ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5 Ιανουαρίου 2009
Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει σταθερή και αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσει την ολοένα σοβαρότερη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και το νότιο Ισραήλ.
«Οι απώλειες αμάχων και οι καταστροφές στη Γάζα είναι σε μια κλίμακα χωρίς προηγούμενο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλό. Το Συμβούλιο μπορεί και πρέπει να ενεργήσει, και πρέπει να το πράξει χωρίς άλλη καθυστέρηση», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των άμαχων πληθυσμών στην περιοχή, ιδίως για τους 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που είναι παγιδευμένοι στη Λωρίδα της Γάζας και αντιμετωπίζουν ολοένα βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση εν μέσω συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων και μετά από πολλούς μήνες αποκλεισμού.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καίρια ευθύνη να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός των αντιμαχόμενων πλευρών για το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επισήμανε ο Μάλκολμ Σμαρτ. «Είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο να υιοθετήσει επειγόντως ισχυρή απόφαση που να καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς και να απαιτεί να σταματήσουν αμέσως αυτού του είδους οι επιθέσεις».
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να παροτρύνει το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα -τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων αναγκαίων ειδών που απαιτούνται επειγόντως για να ανακουφιστούν να δεινά των αμάχων- και να επιτρέψει ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Γάζα στο προσωπικό οργανισμών ανθρωπιστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους δημοσιογράφους.
«Με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποκλείσει το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανισμών και τους δημοσιογράφους από τη Γάζα από τις αρχές Νοεμβρίου», τόνισε ο Μάλκολμ Σμαρτ. «Η παρουσία τους απαιτείται πλέον επειγόντως για να εκτιμήσουν ανεξάρτητα τις ανθρωπιστικές ανάγκες και να αναφέρουν την επιτόπια κατάσταση, περιλαμβανομένων των καταπατήσεων του διεθνούς δικαίου».
Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής διεθνών παρατηρητών.
«Οι άμαχοι σε αμφότερες τις πλευρές συνεχίζουν να καταβάλλουν βαρύ τίμημα, το οποίο ίσως ελαφρυνόταν αν στέλνονταν διεθνείς παρατηρητές, που οι αρμοδιότητές τους πρέπει να περιλαμβάνουν την επαλήθευση της συμμόρφωσης τόσο του Ισραήλ όσο και της παλαιστινιακής διοίκησης στη Γάζα με το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο Μάλκολμ Σμαρτ.
Ιστορικό
Περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι έχουν φονευθεί από ισραηλινές αεροπορικές και άλλες επιθέσεις από τις 27 Δεκεμβρίου. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται περισσότεροι από 100 άοπλοι άμαχοι, μεταξύ αυτών δεκάδες παιδιά, καθώς και περίπου 165 πολίτες αστυνομικοί που δεν λάμβαναν μέρος στη σύγκρουση. Περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν τραυματιστεί. Αν και πολλές ισραηλινές επιθέσεις έθεσαν στο στόχαστρο και φόνευσαν Παλαιστίνιους μαχητές, περιλαμβανομένων ηγετών της Χαμάς, άλλες επιθέσεις κατευθύνθηκαν εναντίον κτιρίων μη στρατιωτικού χαρακτήρα που δεν χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς. Έθεσαν στο στόχαστρο αμάχους όπως φοιτητές της σχολής αστυνομίας, ή υπήρξαν δυσανάλογες, θέτοντας απερίσκεπτα σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων και προκαλώντας αυξανόμενες απώλειες αμάχων. Ο αριθμός των αμάχων θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί λόγω της χερσαίας εισβολής ισραηλινών δυνάμεων που άρχισε στις 3 Ιανουαρίου και της χρήσης βαρέων όπλων σε πυκνοκατοικημένες μη στρατιωτικές περιοχές.
Κατά το ίδιο διάστημα φονεύθηκαν πέντε Ισραηλινοί, μεταξύ αυτών τρεις άμαχοι που φονεύθηκαν από επιθέσεις με ρουκέτες που εκτόξευσαν παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες από τη Λωρίδα της Γάζας.
Στους νεκρούς από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις συγκαταλέγονται:
Ο 8χρονος Αμπέντ Ράμπο αλ-Αστάλ, ο 12χρονος αδελφός του Μουχάμαντ και ο 10χρονος εξάδελφός τους 'Αμπντ-αλ-Σατάρ, που φονεύθηκαν το απόγευμα της 2ας Ιανουαρίου καθώς έπαιζαν κοντά στο σπίτι τους στο χωριό αλ-Καράρα, ανατολικά της Χαν Γιουνίς (νότια Γάζα).
Η 13χρονη Σουτζούντ Νταρντσάουι τραυματίστηκε θανάσιμα στις 2 Ιανουαρίου ενώ βρισκόταν στο σπίτι της στην περιοχή Σατζαΐγια της Πόλης της Γάζας.
Ο γιατρός Ιχάμπ αλ-Μαντούν και ο παραϊατρικός Μουχάμαντ Αμπού Χασίντα που τον συνόδευε φονεύθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου καθώς προσπαθούσαν να περισυλλέξουν ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί σε προηγούμενη επίθεση στην ανατολική πλευρά της Πόλης της Γάζας. Η αεροπορική επίθεση προκάλεσε επίσης ζημιές στο ασθενοφόρο τους.
Ένας νυχτοφύλακας φονεύθηκε στις 3 Ιανουαρίου όταν η Διεθνής Σχολή (γενικά γνωστή ως Αμερικανική Σχολή, αν και δεν έχει καμία σύνδεση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ) στη βόρεια Γάζα καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επίθεση. Γνωστή ως ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γάζα, η σχολή πρόσφερε εκπαίδευση σε εκατοντάδες παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
Εκτός από τις αεροπορικές επιθέσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει επίσης πυροβολικό -που είναι γνωστό ότι δεν βάλλει με ακρίβεια και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές- μεταξύ άλλων από κανονιοφόρους κατά μήκος της Λωρίδα της Γάζας.
Φυλλάδια που έριξαν ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από τη Γάζα προειδοποίησαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, παρ' όλο που στην πράξη εμποδίζονται να το κάνουν, προκαλώντας πανικό και σύγχυση στον πληθυσμό. Όπως και τα τηλεφωνήματα που έκανε ο ισραηλινός στρατός σε Παλαιστίνιους, προειδοποιώντας τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από επίθεση, τα φυλλάδια φαίνεται να ρίχνονται τυχαία σε όλη την έκταση της Γάζας.
Ένας κάτοικος της Γάζας, υποστηρικτής του κόμματος Φατάχ με ηγέτη τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία:
«Τα παιδιά μου βλέπουν τα φυλλάδια και τρελαίνονται από τον φόβο, θέλουν να φύγουν από το σπίτι. Όμως δεν έχουμε πουθενά να πάμε. Η οικογένειά μου και αυτή της συζύγου μου ζουν κοντά στα σύνορα, σε ακόμη πιο επικίνδυνες περιοχές. Και δεν μπορούμε να μείνουμε απλώς στην ύπαιθρο, είναι εξίσου επικίνδυνο, έχουν σκοτωθεί παιδιά ενώ περπατούσαν ή έπαιζαν στον δρόμο. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, δεν μπούμε καν να βρούμε τρόφιμα, και δεν είμαστε ασφαλείς ούτε καν στα σπίτια μας. Δεν έχουμε καμία σχέση με τη Χαμάς, έχω υποστεί κράτηση και παρενοχλήσεις από τη Χαμάς, όμως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι αδιάκριτοι. Κανείς δεν είναι ασφαλής».
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο μαχών έχει αυξήσει την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, που ισχύει χωρίς διακοπή από τον Ιούνιο του 2007. Ο ΟΗΕ και οι διεθνείς υπηρεσίες βοήθειας αναφέρουν ότι υπάρχει οξεία έλλειψη τροφίμων και των πλέον στοιχειωδών αναγκαίων ειδών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει ζημιές στις σωλήνες υδροδότησης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ορισμένες οικογένειες να βρουν ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη καίριων φαρμάκων και εξαρτώνται για την ηλεκτροδότησή τους από αναξιόπιστες γεννήτριες. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Γάζας ανέφερε ότι τα περισσότερα παράθυρά του έχουν σπάσει από τις εκρήξεις και χρησιμοποιούνται φύλλα πλαστικού για να κρατήσουν έξω το κρύο. Μια αεροπορική επίθεση στις 2 Ιανουαρίου προκάλεσε βλάβες σε μία σωλήνα που υδροδοτεί 30.000 κατοίκους του Προσφυγικού Καταυλισμού Νουσεϊράτ, νότια της Πόλης της Γάζας. Οι συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις καθιστούν επίσης εξαιρετικά επικίνδυνες τις απόπειρες να πραγματοποιηθούν επισκευές.