ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΛΗΡΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
Αθήνα,9 Ιανουαρίου 2009
Καθώς οι μάχες συνεχίζονται κατά παράβαση της απόφασης 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα χθες βράδυ (8 Ιανουαρίου) και ζητά άμεση και ανθεκτική εκεχειρία στη Γάζα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να προβεί σε σταθερές ενέργειες για να διασφαλίσει πλήρη λογοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές καταπατήσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Σε ανοικτή επιστολή που έστειλε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Διεθνής Αμνηστία παρότρυνε επίσης το Συμβούλιο να διασφαλίσει την άμεση αποστολή παρατηρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ για να διερευνήσουν και να αναφέρουν τις συνεχιζόμενες καταπατήσεις από όλα τα αντιμαχόμενα μέρη.
Οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις που κατευθύνονται εναντίον αμάχων ή κτιρίων μη στρατιωτικού χαρακτήρα στη Λωρίδα της Γάζας, ή που είναι δυσανάλογες. Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις με ρουκέτες που κατευθύνονται εναντίον ισραηλινών πληθυσμιακών κέντρων. Ο φόρος αίματος των αμάχων εξακολουθεί να μεγαλώνει προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.
Η απόφαση 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά «άμεση, ανθεκτική και πλήρως σεβαστή εκεχειρία», ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και εκ νέου άνοιγμα των σημείων διέλευσης προς τη Γάζα. Ωστόσο, η απόφαση παρέλειψε να δηλώσει ότι τα αντιμαχόμενα μέρη πρέπει να σταματήσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Επίσης, δεν αντιμετωπίζει τα ογκούμενα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές καταπατήσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τα αντιμαχόμενα μέρη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να διασφαλίσει πλήρη λογοδοσία για όλα τα εγκλήματα αυτού του είδους που διαπράττονται κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να θεσπίσει αμέσως πλήρη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για να διερευνηθούν όλες οι καταγγελλόμενες καταπατήσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τα αντιμαχόμενα μέρη.
Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει επίσης όλα τα κράτη να είναι έτοιμα να κινήσουν ποινικές έρευνες και να προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις ενώπιον των δικαστηρίων τους εφ' όσον το δικαιολογούν τα στοιχεία.
Ιστορικό
Μετά από παρατεταμένη συζήτηση, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε στις 8 Ιανουαρίου 2009 την απόφαση 1860 (2009) η οποία ζητά «άμεση, ανθεκτική και πλήρως σεβαστή εκεχειρία, που να οδηγήσει στην πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα». Η απόφαση υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν.
Η απόφαση ζητά επίσης την ανεμπόδιστη παροχή και διανομή σε όλη τη Γάζα ανθρωπιστικής βοήθειας, περιλαμβανομένων τροφίμων, καυσίμων και ιατρικής περίθαλψης, και ζητά να ανοίξουν μόνιμα εκ νέου τα σημεία διέλευσης με βάση τη Συμφωνία περί Μετακίνησης και Πρόσβασης του 2005 μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.