ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ G20 ΓΙΑ «ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2016, 16:41Εκτύπωση

Η διακήρυξη των χωρών του G20 στη Σύνοδο του Hangzhou, η οποία καλεί για μεγαλύτερη «κατανομή των βαρών» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αποκαλύπτει πόσο λίγα έχουν κάνει οι περισσότερες χώρες των G20 μέχρι στιγμής ως προς τον επιμερισμό της ευθύνης, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 27 χώρες στον κόσμο, με τακτικά προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων. Μόνο 9 από αυτές ανήκουν στις χώρες του G20. Μεταξύ των χωρών του G20, μόνο ο Καναδάς έχει επιδείξει πραγματική ανοικτό πνεύμα με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, καθώς έχει προσφέρει 25.000 θέσεις επανεγκατάστασης σε Σύριους πρόσφυγες από τα τέλη του 2015, ενώ παράλληλα έχει δείξει προθυμία να δεχτεί περισσότερους. Η σθεναρή στάση της Γερμανίας, η οποία έχει αποδεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, δεν βρήκε αντίστοιχη ανταπόκριση από άλλα ευρωπαϊκά μέλη των χωρών του G20.

«Η δήλωση των χωρών του G20 ότι απαιτείται κατανομή των «βαρών» ως προς τους πρόσφυγες ακούγεται πολύ υποκριτική, δεδομένου ότι πολλές χώρες των G20 δεν επωμίζονται το μερίδιο που τους αναλογεί ως προς την παγκόσμια ευθύνη για τους πρόσφυγες και η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτό το μήνα είναι καταδικασμένη να αποτύχει ως προς την επίτευξη μιας συμφωνίας. Λιγότερες από τις μισές χώρες του G20 συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων αυτή τη στιγμή σε τακτική βάση», δήλωσε ο Audrey Gaughran, Διευθυντής Παγκόσμιων Ζητημάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Φαίνεται ότι ορισμένα μέλη των G20 άλλα λένε δημόσια και άλλα πίσω από κλειστές πόρτες

Audrey Gaughran, Διευθυντής Παγκόσμιων Ζητημάτων της Διεθνούς Αμνηστίας

«Αυτή τη στιγμή πολλές χώρες του G20 μπλοκάρουν ενεργά τα παγκόσμια σχέδια ως προς τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες σε διεθνές επίπεδο. Στις συνομιλίες του ΟΗΕ, αντί να στηρίξουν μια προτεινόμενη παγκόσμια λύση για την κρίση των προσφύγων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Κίνα αποφάσισαν να παραμείνουν μέρος του προβλήματος, δίνοντας προτεραιότητα στα στενά εθνικά τους συμφέροντα και απορρίπτοντας πιο συγκεκριμένα μέτρα».

«Οι χώρες του G20 πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, προτού αυτή η δήλωση θεωρηθεί ο,τιδήποτε άλλο πέρα από ανάλγητη υποκρισία», συμπλήρωσε ο Audrey Gaughran.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.