ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2009, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα,9 Ιανουαρίου 2009
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να μιλήσει με την ενιαία φωνή όλων των μελών του απαιτώντας άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμάχων και των άλλων σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη σύγκρουση στη Γάζα κατά την ειδική σύνοδο που πραγματοποιεί σήμερα, 9 Ιανουαρίου, για να συζητήσει την κρίση.

 Το Συμβούλιο πρέπει να ζητήσει απτά μέτρα για τον τερματισμό και την ανακούφιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άμαχοι είναι παγιδευμένοι και εκτεθειμένοι σε απαράδεκτο κίνδυνο. Πρέπει επίσης να απαιτήσει τον τερματισμό των αδιάκριτων επιθέσεων με ρουκέτες που θέτουν σε κίνδυνο αμάχους στο νότιο Ισραήλ.

 Το Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει όλες οι πλευρές της τρέχουσας σύγκρουσης -το Ισραήλ, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες- να θέσουν αμέσως τέρμα σε όλες τις έκνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων και τις άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Το Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία που να είναι τουλάχιστον επαρκής ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή των στοιχειωδώς αναγκαίων αγαθών και υπηρεσιών στους αμάχους που έχουν μεγάλη ανάγκη, να επιτραπεί η απομάκρυνση και περίθαλψη των τραυματιών και η ταφή των νεκρών, να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανισμών και να δοθεί στους αμάχους η ευκαιρία να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο από τις μάχες. Η καθημερινή τρίωρη παύση των βομβαρδισμών, που εγκαινίασε το Ισραήλ προχθές, μία ημέρα αφότου οι στρατιώτες του κανονιοβόλησαν σχολείο του ΟΗΕ φονεύοντας περίπου 40 Παλαιστινίους, είναι κάθε άλλο παρά επαρκής και ελάχιστη πραγματική ανάπαυλα πρόσφερε στους αμάχους της Γάζας.

Το Συμβούλιο πρέπει να καλέσει το Ισραήλ να επιτρέψει στο προσωπικό οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικών, καθώς και στους δημοσιογράφους, την άμεση ανεμπόδιστη είσοδο στη Γάζα, από την οποία έχουν αποκλειστεί με ελάχιστες σύντομες εξαιρέσεις από τις αρχές Νοεμβρίου. Η παρουσία τους είναι επειγόντως αναγκαία προκειμένου να εκτιμήσουν ανεξάρτητα τις ανθρωπιστικές ανάγκες και να αναφέρουν την επιτόπια κατάσταση, περιλαμβανομένων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Καθημερινά έρχονται στο φως στοιχεία εκ πρώτης όψεως για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Συμβούλιο δεν πρέπει να τα αγνοήσει. Πρέπει να αξιοποιήσει την εξουσία τους για να καλέσει για επείγουσα και διεξοδική ανεξάρτητη και αμερόληπτη διερεύνηση και για τη λογοδοσία των δραστών εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και άλλων σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Το Συμβούλιο πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ώστε να διασφαλιστεί ότι μια τέτοια έρευνα θα ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση και θα διεξαχθεί από όργανο αποτελούμενο από κατάλληλα έμπειρους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες εγνωσμένης ακεραιότητας, στους οποίους πρέπει να διατεθούν επαρκείς πόροι και οι οποίοι πρέπει να είναι έτοιμοι να μεταβούν στις περιοχές της σύγκρουσης αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες από πλευράς ασφαλείας.

Όπου αρμόζει, τα κράτη πρέπει να είναι επίσης έτοιμα να ξεκινήσουν ποινικές έρευνες για αυτά τα εγκλήματα και να προβούν σε ποινικές διώξεις ενώπιον των δικών τους δικαστηρίων αν το δικαιολογούν τα στοιχεία.

Το Συμβούλιο πρέπει επίσης να επιμείνει ώστε οι όποιοι τυχόν διεθνείς παρατηρητές αποσταλούν στην περιοχή ως μέρος μιας επίλυσης της σύγκρουσης να έχουν πλήρη εντολή να διερευνήσουν και να αναφέρουν τυχόν συνεχιζόμενες καταπατήσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από οποιοδήποτε από τα αντιμαχόμενα μέρη, καθώς και να δεσμευτούν ότι θα προβούν στις κατάλληλες ενέργειες ανταποκρινόμενα στις αναφορές για τέτοιες καταπατήσεις.

Ιστορικό
Στη Γάζα, μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι παγιδευμένοι και εκτεθειμένοι σε συνεχείς κανονιοβολισμούς και άλλους βομβαρδισμούς από τις ισραηλινές δυνάμεις καθώς αυτές συνεχίζουν να συγκρούονται με Παλαιστίνιους μαχητές. Στις 12 ημέρες (μέχρι χθες) αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του εναντίον της Γάζας, περισσότεροι από 670 Παλαιστίνιοι έχουν φονευθεί, πολλοί από τους οποίους άμαχοι, μεταξύ αυτών δεκάδες παιδιά. Περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι, επίσης μεταξύ αυτών πολλά παιδιά και άλλοι άμαχοι, έχουν τραυματιστεί. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και κανονιοβολισμοί έχουν καταστρέψει βασικές υποδομές, υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων και νερού και τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από θύματα και αντιμετωπίζουν έλλειψη φαρμάκων.

Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως στο νότιο Ισραήλ. Τέσσερις Ισραηλινοί έχουν φονευθεί από τέτοιες επιθέσεις κατά τις συγκεκριμένες 12 ημέρες, μεταξύ αυτών τρεις άμαχοι, ενώ άλλοι άμαχοι έχουν τραυματιστεί.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.