ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ NOORI
Αύριο, 10 Μαρτίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδικάσει την υπόθεση του Σύρου αιτούντα άσυλο Noori (δεν είναι το πραγματικό όνομά του), ο οποίος προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Προσφυγών που έκρινε απαράδεκτη την αίτηση ασύλου του με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα».
Εκτός από την υπόθεση του Noori, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδικάσει και την υπόθεση ενός πρόσφυγα του οποίου η αίτηση κρίθηκε απαράδεκτη με βάση το ίδιο επιχείρημα. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης δύο Μ.Κ.Ο. οι οποίες αμφισβητούν τη συνταγματικότητα της σύνθεσης των νέων ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών που συστάθηκαν τον Ιούνιο του 2016.
Τον Φεβρουάριο του 2017, το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε την υπόθεση του Noori στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου λόγω της σοβαρότητας των ζητημάτων που αυτή θέτει. Μετά την αυριανή σημαντική ακροαματική διαδικασία, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του στο προσεχές διάστημα. Αν το Δικαστήριο απορρίψει την αίτηση ακύρωσης του Noori θεωρώντας ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα», τότε αυτός κινδυνεύει να επιστραφεί άμεσα στην Τουρκία.
Ο Noori παραμένει υπό αστυνομική κράτηση από τον Σεπτέμβριο του 2016 εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση του. Προς το παρόν, κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης, στη Λέσβο, σε άθλιες συνθήκες. Οι δικηγόροι του Noori έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κράτησης του ενώπιον των τοπικών δικαστηρίων στη βάση ότι έχει εξαντληθεί το ανώτατο όριο κράτησης, το οποίο σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο ορίζεται σε 90 ημέρες, καθώς και ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναστείλει προσωρινά την απέλασή του.
Ανεξάρτητος κοινωνικός λειτουργός έχει διαγνώσει ότι ο Noori πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία και ότι η ψυχική υγεία του επιδεινώνεται λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης και της αβεβαιότητας για το μέλλον του. Τα τοπικά δικαστήρια διέταξαν τη συνέχιση της κράτησης του Noori με το αιτιολογικό ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό.
Η Λία Γώγου, Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, θα παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία και θα δημοσιεύει αύριο όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Twitter από τον προσωπικό της λογαριασμό (@LiaGogou). Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα είναι διαθέσιμη για συνεντεύξεις στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Υπόβαθρο
Η «συμφωνία» Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου 2016, άνοιξε τον δρόμο για την Ελλάδα ώστε η τελευταία να επιστρέφει αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία δεν αποτελεί επί του παρόντος ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες που επιστρέφονται πίσω σε αυτήν. Παρέχει πλήρες καθεστώς πρόσφυγα μόνο σε άτομα που κατάγονται από την Ευρώπη. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης και δεν τους χορηγείται κρατική υποστήριξη.
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τον Noori και ζητά να μην απελαθεί και να εξεταστεί κατ’ ουσία το αίτημα ασύλου του στην Ελλάδα