ΓΑΛΛΙΑ: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΚΙΝΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Αυγούστου 2016, 14:36Εκτύπωση

Η μη ανατροπή της απαγόρευσης του μπουρκίνι θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία για να τερματιστεί  η επίθεση στις ελευθερίες της έκφρασης και της θρησκείας των γυναικών, καθώς και στο δικαίωμα στη μη διάκριση, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία τη στιγμή που το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας εξετάζει μια προσφυγή κατά της απαγόρευσης.

 

Οι γαλλικές αρχές θα πρέπει να εγκαταλείψουν το προσχηματικό επιχείρημα ότι τα μέτρα αυτά συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. 

John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη

 

"Η υπόθεση που εξετάζεται σήμερα προσφέρει μια ευκαιρία στο γαλλικό σύστημα δικαιοσύνης να ανατρέψει μια απαγόρευση αντίθετη στη μη διάκριση, που τροφοδοτείται και τροφοδοτεί προκαταλήψεις και μισαλλοδοξία", δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

"Οι γαλλικές αρχές θα πρέπει να εγκαταλείψουν το προσχηματικό επιχείρημα ότι τα μέτρα αυτά συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Αντιθέτως, τα επεμβατικά και διακριτικά εις βάρος των γυναικών αυτά μέτρα περιορίζουν τις επιλογές των τελευταίων, παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και οδηγούν σε καταχρήσεις".

 

Tα επεμβατικά και διακριτικά εις βάρος των γυναικών αυτά μέτρα περιορίζουν τις επιλογές των τελευταίων, παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και οδηγούν σε καταχρήσεις

John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη

 

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί Γάλλοι δήμαρχοι έχουν υιοθετήσει τοπικά διατάγματα που ρυθμίζουν τη χρήση μαγιό στις παραλίες. Μερικά από τα διατάγματα αναφέρονται πρόδηλα σε προσχηματικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, την υγιεινή και τη δημόσια τάξη ως δικαιολογία, ενώ άλλα διατάγματα φέρονται ακόμη να στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

"Οι απαγορεύσεις αυτές δεν κάνουν τίποτα για να αυξήσουν τη δημόσια ασφάλεια, αλλά κάνουν πολλά για να προωθήσουν τη δημόσια ταπείνωση. Δεν είναι μόνο οι ίδιες οι απαγορεύσεις που συνιστούν διάκριση, αλλά όπως έχουμε δει, η επιβολή τους είναι εκείνη που οδηγεί τόσο σε καταχρήσεις όσο και στην εξευτελιστική μεταχείριση των μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών», δήλωσε ο John Dalhuisen.

 

Οι απαγορεύσεις αυτές δεν κάνουν τίποτα για να αυξήσουν τη δημόσια ασφάλεια, αλλά κάνουν πολλά για να προωθήσουν τη δημόσια ταπείνωση. 

John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη

 

"Αν οι γαλλικές αρχές ήταν πραγματικά προσηλωμένες στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων των γυναικών, αυτές οι καταχρηστικές απαγορεύσεις θα είχαν αμέσως και άνευ όρων καταργηθεί".

 

Υπόβαθρο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει μια προσφυγή κατά απόφασης που εξέδωσε ένα κατώτερο δικαστήριο που επικύρωσε την απαγόρευση του μαγιό που καλύπτει όλο το σώμα από την πόλη της Villeneuve-Loubet.

Η απόφαση θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο για τους δήμους σε όλη τη χώρα.

Πολλά τοπικά διατάγματα απαγορεύουν τη χρήση οποιασδήποτε μορφής μαγιό που είναι αντίθετη με την υγιεινή και την αρχή του κοσμικού κράτους. Μερικά από τα διατάγματα αναφέρουν επίσης ότι, εν όψει της υφιστάμενης τρομοκρατικής απειλής, ειδικής μορφής φόρεμα που δηλώνει εμφανώς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, θα μπορούσε να παραβιάζει τη δημόσια τάξη.

Οι απαγορεύσεις των μπουρκίνι είναι τα τελευταία σε μια σειρά περιοριστικά νομοθετικά μέτρα ενάντια στην πολιτιστική ή θρησκευτική ενδυμασία στη Γαλλία. Το 2004, ο νόμος για τα θρησκευτικά σύμβολα απαγόρευσε κάθε εμφανές θρησκευτικό σύμβολο στα δημόσια σχολεία. Το 2011, ένας νόμος απαγόρευσε την απόκρυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους. Αυτοί οι νόμοι συνιστούν έμμεσα διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων γυναικών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.