ΤΟΥΡΚΙΑ: 250,000 ΑΤΟΜΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Κορυφαίοι δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι και παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες συμμετέχουν στην εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας, με αίτημα την απελευθέρωση περισσότερων από 120 δημοσιογράφων, που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το περσινό καλοκαίρι. Παράλληλα ζητούν να μπει ένα τέλος στην καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου στη χώρα.
Η εκστρατεία, που έχει συγκεντρώσει 250,000 υποστηρικτές από το Φεβρουάριο και έπειτα, θα κορυφωθεί με διαδηλώσεις σε πόλεις σε όλο τον κόσμο σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύει σήμερα ένα ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο: «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα: Καταστολή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».
Ένα μεγάλο μέρος των ανεξάρτητων δημοσιογράφων της Τουρκίας υποφέρει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, κρατούμενοι και κρατούμενες εδώ και μήνες χωρίς κατηγορητήριο ή δίκη, ή αντιμετωπίζει διώξεις βάσει ασαφών αντί-τρομοκρατικών νόμων
— Salil Shetty, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας
«Σήμερα οι σκέψεις μας είναι μαζί με όλους τους δημοσιογράφους που έχουν φυλακιστεί ή αντιμετωπίζουν απειλές και αντίποινα, αλλά κυρίως εστιάζουμε στην Τουρκία όπου η ελεύθερη έκφραση υφίσταται ανελέητη καταστολή. Ζητούμε από τις αρχές της Τουρκίας να απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς περιορισμούς όλους τους δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν απλά επειδή έκαναν τη δουλειά τους».
Από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και έπειτα, τουλάχιστον 156 κανάλια ενημέρωσης έχουν κλείσει και εκτιμάται ότι 2.500 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν χάσει τις δουλειές τους. Κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί για αδικήματα σχετικά με τρομοκρατία εξαιτίας αναρτήσεών τους στο twitter, σκίτσων τους ή απόψεων που είχαν εκφράσει. Αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο καταστολής ενάντια σε αυτό που εκλαμβάνει η κυβέρνηση της Τουρκίας ως κριτική, που έχει ως αποτέλεσμα 47.000 άνθρωποι να βρίσκονται στη φυλακή και περισσότεροι από 100,000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα να απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες.
Ο δημοσιογράφος Mahir Kanaat συνελήφθη με τους έξι συνεργάτες του ανήμερα των Χριστουγέννων. «Τα χέρια μου ήταν δεμένα πίσω στην πλάτη μου και μια ‘ειδική ομάδα ’[αστυνομικός] ήταν από πάνω μου. Φώναξα ‘η γυναίκα μου είναι εννιά μηνών έγκυος, γιατί την βάζετε να ξαπλώσει κάτω’ και προσπάθησα να σηκωθώ. Υπήρξε ένας καυγάς και με κλώτσησαν στο πρόσωπο.» Η σύζυγος του Mahir Kanaat γέννησε τον γιο τους ενώ εκείνος ήταν σε κράτηση. Βρίσκεται ακόμα στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη του.
Οι μεγάλες περίοδοι προ-δικαστικής κράτησης, που επιτρέπονται στην Τουρκία υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το πραξικόπημα, έχουν γίνει πλέον ρουτίνα. Οι κατηγορίες ενάντια στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης είναι πολλές φορές κατασκευασμένες, και μερικές φορές είναι ολοφάνερα παράλογες ή στερούνται παντελώς από αποδείξεις για μια αληθινή εγκληματική κατηγορία.
Ο πρώην εκδότης εφημερίδας Ahmet Altan κρατήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2016 μαζί με τον αδερφό του, τον ακαδημαϊκό Mehmet Altan. Κατηγορήθηκαν ότι ‘έστελναν συγκεκαλυμένα μηνύματα’ στους οργανωτές του πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην τηλεόραση, την παραμονή της απόπειρας του πραξικοπήματος. Ο παρουσιαστής της εκπομπής, Nazlı Ilıcak, συνελήφθη και παραμένει σε προδικαστική κράτηση.
Ο ερευνητής και δημοσιογράφος Ahmet Şik βρίσκεται υπό κράτηση από το Δεκέμβριο. Στο κατηγορητήριο εναντίον του, αναφέρθηκαν 8 tweets, δύο συνεντεύξεις και ένα άρθρο ως απόδειξη της υποτιθέμενης στήριξης του σε τρεις ξεχωριστές απαγορευμένες ομάδες, οι οποίες έχουν διαφορετικές, και συχνά αντικρουόμενες, θεματολογίες. Η σύζυγος του Yonca δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Η φυλάκιση του Ahmet είναι ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους: Μιλήστε αν τολμάτε».
Περισσότερα από 250.000 άτομα έχουν υπογράψει μια διαδικτυακή έκκληση, ζητώντας την απελευθέρωση των δημοσιογράφων στην Τουρκία και κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα χιλιάδες άτομα έχουν υποστηρίξει την εκστρατεία #FreeTurkeyMedia. Η εκστρατεία αυτή υλοποιείται από τη Διεθνή Αμνηστία με τη στήριξη δεκάδων άλλων οργανισμών και ενθαρρύνει τους πολίτες να δημοσιεύσουν «selfies» αλληλεγγύης στο twitter.
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν υποστηρίξει την εκστρατεία είναι ο καλλιτέχνης Ai Weiwei, ενώ δεκάδες σκιτσογράφοι από όλον τον κόσμο υποβάλλουν τα έργα τους σε ένα διαγωνισμό που περιλαμβάνει ως κριτές τους σκιτσογράφους Zunar, Steve Bell και Martin Rowson. Επιπλέον, οι Peter Greste, Mohamed Fahmy και Baher Mohamed, οι τρεις δημοσιογράφοι του Al Jazeera που ήταν φυλακισμένοι το 2013 στην Αίγυπτο για περισσότερες από 400 ημέρες, υποστηρίζουν την εκστρατεία αυτή.
«Για περισσότερες από 400 ημέρες στην Αίγυπτο, αυτό που μας κράτησε δυνατούς ήταν η γνώση πως άνθρωποι από όλον τον κόσμο αγωνίζονταν για την απελευθέρωσή μας», γράφουν ο Peter Greste και ο Mohamed Fahmy σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται σε εφημερίδες ανά τον κόσμο σήμερα.
«Εάν ήταν δίκαιο να αγωνιστείτε για εμάς μέσα από το #FreeAJStaff, είναι εξίσου δίκαιο να αγωνιστείτε για όλους τους δημοσιογράφους που βρίσκονται φυλακισμένοι επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Για αυτό το λόγο, συμμετέχουμε στην έκκληση #FreeTurkeyMedia».