ΙΣΡΑΗΛ & ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ:ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2009, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα,24 Φεβρουαρίου 2009
Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χαμάς, χρησιμοποίησαν όπλα που προμηθεύτηκαν από το εξωτερικό για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον αμάχων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, καθώς έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις τρεις εβδομάδες της σύγκρουσης στη Γάζα και το Νότιο Ισραήλ και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν εκτεταμένο εμπάργκο όπλων.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν λευκό φωσφόρο και άλλα όπλα, που προμηθεύθηκαν από τις ΗΠΑ, για να διαπράξουν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, περιλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου.

Οι επιθέσεις τους είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων παιδιών και άλλων αμάχων και τη μαζική καταστροφή κατοικιών και υποδομών», δήλωσε η Ντονατέλα Ρόβερα, που ηγήθηκε εξεταστικής αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας στο νότιο Ισραήλ και τη Γάζα. «Την ίδια στιγμή, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες, που είχαν εισαχθεί λαθραία ή είχαν κατασκευαστεί από εξαρτήματα από το εξωτερικό, εναντίον περιοχών μη στρατιωτικού χαρακτήρα στο Ισραήλ.

Αν και αυτές οι εκτοξεύσεις ρουκετών ήταν θανατηφόρες σε απείρως μικρότερο βαθμό απ' ό,τι τα όπλα που χρησιμοποίησε το Ισραήλ, εντούτοις, συνιστούν και αυτές έγκλημα πολέμου και προκάλεσαν θανάτους αμάχων».

Ακόμη και πριν τη σύγκρουση των τριών εβδομάδων, εκείνοι που εξόπλισαν τις δύο πλευρές θα γνώριζαν το μοτίβο επανειλημμένης κατάχρησης των όπλων από τις πλευρές αυτές. Πρέπει να αναλάβουν μέρος της ευθύνης για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν με τα όπλα που προμήθευσαν και πρέπει να σταματήσουν αμέσως κάθε περαιτέρω προμήθεια.

«Ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων προς το Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερη υποχρέωση να σταματήσουν οποιεσδήποτε προμήθειες συμβάλλουν σε κατάφωρες παραβιάσεις των νόμων του πολέμου, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να αναστείλει αμέσως τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.

Επί πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ υπήρξαν ο μεγαλύτερος προμηθευτής συμβατικών όπλων προς το Ισραήλ. Με βάση μια συμφωνία δεκαετούς διάρκειας, έως το 2017, οι ΗΠΑ πρόκειται να παράσχουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, αύξηση 25% σε σύγκριση με την περίοδο που προηγήθηκε της κυβέρνησης Μπους.

«Σε μεγάλο βαθμό, η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα πραγματοποιήθηκε με όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικό υλικό που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και που πλήρωσαν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι», επισήμανε ο Μάλκολμ Σμαρτ.

Στη Γάζα, καθώς τελείωναν οι μάχες, οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκαν θραύσματα και εξαρτήματα πυρομαχικών που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός -μεταξύ αυτών πολλά που ήταν αμερικανικής κατασκευής- διάσπαρτα σε σχολικούς παιδότοπους, σε νοσοκομεία και σε κατοικίες. Στα πυρομαχικά αυτά συγκαταλέγονταν οβίδες πυροβολικού και αρμάτων μάχης, πτερύγια όλμων και υπολείμματα βλημάτων τύπου Hellfire και άλλων βλημάτων αέρος-εδάφους και μεγάλων βομβών αεροσκαφών τύπου F-16, καθώς και υπολείμματα λίαν εμπρηστικού λευκού φωσφόρου, που καίγονταν ακόμη.

Βρήκαν επίσης υπολείμματα ενός νέου τύπου βλήματος, που φαίνεται να εκτοξεύεται από μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη και που εκρήγνυται εκτοξεύοντας μεγάλο αριθμό μικροσκοπικών μεταλλικών κύβων με κοφτερές μεταλλικές αιχμές, μεγέθους μεταξύ 2 και 4 χιλιοστών ο καθένας. Αυτά τα θανατηφόρα, σκοπίμως κατασκευασμένα θραύσματα είχαν διαπεράσει παχιές μεταλλικές πόρτες και είχαν σφηνωθεί βαθιά μέσα σε τσιμεντένιους τοίχους, και είναι σχεδιασμένα σαφέστατα με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τις σωματικές βλάβες.
Στο νότιο Ισραήλ, η Διεθνής Αμνηστία είδε επίσης τα υπολείμματα ρουκετών των τύπων «Κασάμ», Γκραντ και άλλων, που έχουν αδιάκριτο χαρακτήρα και που είχαν εκτοξευτεί από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις εναντίον περιοχών μη στρατιωτικού χαρακτήρα. Αυτά τα απλά όπλα είτε εισάγονται στη Γάζα λαθραία, είτε κατασκευάζονται εκεί από εξαρτήματα που εισάγονται μυστικά από το εξωτερικό. Δεν μπορούν να στοχευθούν με ακρίβεια και δεν μπορούν καθόλου να συγκριθούν με τα όπλα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ, όμως έχουν προκαλέσει αρκετούς θανάτους ισραηλινών αμάχων, τραυματισμούς άλλων και καταστροφές περιουσιών μη στρατιωτικού χαρακτήρα.
«Παροτρύνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει άμεσο και εκτενές εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, τη Χαμάς και άλλες Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες μέχρις ότου βρεθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί για να διασφαλιστεί ότι τα πυρομαχικά και το λοιπό στρατιωτικό υλικό δεν θα χρησιμοποιούνται για να διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο Μάλκλολμ Σμαρτ. «Επιπλέον, όλα τα κράτη πρέπει να αναστείλουν κάθε μεταβίβαση στρατιωτικού υλικού, βοήθειας και πυρομαχικών προς το Ισραήλ, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες μέχρις ότου να μην υπάρχει πλέον ουσιαστικός κίνδυνος παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη συνήθη πρακτική, με τις προβλέψιμες καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους στη Γάζα και το Ισραήλ».

Σημείωση:
Η σχετική σύντομη έκθεση, με τίτλο «Τροφοδοτούν τη σύγκρουση: Ξένες προμήθειες όπλων προς το Ισραήλ και τη Γάζα», είναι διαθέσιμη στα αγγλικά στη διεύθυνση http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE15/012/2009/en.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.