάει, η απαίτηση για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των συναδέλφων μας αυξάνεται εντονότερα και δεν θα σιγήσει», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς καθώς οι αναγνωρισμένοι «πρωταθλητές» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ρίχνονται στη φυλακή με ψεύτικες κατηγορίες σε μια ολοφάνερη απόπειρα να εκφοβίσουν εκείνες τις γενναίες κι επικριτικές φωνές στην Τουρκία που αρνήθηκαν να σιγήσουν. Ενώ βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα, θα διαδηλώσουμε γι’ αυτούς. Ενώ είναι φιμωμένοι, θα υψώσουμε τις φωνές μας γι’ αυτούς

— Salil Shetty

 

Η Idil Eser μαζί με επτά γνωστούς υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δύο εκπαιδευτές, τέθηκαν υπό κράτηση ενώ παρακολουθούσαν ένα σύνηθες επαγγελματικό σεμινάριο. Για περισσότερες από 28 ώρες οι αρχές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το μέρος στο οποίο κρατούνταν, ενώ τους στερήθηκε και το δικαίωμα επικοινωνίας με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η κράτησή τους έχει εγκριθεί για επτά ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες επτά ημέρες χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο.

Ο Taner Kiliç τέθηκε υπό κράτηση στις 6 Ιουνίου. Καταδικάστηκε τρεις μέρες αργότερα με την πρόφαση ότι «είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Fethullah Gülen» και προφυλακίστηκε. Ο ισχυρισμός που υπέβαλαν οι αρχές και συνδέει τον Taner Kiliç με το κίνημα του Gülen αφορά την παρουσία της εφαρμογής Bylock, μιας ασφαλούς εφαρμογής για μηνύματα μέσω κινητού, που σύμφωνα  με τις αρχές χρησιμοποιούνταν από τα μέλη του της «τρομοκρατικής οργάνωσης Fethullah Gülen» και υπήρχε στο κινητό του Taner Kiliç τον Αύγουστο του 2014.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό και ο Taner Kiliç αρνείται πως έχει ποτέ κατεβάσει ή χρησιμοποιήσει το Bylock ή ακόμα και να έχει ακούσει γι’ αυτό, πριν η φερόμενη χρήση του δημοσιεύθηκε ευρέως σε σύνδεση με τις πρόσφατες κρατήσεις και διώξεις.

«Τον τελευταίο μήνα, ο σύζυγός μου ήταν παρανόμως και αδίκως φυλακισμένος, πράγμα το οποίο μας έχει συντρίψει», δήλωσε η Hatice Kılıç, σύζυγος του Taner.

«Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του συζύγου μου και της οικογένειάς μου όλους εκείνους που μας υποστήριξαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Και ελπίζω ότι όλη η σκληρή δουλειά γι’ αυτόν θα συνεχιστεί μέχρι ο Taner να αφεθεί ελεύθερος».

Υπόβαθρο

Εκτός από την Idil Eser, oι επτά  υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  που κρατούνται είναι οι: İlknur Üstün  (Σύνδεσμος Γυναικών), Günal Kurşun (Δικηγόρος,Human Rights Agenda Association), Nalan Erkem,(Συνέλευση Πολιτών), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association), Özlem Dalkıran (Συνέλευση Πολιτών), Şeyhmuz Özbekli(δικηγόρος), Veli Acu (Human Rights Agenda Association).

Ο Taner Kiliç έχει διατελέσει μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Αμνηστίας για διάφορες περιόδους από το 2002 και είναι Πρόεδρος από το 2014. Κατά τις δεκαετίες εργασίας του για τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, έχει επιδείξει σταθερή δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.