ΡΩΣΙΑ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016, 14:48Εκτύπωση

Η δήλωση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να γίνει συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο η Ρωσία υπέγραψε το 2000, αλλά δεν κυρώθηκε ποτέ, είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τη διεθνή δικαιοσύνη, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το ΔΠΔ δεν ήταν ένα «πραγματικά ανεξάρτητο και έγκυρο δικαστικό όργανο» και ότι είχε αποτύχει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του.

Είναι δύσκολο να μην δει κανείς το εν λόγω γεγονός ως μια προσπάθεια από τη Ρωσία ώστε να υπονομευθεί η πρόοδος της διεθνούς δικαιοσύνης

Sergei Nikitin, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία

«Είναι δύσκολο να μην δει κανείς το εν λόγω γεγονός ως μια προσπάθεια από τη Ρωσία ώστε να υπονομευθεί η πρόοδος της διεθνούς δικαιοσύνης. Η απόφαση αυτή φαίνεται να πάρθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, μόνο λίγες ώρες αφότου ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στο έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης μπορεί να χαρακτηριστεί ως διεθνής ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», δήλωσε ο Sergei Nikitin, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία.

«Η Ρωσία δεν επέδειξε ποτέ καμία πραγματική πρόθεση να κυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης. ενώ αυτή η ανακοίνωση δεν συνιστά παρά περιφρόνηση των σκοπών του ΔΠΔ – δηλαδή του τερματισμού της ατιμωρησίας για διάπραξη γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας – και αποτελεί προσβολή για όλα τα θύματα αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων.»

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις διαρκείς προσπάθειες της Ρωσίας προκειμένου να εμποδιστεί η παραπομπή της κατάστασης στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο Εισαγγελέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και η οργάνωση έχει επίσης τεκμηριώσει με στοιχεία, πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη σύγκρουση στη Συρία.

«Όσο η Ρωσία δεν έχει κυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης, ελάχιστα θα αλλάξουν στην πράξη. Ωστόσο, η απόφαση αυτή αποτελεί μια ανησυχητική ένδειξη για την απροθυμία της Ρωσίας να συνεργαστεί με τα συστήματα της διεθνούς δικαιοσύνης», δήλωσε ο Sergei Nikitin.

«To επιχείρημα της Ρωσίας ότι το ΔΠΔ “απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας”, είναι εντελώς κυνικό, δεδομένου ότι αυτό που επανειλημμένα έχει μπλοκάρει παραπομπές στον Εισαγγελέα του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης της Συρίας, είναι η απειλή ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ΔΠΔ απέχει πολύ από το τέλειο, αλλά αυτή η δήλωση της Ρωσίας φαίνεται να είναι μια ανειλικρινής απόπειρα προκειμένου να αποφύγει τη δική της ευθύνη για ορισμένες από τις αδυναμίες του.»

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.