ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ CHILCOT ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντιδρώντας στη χθεσινή δημοσιοποίηση από την Εξεταστική Επιτροπή για το Ιράκ της πολυαναμενόμενης Έκθεσης Chilcot [από το όνομα του επικεφαλής της Επιτροπής] σχετικά με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε:
«Κατά την περίοδο πριν την εισβολή, η Διεθνής Αμνηστία τόνιζε την ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης των σοβαρών συνεπειών μιας στρατιωτικής δράσης. Και την παραμονή της εισβολής, που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ζητήσαμε τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Κατά τραγικό τρόπο, οι φόβοι μας σχετικά με την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού ήταν βάσιμοι. Χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, και κατά τη διάρκεια παράνομων επιθέσεων. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και όλη η χώρα βυθίστηκε στο χάος, καθώς οι κατοχικές δυνάμεις απέτυχαν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για διατήρηση της ασφάλειας».
«Ενώ η Έκθεση Chilcot δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στα ανθρώπινα δικαιώματα, οποιαδήποτε ουσιαστική αξιολόγηση της – υπό αμερικάνικη ηγεσία – εισβολής στο Ιράκ και τα επακόλουθά της δεν μπορεί να αγνοεί την καταστροφική κληρονομιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει αφήσει για εκατομμύρια Ιρακινούς.
Οι κυβερνήσεις του ΗΒ και των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν με κυνικό τρόπο τις απαράδεκτες επιδόσεις του Saddam Hussein στο πεδίο ανθρωπίνων δικαιωμάτων – όπως είχαν καταγραφεί σε αναφορές της Διεθνούς Αμνηστίας – για να μπορέσουν να κερδίσουν τη στήριξη του κοινού υπέρ του πολέμου. Η συμπεριφορά τους κατά τη διάρκειας της κατοχής ξεσκέπασε γρήγορα την υποκρισία τους αναφορικά με την εκμετάλλευση της ρητορικής περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στην πραγματικότητα, η επακόλουθη κατοχή χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκατρία χρόνια μετά, ο απόηχος της εισβολής έχει γίνει συνώνυμος με τις συγκλονιστικές εικόνες από τα βασανιστήρια των κρατουμένων στο Abu Ghraib, με τη δολοφονία του Baha Mousa υπό βρετανική κράτηση, αυξάνοντας τη θρησκευτική βία και τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές
Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Ένας τρόπος για να δείξει η κυβέρνηση του ΗΒ ότι έχει προσπαθήσει να πάρει κάποια μαθήματα από το Ιράκ, θα ήταν να εξασφαλίσει ότι οι τρέχουσες έρευνες σχετικά με καταγγελίες για παράνομες αφαιρέσεις ανθρώπινων ζωών, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης από τις δυνάμεις ασφαλείας του ΗΒ στο Ιράκ θα είναι πραγματικά αποτελεσματικές και αξιόπιστες. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να περιλαμβάνει κατάλληλη αξιολόγηση σε ποιον βαθμό οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν συστηματικές, καθώς και την απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα, πράγμα που μέχρι σήμερα απουσιάζει εντελώς».
«Όπου υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για ύποπτους για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων – χωρίς να έχει σημασία ο βαθμός ή η θέση τους στην ιεραρχία – θα πρέπει να ασκούνται ποινικές διώξεις στο πλαίσιο δίκαιης δίκης, ενώ τα θύματα και οι οικογένειές τους θα πρέπει να απολαμβάνουν πλήρη αποκατάσταση. Το ΗΒ θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί πλήρως στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις καταγγελίες περί εγκλημάτων από υπηκόους του ΗΒ στο Ιράκ την περίοδο 2003-2008, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών περί δολοφονιών, βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης».