Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2009, 00:27Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7 Ιανουαρίου 2009
Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαιτήσει από το Ισραήλ, τη Χαμάς και τις ένοπλες Παλαιστινιακές ομάδες να τηρήσουν άμεση εκεχειρία στη Γάζα ώστε να επιτραπούν η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται απεγνωσμένα ο πολιορκημένος άμαχος πληθυσμός, η απομάκρυνση των τραυματιών και η ασφαλής καταφυγή των αμάχων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη ζώνη των συγκρούσεων.
«Οι άμαχοι στη Γάζα είναι παγιδευμένοι σε μια εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική καταστροφή και έχουν ανάγκη άμεσης ανάπαυλας», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

«Είναι εξαιρετικά σαφές ότι τα αντιμαχόμενα μέρη σε αυτήν τη σύγκρουση παραλείπουν να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και ότι ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα πληρώνει βαρύ τίμημα».

«Ένδεκα ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης και εν μέσω αυξανόμενων απωλειών αμάχων στη Γάζα, οι εκκλήσεις για εκεχειρία δεν έχουν μέχρι στιγμής εισακουστεί ούτε από το Ισραήλ, ούτε από τη Χαμάς», πρόσθεσε ο Μάλκολμ Σμαρτ. «Ελλείψει κατάπαυσης του πυρός, χρειάζεται επειγόντως άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός. Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν για όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να μπορέσει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη και ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν όσοι θέλουν να φύγουν».

«Μια άμεση παύση των εχθροπραξιών θα καθιστούσε τουλάχιστον δυνατή τη μεταφορά στοιχειώδους βοήθειας στους αμάχους που έχουν οξεία ανάγκη, θα επέτρεπε την απομάκρυνση και περίθαλψη των τραυματιών και την ταφή των νεκρών», τόνισε ο Μάλκολμ Σμαρτ. «Θα έδινε επίσης στους αμάχους που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα μια ευκαιρία να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη ζώνη των συγκρούσεων για να αναζητήσουν καταφύγιο με τη βοήθεια γειτονικών κρατών όπου χρειάζεται, θα επέτρεπε επείγουσες επισκευές σε ζωτικής σημασίας υποδομές, και θα διασφάλιζε ότι το προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανισμών θα ήταν σε θέση να προσφέρει προστασία και βοήθεια με ασφάλεια».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει παροτρύνει επανειλημμένα το Ισραήλ, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να θέσουν τέρμα στις επιθέσεις εναντίον αμάχων και τις άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει παροτρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, οι άμαχοι -ιδίως οι 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα- εξακολουθούν τόσο να τίθενται στο στόχαστρο, όσο και να υποφέρουν δυσανάλογα σε αυτή τη σύγκρουση.

Ιστορικό

Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν φονευθεί περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών περισσότεροι από 100 άοπλοι άμαχοι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται δεκάδες παιδιά. Περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί. Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εξακολουθούν να εξαπολύονται με απερίσκεπτο τρόπο, προκαλώντας μεγάλες απώλειες αμάχων. Η χρήση πυροβολικού -που είναι πασίγνωστο ότι δεν βάλλει με ακρίβεια τον στόχο του και ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές- οδηγεί σε επιπλέον θανάτους και τραυματισμούς αμάχων. Η εισβολή ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα (από τις 3 Ιανουαρίου) φέρνει τις μάχες μέσα στις περιοχές κατοικίας. Η διαίρεση της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις σε τρία τμήματα οξύνει ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κατάσταση.

Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες έχουν εκτοξεύσει στο νότιο Ισραήλ εκατοντάδες ρουκέτες, αδιάκριτου χαρακτήρα, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Τρεις Ισραηλινοί άμαχοι έχουν φονευθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Η ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα, που άρχισε στις 3 Ιανουαρίου, έχει μεταφέρει τις μάχες ακόμη βαθύτερα στην καρδιά περιοχών κατοικίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό.

Ακόμη και με τις μάχες να συνεχίζονται, το Ισραήλ έχει σαφή υποχρέωση κατά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους και πρέπει να το πράξει αμέσως. Αντ' αυτού, το Ισραήλ εμποδίζει ενεργά την είσοδο ζωτικής σημασίας φαρμάκων, τροφίμων, καυσίμων και ηλεκτροδότησης κατά παράβαση των καθηκόντων του ως Δύναμης Κατοχής.

Υπάρχει κρίσιμη έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και των περισσότερων αναγκαίων ειδών που απαιτούνται για να συντηρηθεί η ζωή στη Γάζα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC), τα νοσοκομεία εξαρτώνται πλέον απολύτως από αναξιόπιστες γεννήτριες που δεν μπορούν να επισκευαστούν λόγω των ισραηλινών περιορισμών στην εισαγωγή ανταλλακτικών. Οι μάχες έχουν εμποδίσει τα πληρώματα των ασθενοφόρων να ανταποκριθούν σε κάποιες κλήσεις για βοήθεια, με αποτέλεσμα θανάτους που μπορούσαν να αποτραπούν.

Πολλοί σωλήνες υδροδότησης καταστράφηκαν κατά τους βομβαρδισμούς, καθιστώντας πολύ δύσκολη για τις οικογένειες σε μερικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας την εξεύρεση ασφαλούς πόσιμου νερού. Οι απαραίτητες επισκευές έχουν εμποδιστεί από τους βομβαρδισμούς. Αυτή η έλλειψη καθαρού νερού είναι μια καταστροφή που περιμένει να εκδηλωθεί.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.